Vučić govori i misli umesto državnih funkcionera 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić gotovo je jedini politički akter vlasti koji je zastupljen na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, o kome se u najvećem broju slučajeva, čak 91,1 odsto vremena u kom se pojavljuje, govori pozitivno.

U tome prednjači TV Pink, gde je predsednik prisutan u čak 61 odsto sveg vremena u kome se pojavljuje u informativnim emisijama, a gde je u 98,69 odsto priloga predstavljen u pozitivnom kontekstu.

Ove podatke pokazao je prvi deo Monitoringa izveštavanja televizija sa nacionalnim frekvencijama i N1, koji Biro za društvena istraživanja (BIRODI) sprovodi od 1. septembra do kraja aprila 2020. godine.

Od ukupnog vremena na televizijama sa nacionalnom frekvencijom (RTS, Pink, Happy, Prva, O2) i N1, odnosno od ukupno 33 sata i 26 minuta, koliko je predsednik Republike zastupljen u informativnom programu, čak 61 odsto ili 20 sati i 15 minuta je emitovano na TV Pink.

Poređenja radi, vreme u kom se Aleksandar Vučić pojavljuje u prilozima u protekla tri meseca na ostalim analiziranim televizijama se kreće između šest i 11 procenata.

Kako se navodi, gotovo jedini akter vlasti koji je zastupljen u izveštavanju televizija sa nacionalnom frekvencijom je Aleksandar Vučić.

Dosadašnja tromesečna analiza je pokazala da je među ispitivanim televizijama najviše priloga u kojima se pojavljuje predsednik on predstavljen pozitivno prednjači TV Pink, gde je 98,69 odsto ukupnog vremena posvećeno promociji prvog čoveka države.

Sledi TV Prva sa 91,13 procenata ukupnog vremena u kome hvali predsednika Vučića, kao i Happy na kojoj je u 85,81 odsto slučajeva predsednik predstavljen u pozitivnom svetlu.

TV O2 u 86,7 slučajeva promoviše aktivnosti predsednika, dok javni servis ne zaostaje za ovim brojkama, gde je u 81,68 odsto vremena u kom se pojavljuje Vučić, on predstavljen u pozitivnom svetlu, dok je samo u 18,24 odsto slučajeva o njemu izveštavano neutralno.

Na N1 televiziji, u 47,59 odsto slučajeva prilozi su pozitivni, u 28,78 odsto su u negativnom kontekstu, dok su u 23,62 procenta ukupnog izveštavanja ti prilozi neutralni.

Ukupno gledano, u svim prilozima u kojima se pojavljuje Vučić na svim analiziranim televizijama, u 91,1 odsto slučajeva o njemu se izveštava pohvalno, 7,19 odsto vremena su izveštaji neutralni, dok se o njemu kritički govori tek u 1,72 odsto priloga.

Druga „najhvaljenija osoba“ u informativnim emisijama je premijerka Ana Brnabić, čije se aktivnosti promovišu izveštavanjem u 84,28 odsto priloga, negativno je o njoj izveštavano u 2,57 odsto slučajeva, dok je neutralno o njoj izveštavano u 13,15 odsto vremena.

I dok je predsedniku Vučiću u različitim vestima i emisijama bilo posvećeno 2.004 minuta u svega tri nedelje, premijerka Brnabić je na televizijama bila zastupljena svega 200 minuta.

Istraživanje je pokazalo i da se informisanje gledalaca uglavnom svodi na puko prenošenje informacija, ukupno 1.651 prilog za dva meseca. Novinari analiziraju tek na TV, 60 od ukupno 74 priloga, takvih priloga je osam bilo na Prvoj TV, tri na RTS, dva na Pinku i jedan na Happy TV.

Činjeničko kritikovanje od strane novinara pojavilo se tek u dva priloga, na N1 i O2, dok je ideološko kritikovanje bilo prisutno u dva priloga na Pinku.

Analitički i kritički diskurs, kada su akteri informativnog programa u pitanju, zastupljen je najviše, sa 29 procenata, na TV N1, dok na RTS ili Happy taj procenat iznosi tek 13 procenata. Propagandistički pristup, gde akter sam sebe hvali, najprisutniji je na TV Pink, sa sedam odsto, kao i perjanički, gde akteri etiketiraju, napadaju i optužuju svoje političke protivnike, sa istim brojem procenata.

– Naš monitoring upravo pokazuje da analitičnost i kritičnost ne stanuje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Postoje samo na TV Pink, ali u pseudoformi, što znači da imate kritiku i analizu, ali na način da se nikada ne kritikuje vlast a posebno ne predsednik države. On je bezgrešan, njega ne možete kritikovati, kaže za Danas sociolog iz BIRODI-ja Zoran Gavrilović.

On dodaje da podaci pokazuju da je N1 televizija najbliža onome što Srbiji treba, odnosno onome što bi mogao da bude javni servis.

– Za to vreme na ostalim televizijama imamo puko informisanje i promociju, Dnevnik RTS je pretvoren u neko puko prenošenje informacija i nekog ko hvali aktere u prilogu, dok su dominantni akteri u stvari državni organi. Veoma je indikativno da na Happy televiziji pada broj priloga u odnosu na raniji period kad je u pitanju Vučić. Druga bitna stvar je da za sve nacionalne televizije postoji samo jedan politički akter, to je Aleksandar Vučić. On je dominantno pozitivno predstavljen, o njegovim akcijama se i informiše i promoviše, dok Pink to pretvara i u propagandu, objašnjava Gavrilović i naglašava podatak da je od ukupnog vremena koje Aleksandar Vučić provede na svim ovim televizijama uključujući i N1, 60 odsto vremena na Pinku. Gavrilović dodaje da je monitoring otpočeo u „nultom“ stanju, kada je napravljen taj čuveni dogovor o izbornim uslovima, a da će drugi deo analize da obuhvati predizborni period, radi upoređivanja.

O Đilasu i Obradoviću pretežno negativno

Kada je predstavljanje opozicionih lidera u pitanju, najomraženiji političar je Dragan Đilas, o kome se u 91,86 odsto slučajeva govori u negativnom kontekstu, a pozitivno u svega 6,87 odsto vremena, koji je u informativnim emisijama bio zastupljen 166 minuta, nešto manje od premijerke Brnabić. Prati ga Boško Obradović, o kome televizije sa nacionalnom frekvencijom izveštavaju u 75,16 odsto slučajeva negativno, pozitivno se pominje u 17,97 a neutralno u 6,87 procenata ukupnog vremena. Blizu je i Vuk Jeremić, koga negativno karakterišu u 73,3 odsto slučajeva, u 15,98 odsto slučajeva je izveštavanje neutralno, dok je pozitivno u svega 0,31 odsto vremena.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari