Srbija mora da usvoji Zakon o istopolnom partnerstvu 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Iako jednaki pred Ustavom, predstavnici LGBTI zajednice ne uživaju sva prava koja imaju heteroseksualne osobe.

Ono što bi značajno poboljšalo njihov položaj jeste Zakon o istopolnom partnerstvu, koji je u skladu sa Strategijom za prevenciju diskriminacije 2013-2018. trebalo odavno doneti.

Ovaj pravni okvir bi LGBTI osobama omogućio pre svega zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Kako se ne smatraju članovima porodice, iako faktički to jesu, istopolni parovi još uvek nemaju prava da jedan drugog posećuju u bolnici, niti da u specifičnim okolnostima donose odluke u ime partnera/ke.

Tada medicinsko osoblje mora da zove njegovu/njenu porodicu koja se, čest je slučaj, davno odrekla svog člana zbog homoseksualnosti. Nemaju prava ni na posete u zatvoru, niti da naslede zajednički stečenu imovinu ili penziju, na zdravstveno osiguranje preko partnera/partnerke i sve ostalo što se u heteroseksualnim brakovima podrazumeva, dok se o usvajanju i odgajanju dece i ne govori.

– Priča o zajedničkoj deci je u drugom planu, a to je zapravo jako važno jer vi zabranjujete nekome da ima decu. U Srbiji, kao što znamo, postoje istopolni parovi koji imaju decu, ali zakonom nije regulisano starateljstvo za slučaj razvoda, niti pristup institucijama za pružanje podrške porodici kao i zaštite od nasilja u porodici, kaže Marjana Majstorović, pravnica i advokatica lezbejskog udruženja Labris, koje je organizovalo debatu o istopolnom partnerstvu u zakonskim okvirima.

Labris je 2010. godine izradio prvi nacrt Zakona o registrovanim istopolnim zajednicama s namerom, kako je na tribini istakla Maja Šenk, da pokrene diskusiju o pravima LGBT osoba upozna predstavnike/ce vlasti sa predloženim modelima zakona. Međutim, iako je isprva možda i bilo političke volje, vrlo brzo su vlasti zanemarile ove predloge. Majstorović je podsetila da je Zakon o zabrani diskriminacije usvojen 2009. i da je tada formirana radna grupa koja je izradila Strategiju za prevenciju diskriminacije 2013-2018, i dugački Akcioni plan u kome se tačno definiše ko je zadužen za šta da radi.

– Jedan od zadataka prema planu bio je da Ministarstvo za rad i socijalna pitanja oformi radnu grupu za izradu nacrta zakona o istopolnim partnerstvima i da se usvoji. Mi smo sada u 2019, naglasila je Majstorović.

Ipak, kako smatra, najviše treba raditi sa javnošću, jer građani i građanke zapravo ne razumeju šta se pod pravima LGBTI osoba podrazumeva.

– Heteroseksualno stanovništvo misli da se tim zakonima traže neka dodatna prava. LGBTI ne traži posebna prava, nego ista. Tako mi sa apstraktnog polja prava treba da prebacimo ovaj problem na polje života, jer zakon nema smisla ako se u praksi ne primenjuje, navela je Majstorović i naglasila da Srbija prema međunarodnim dokumentima i kao potpisnica Konvencije o ljudskim pravima taj zakon „mora da donese“.

LJubav je zakon

Labris 2013. pokreće kampanju „LJubav je zakon“, sa ciljem da informiše javnost o problemima istopolnih zajednica zbog nepostojanja pravne regulative. U okviru te kampanje snimljen je spot u kome LGBT govore zašto im je zakon važan: „Zakon o istopolnom partnerstvu treba doneti jer bih volela da nasledim imovinu koju smo partnerka i ja sticale“; „Ako dobijem otkaz, da mogu da imam zdravstveno osiguranje preko svog partnera“; „Da mogu sa svojim partnerom da uzmem kredit za stan“; „Želim da se poštuje moj privatni život i da imam prava na izgradnju zajedništva sa dečkom i van naša četiri zida“.

Tajvan

Poslednja zemlja koja je usvojila zakon o istopolnom partnerstvu, i to nedavno, jeste Tajvan, koji je time postao prva azijska zemlja koja omogućava registraciju LGBTI parovima. Prema izveštaju ILGA, 70 država u svetu kriminalizuje istopolne veze, 123 države članice UN su dekriminalizovale, a 85 država pruža zaštitu. Brak ili registraciju istopolnih parova obezbeđuje 47 zemalja, dok 24 države izjednačavaju partnerstvo s brakom. Najveći problem predstavljaju teritorije Azije, Afrike, delova Latinske Amerike i Karipskih država.

Od balkanskih zemalja, Crna Gora trenutno izglasava zakon o istopolnim zajednicama. Slovenija je pitanje LGBTI brakova odavno regulisala, kao uostalom i Hrvatska, koja se, međutim, suočava sa brojnim problemima jer je taj zakon donet na brzinu i bez rasprave, kao što je kod nas slučaj sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Srbija mora da usvoji Zakon o istopolnom partnerstvu”

  • A, pa ‘mora’, ‘mora’, … recimo da prizna Kosovo, skine vuciceve Radikale sa vlasti, zaustavlja bedu i masovno iseljavanje iz zemlje, … ali pre svega organizovanje Raja na Zemlji za homoseksualne i devijantne …

   • Nije nikakav raj, samo omogućavanje najobičnijeg planiranja sopstvenog života koje nikome neće nauditi. Poenta je da se dozvoli istopolni brak, ne da svi i moraju da ga sklope.

  • Pa NE MORA Nikola, ako hocete da Srbija pravi drustvo Ugandi, Hondurasu I Bangladesu. U svemu covek mora da vas za kosu vuce u 21. vek. Vole Srbi da kukaju za starim dobrim danima, koji postase dobri samo u sadasnjosti. U proslosti su kukali za jos starijim, jos boljim danima. Nikad nam sadasnjost I savremenost nisu valjali, zato I kaskamo za Evropom, I nemamo viziju za buducnost.

   • Ako tolikoj volis Rusiju,I ruse..Samo ti idi.Ako ti ne odgovara… Mani nas svog primitivizma.

 1. Iz broja zemalja koji razlicito od vas vide to MORA da donese se jasno vidi da moranje na postoji… Ako trazite neka prava koja nikada niste imali i nisu nikome oduzeta ili umanjena onda je moranje suvisna rec.

  • Pogrešan naslov. Ne mora. Možda bi trebalo. Zakoni uvek treba da prate nove situacije u društvu. Ali ne mora. Pre zakona treba imati tolerantno društvo. To mora ako poštujemo pravo svakoga da bira svoj način života.

 2. Pravno uređenje istopolne veze svakako treba regulisati i sve je to u redu, ali, prijatelji, to sa decom nije. Šta znači, zabranjeno im je da imaju decu? Ko im to brani da imaju decu ako žele. Nemanje dece u istopolnim vezama je valjda prirodna. To je žrtva sopstvenog izbora, tj. Izbora istopolnog partnera, zar ne? Znate, deca se prave tako što muški spermatozoid oplodi žensku jajnu ćeliju i hop, za 9 meseci, eto deteta. Nema drugog načina. Ne budimo licemeri, postoje i prava deteta, znate.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.