Vladika Grigorije: Autokratija na Balkanu u terminalnoj fazi 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Episkop diseldorfski Srpske pravoslavne crkve Grigorije je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN poručio da veruje da je autokratija na Balkanu „u terminalnoj fazi“.

Naveo je da se u Crnoj Gori videlo da i „najvispremije autokrate kad-tad sidju s vlasti“, jer su se pojavili političari koji se zalažu za gradjansku državu koja će sve nacije čuvati od bezakonja.

Vladika Grigorije koji je za razdvajanje države i crkve, ali uz međusobni dijalog, poštovanje i razumevanje, napisao je da je uveren da je crkva doprinela demokratizaciju društva i da povratak u prethodne vekove nije moguć.

„Istinska demokratija moguća je samo ako smo spremni da saslušamo jedni druge, a za dijalog nisu spremni samo oni kojima takvo ponašanje omogućava da ostvare diktaturu, nepotizam, korupciju i kriminal“, napisao je Grigorije.

Ocenio je da je „nesposobnost da se razgovara i čuje i druga strana najvidiljivija posledica totalitarizma, kod čijih predstavnika kao da postoji neka neobjašnjiva nostalgija za Golim otokom, logorima i lomačama kao najuspešnijim metodama ućutkivanja“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Vladika Grigorije: Autokratija na Balkanu u terminalnoj fazi”

 1. Vladika je potvrđeni stručnjak za biznis u kom ništa nije bilo ni transparentno ni demokratski jasno.

  • Kakav biznis i zašto bi bilo čiji biznis bio transparentan, i vaš i moj, ako ulažemo i rizikujemo svoj novac za razliku od javnih službenika koje MI plaćamo da rade u našem interesu?!? E, oni su dužni da polažu račune. I kakav vam je to „demokratski“ biznis?
   🙂

  • Bitno je da tvoj ,,vladika,, sve transparentno i precizno dela. Bez dana radnog staža postade sveznalica i preporuči sebe za novoga patrijarha..
   Pre nego što se zagrceneš od te salame, ne pominji Grigorija bez preke potrebe, bedo ljudska.

  • Zašto čoveku koji se zavetovao Bogu treba novac.a vladika zna da će na ispovest kad tad.

 2. Vladika je u nacelu u pravu, al je potpuno pogresno i povrsno predstavio jedan kompleksan dogadjaj iz nase proslosti. Neslusanje neistomisljenika je mnogo starije od Golog Otoka i komunista. Davno pre njih su pucnji u skupstini kraljevine Jugoslavije bile posledica nemogucnosti slusanja svojih politickih protivnika. A pre tog, ubistvo kraljevskog para Obrenovic, a pre tog pokusaj ubistva Milana Obrenovica i ubistvo Mihaila Obranovica. Ili, stavise, zatiranje Napredne Stranke od strane Pasicevic radikala krajem 19og veka. Bice kako je neslusanje neistomisljenika i klizenje u autokratiju staro skoro kolko i nasa drzava.

  • Nenad, vi kao i mnogi koji komentarišu ovde mašate temu i komentarišete pisca teksta a ne iznosite argumente za i protiv napisanog.

   • Vladika Grigorije je došao u Tvrdoš u mantiji, kao najbolji student bogoslovskog fakulteta i završenih postdiplomskih studija u Atini, otišao je u mantiji, ništa sa sobom nije ponio.
    Pravo pitanje je šta je ostalo iza njega.
    To su obnovljene i izgrađene nove crkve, pomirenje sa susjedima.
    Na njegovom hirotonisanju u Diseldorfu,svi prisutni nisu mogli ući u manastir, bili su predstavnici svih konfesija iz BiH, predstavnici vlasti susjednih država, za kratko vrijeme doveo je u red manastirske poslove, prihvatili su ga pravoslavci različitih nacionalnosti i posećuju njegove liturgije.
    U međuvremenu je izdao knjigu,na čijoj promociji su bili mnogi srpski intelektualci koji žive na zapadu, među ostalima poznati pisac Vladimir Pištalo i vrlo povoljno je govorio o knjizi.
    A šta vi hoćete da kažete, kakve tračeve podmećete i pitate li se da li ste pozvani da blstite jednog od najobrazovanijih i najcenjenijih srpskih vladika.

  • U Tvrdošu je Bogu služio. Kao što mu i danas služi. On pravovjeruje. Nema druge bogove kao Vi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.