Šta ćemo sa rodno osetljivim jezikom?

Ostavite komentar


  1. Zanimljivo gledanje na „srbističke“ institucije i pojedince gospođe Bašaragin. I ti Japanci, Kinezi, Arapi, Rusi, Bugari pa dalje, i oni imaju taj „srbistčki“ pogled na jezik i pismo. Glupi neki narodi, a gospođa nije stigla da im to objasni. Naravno da će administratori da sakriju ovakve komentare.

  2. Da li je moguce da se ovakvim tekstovima i maksimalno manjinskim misljenjima daje prostor. Ma sta zna SANU, institut za srpski jezik i odeljenje za knjizevnost i jezik?!?!?! Majko moja mila…

  3. Kojih nauka je ova gospođa doktor? E baš zbog ovakvih podlih ljudi potreban je zakon ne samo o zaštiti ćirilice nego I zaštiti srpskog jezika, a I zaštiti srpske države.
    Danas može svaka spodoba da vređa Srbe I njihovo nasleđe i kulturu. Kakav uvredljiv naziv „srbističke“, nije bilo dovoljno srbijanske, nego može li još pogrdnije.
    Samo postoji jedna stvar koju ma kako se upirali i u rodno ravnopravno ruženje jezika, Srbi to neće i ne vredi vam nikakvi zakoni.
    A i vi Danas kao srpska novina treba da vas je sramota I što objavljujete I dajete priliku da ovakve promašene ličnosti izlaze u javnost.

  4. „…uključuju se naučnici/e i istraživačici/e iz nekih drugih oblasti koji se bave upotrebom jezika. Jezik kojim mi govorimo pripada svima nama, a ne samo nekima.“ Eto u ovom tekstu već dovoljne besmislene upotrebe jezika. Toliko besmislene da i sama autorka teksta pravi grešku u pisanju. Da li je bitnije imati rodnu ravnopravnost pa i bez logike i pravila ili imati pismeno stanovništvo bez obzira na rod? Ja sam čuo i za istraživače pa i za istraživačice, ali za „istraživačici“ (muški rod istraživačice, valjda?) još ne čuh.

Ostavite komentar


Vladavina prava

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije 10

Počelo suđenje po tužbi protiv Šapićeve fondacije

Pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu održano je ročište po tužbi Udruženja roditelja dece sa autizmom, „Svoj svet “ iz Novog Sada protiv Fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“ zbog toga što je jednostrano, bez ikakvog obrazloženja i obaveštenja, prekinulo sve humanitarne akcije čiji su korisnici bili udruženja građana i ustanove.

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.