U kruševačkoj sabornoj crkvi svetog velikomučenika Georgija juče je rukopoložen i ustoličen prvi episkop novoustanovljene Eparhije kruševačke David (Perović), docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Eparhija kruševačka osnovana je na jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC u novembru 2010. od delova Niške, Žičke, Šumadijske i Braničevske eparhije, a vladika David izabran je u episkopski čin na poslednjem majskom Saboru.


Prvog episkopa kruševačkog juče je rukopoložio i u eparhijski tron uveo patrijarh srpski Irinej, koji je u besedi naglasio da „novoizabrani vladika dolazi s KiM i da zna šta je srpstvo i pravoslavlje, kao i da će, umesto udžbenika i studenata, sada imati brojni narod koji će duhovno i moralno obogaćivati“.

Rukopoloženju i ustoličenju vladike Davida prisustvovalo je više arhijereja SPC, predstavnici gradskih vlasti i nekoliko hiljada građana, javljaju agencije.

Vladika David (1953) rodom je iz Đurakovca u Metohiji. Školovao se u Istoku, Đurakovcu, Peći, Beogradu, Atini i Parizu. U Beogradu je studirao književnost na Filološkom fakultetu i filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Bogoslovske studije završio je na beogradskom Bogoslovskom fakultetu SPC. Poslediplomske studije nastavio je u Atini. Na matičnom fakultetu u Beogradu radio je kao asistent, a potom i docent.

Jedno vreme bio je predavač i na Duhovnoj akademiji „Svetog Vasilija Ostroškog“ u Srbinju. Bavio se i francuskom filologijom na Sorboni i na Francuskoj Alijansi za jezike u Parizu. Učestvovao je u crkvenoj misiji za prijem francuskih pravoslavnih starokalendaraca u SPC, kao i u pregovorima s pripadnicima Pravoslavne katoličke francuske crkve radi njihovog prijema u krilo Eparhije za Francusku i Zapadnu Evropu. Poslednjih godina života pokojnog patrijarha Pavla bio je njegov stalni lični pratilac. Vladika David je autor više knjiga i radova u stručnim časopisima, saradnik na dokumentarnim filmovima i televizijskim bogoslovskim emisija, suosnivač i scenarista filmskog studija Naos, pri Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, učesnik domaćih i međunarodnih hrišćanskih skupova i festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari