Vladavina prava i mediji pre dijaloga Beograda i Prištine 1Foto: FoNet/ Nenad Djordjevic

Dijalog Beograda i Prištine je važan, ali vladavina prava i sloboda medija je ključna za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, poručili su predstavnici delegacije Evropskog parlamenta (EP) predstavnicima srpskih vlasti.

Delegacija EP doputovala je u Beograd na čelu sa specijalnim izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom i liderom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom da bi posredovala u dijalogu vlasti i opozicije koja je najavila bojkot predstojećih parlamentarnih izbora.

– Vladavina prava je ključna za zemlje koje želje ulazak u EU, rečeno je na sastanku, saznaje Danas od izvora u EU. Dodaje se da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da je „istorijska greška“ bilo odbijanje EU da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom i da bi u razgovore o budućnosti EU trebalo uključiti i zemlje kandidate za članstvo.

Diplomate iz pojedinih članica EU nezvanično za Danas komentarišu da „Srbija nije učinila maltene ništa u domenu vladavine prava u proteklih šest meseci“, i da je zbog toga postojala ideja da u decembru ne bude otvoreno nijedno novo poglavlje u njenim pristupnim pregovorima.

„Na kraju je doneta odluka o otvaranju jednog poglavlja, što je simboličan podstrek Srbiji da se ubrza na evropskom putu. Procenjeno je da bi neotvaranje poglavlja dodatno demotivisalo srpske vlasti, koje kasne u važnim poslovima iz poglavlja 23 i 24“, preciziraju naši izvori.

Kao jedna od glavnih zamerki, navodi se „odlaganje izmene Ustava za period posle parlamentarnih izbora“, a u Briselu smatraju i da je „neophodno dalje usklađivanje aktivnosti iz Akcionog plana za Poglavlje 23 i Akcionog plana 24, koje su povezane“.

Naši izvori naglašavaju da je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen „spremna da svim snagama doprinese daljem proširenju EU, ali da i zemlje kandidati treba da ispune svoje zadatke, odnosno da primene u praksi ono na šta su se obavezale“.

„Videćemo u narednih nekoliko meseci da li će biti prihvaćeni predlozi Francuske da bude usvojena nova metodologija proširenja EU, ali i postojeći metodi nisu loši, već je potrebno pojačati kontrolu nad primenom već ustanovljenih kriterijuma“, ističu diplomate.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari