Kako je borba protiv korupcije posle osam godina prerasla u borbu protiv mafije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Oštra borba protiv korupcije bila je 2012. izborno obećanje naprednjaka a najava da neće biti pošteđenih donela je toj stranci pobedu.

Osam godina kasnije, ocena je stručnjaka da su čak i u procesima koji su u startu započeli spektakularnim hapšenjima, postignuti mršavi rezultati.

Zato je ta partija, osvajajući sve veći kolač u strukturi vlasti, preuzimajući i sve poluge odlučivanja, povremeno najavljivala da će se razračunati sa tim društvenim malignitetom.

Ali, to je ostalo obećanje.

U međuvremenu, problem je postajao sve veći i evoluirao je iz korupcije u organizovani kriminal, a postepeno se iz toga razvijao još viši oblik, pojavila nam se i mafija.

Uz sve nerazjašnjene afere, tajne ugovore i sumnjive poslove visokih funkcionera ili sa njima povezanih osoba, došla su i ubistva u sred dana, na javnim mestima, nasilje koje se sa političkih protivnika preliva i na obične građane.

Predsednik Aleksandar Vučić, još jednom je najavio obračun.

Isti onaj predsednik koji je svojevremeno izjavio da je država nemoćna da obuzda huliganske navijačke grupe sada je tvrdio da će on mafiju „maljem u glavu“.

Institucije međutim, na to još nisu reagovale, nezavisna tela zadužena između ostalog i za borbu protiv korupcije i za primenu prava, nemoćna su dok nevladin sektor pokušava da borbu za pravnu državu i pristojno društvo vrati na početak, na korene koji su kulminirali ovakvom stanju.

Tako je organizacija Transparentnost Srbija mandatarki pre ekspozea pred poslanicima Skupštine, uputila predlog niza preventivnih mera u borbi sa korupcijom. Između ostalog, zatražili su povećanje javnosti i participativnosti donošenja odluka i puno poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije.

Naveli su da nedostaju javne rasprave o svim zakonima i bitnim podzakonskim aktima.

Tražili su poštovanje zakona u javnim preduzećima, rešavanje pitanja sukoba interesa, izbor direktora po konkursima, a ne postavljenje u statusu vršioca dužnosti, na šta i zakon obavezuje.

Podsetili su mandatarku na medijsku strategiju i dopunu pravila kako bi se obezbedio prekid prakse da se politička promocija ostvaruje kroz kupovine medijskog uticaja ili rasipanja javnih sredstava kroz trošenje novca na promotivne akcije javnih preduzeća, ministarstava, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti, kao i kroz javne nabavke usluga informisanja.

Transparentnost je među prioritete navela i „niz mera koja bi značile dovršetak reforme pravosuđa i omogućavanje većeg broja prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije kroz izmene propisa i aktivniji pristup istražnih organa“.

Uz sve to, TS je podsetila i da je „pred vladom i skupštinom zadatak da poboljšaju pravila u vezi sa finansiranjem izbornih kampanja i sprečavanja zloupotrebe javnih resursa, na šta su u svojim ovogodišnjim izveštajima ukazali i ODIHR i Evropska komisija“.

Napredak

Po definicijama, koruptivnost zakona, državnih institucija i centara odlučivanja ključna je za razvoj organizovanog kriminala, protiv koga je pre dve godine takođe najavljena oštra borba. „Napredovali“ smo kada je iz te sve čvršće sprege, organizovani kriminal u svoje poslove uključio i delove institucija ili visokih funkcionera, i u tim relacijama obezbedio zaštitu prljavom kapitalu postavljajući mi legalne poslove kao paravan – formira se mafija.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari