Nastavlja se pogoršanje u svim oblastima 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Umesto da bude posvećena funkcionisanju institucija, vladavini prava, uspostavljanju društvenog konsenzusa, Vladu Srbije najviše brine da li će opozicija bojkotovati izbore, jer bi to svetu poslalo lošu poruku o stanju demokratije u zemlji.

Nalazi koalicije prEUgovor pokazuju da se u gotovo svim oblastima vezanim za proces pridruživanja EU nastavlja tendencija pogoršanja.

Poslednji izveštaj koalicije obuhvata period od aprila do septembra 2019. godine i sadrži podatke o političkim kriterijumima koji se primenjuju u procesu pridruživanja kao i ispunjenju uslova iz poglavlja 23 i 24.

Borbu protiv korupcije, prema izveštaju, karakteriše nepostojanje strateškog okvira, nedostatak političke volje i delotvornog praćenja, kao i nedostatak podrške regulatornim i kontrolnim telima, a najveći problem predstavlja neadekvatno sprovođenje zakona.

Brojne kontroverze prate i izborni postupak, u kome vladajuća stranka zloupotrebljava svoje funkcije i državne resurse i neretko vrši pritisak na zaposlene u javnom sektoru, kojima, na primer, nameće obavezu da se pojavljuju na njihovim političkim skupovima. Kako regulatorna i kontrolna tela ne reaguju takve zloupotrebe, deo opozicije najavio je bojkot predstojećih izbora.

Veliku pažnju koalicija prEUgovor posvećuje političkom dijalogu i konstatuje da poslanici vladajuće partije zajedno sa prorežimskim medijima targetiraju opoziciju, nevladine organizacije, univerzitetske profesore i druge kritičare vlasti nazivajući ih izdajnicima. Umesto da sa njima otvore dijalog, navodi se u izveštaju, funkcioneri formiraju „sopstvene vladine nevladine organizacije“ (GONGO) svoju „opoziciju“.

Preko jedne od takvih organizacija, Transparentnosti iz Trstenika (naziv sličan Transparentnosti Srbija ima za cilj da zbuni javnost), vlast se obračunavala sa tužiocem Goranom Ilićem, jer je ukazivao na politički uticaj na pravosuđe, dok je sudiju Miodraga Majića, koji se javno protivio kazni doživotnog zatvora, optuživala da radi protiv državnih interesa.

Dešavanja u sektoru bezbednosti su „uznemirujuća“, kako se ističe, jer novim zakonima smanjuje transparentnost upravljanja ovim sektorom, dok se istovremeno povećavaju diskreciona ovlašćenja političara u nabavkama i zapošljavanju.

Ukazuje se na opasnost od politizacije komunalne milicije, kojoj se novim zakonom znatno proširuju ovlašćenja, kakva čak nema ni redovna policija, što predstavlja opasnost da ovaj organ postane sredstvo stranačkog zapošljavanja i zaštite ličnih i partijskih interesa.

Mada su odnosi sa susedima „relativno stabilni“, nema pomaka u rešavanju otvorenih pitanja sa Hrvatskom i BiH, kao ni sa Kosovom, dok su odnosi sa Crnom Gorom pogoršani usled problema sa novim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Brojni zakoni, strategije i planovi koji se odnose na rodnu ravnopravnost, položaj žena i dece nisu usvojeni, a predlažu se veoma sporna rešenja u oblasti antidiskriminacione politike. Zakon o ravnopravnosti polova skinut je sa dnevnog reda, dok se, s druge strane, u Građanskom zakoniku predlaže surogat majčinstvo, koje se može shvatiti i kao legalizacija prodaje novorođenčadi.

EU da nastavi proširenje

Koalicija prEUgovor poziva EU da nastavi s politikom proširenja i da se intenzivnije angažuje u zemljama koje su u procesu pridruživanja, da unapredi saradnju sa Zapadnim Balkanom i da efikasnije nadzire reforme u oblasti vladavine prava koje se u tim zemljama sprovode.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari