Vladike se bune - neće u Hilton i na Vračar 1Foto: Aleksandar Roknić

Izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) održaće se 18. februara u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru, a učesnici izbornog Sabora trebalo bi da budu smešteni u hotelu Hilton, odlučio je juče Sveti arhijerejski sinod, nezvanično je potvrđeno našem listu.

Danasovi izvori spekulišu da se „crkvena vlada“ nije ni osvrnula na pismo koje joj je pred jučerašnje zasedanje uputilo više vladika sa porukom da neće ni u Hilton ni u kriptu na Vračaru, jer SPC ima dve patrijaršije – Pećku i u Beogradu, gde treba da se biraju njeni poglavari.

U pojedinim crkvenim krugovima naveliko se nezvanično komentariše da iza svega stoji aktuelni šef srpske diplomatije Nikola Selaković, duhovno čedo episkopa remezijanskog Stefana (Šarića), inače v.d. nastojatelja Svetosavskog hrama na Vračaru.

Mogućnost da izborni Sabor zaseda u kripti Svetosavskog hrama nedavno je najavio predsedavajući Sinoda mitropolit dabrobosanski Hrizostom (Jević). On je pandemiju virusa korona naveo kao razlog moguće „selidbe“iz Patrijaršijskog dvora, u kome su od Drugog svetskog rata do sada birani svi crkveni poglavari.

U crkvenim izvorima, nezvanično se spekuliše da je reč o neobičnoj, sad i zvaničnoj sinodskoj odluci, jer u Patrijaršiji postoje dovoljno prostrane sale i neophodna „logistička podrška“ za normalno zasedanje najvišeg crkveno-zakonodavnog tela SPC.

Sinod u vreme zatvaranja ovog izdanja našeg lista, još nije javno saopštio odluku o mestu održavanja izbornog Sabora niti je o tome, kako Danas nezvanično saznaje, obavestio učesnike Sabora.

Vladike se bune - neće u Hilton i na Vračar 2

U SPC juče niko nije znao da kaže da li će Svetosavski hram, pa i ceo plato, 18. februara biti blokirani, jer se saborske sednice održavaju iza dobro „zatvorenih vrata“, kako će se rešiti razna tehnička pitanja – od toaleta kog prirodno nema u samoj crkvi do rada sekretara, jer ne prisustvuju samom zasedanju, već i zapisnike vodi najmlađi episkop po rukopoloženju.

Danasovi izvori tvrde da je ceo Svetosavski hram pod kamerama i da je optičkim kanalima direktno vezan sa Parohijskim domom. Priča se da iz sličnih razloga pojedine vladike odbijaju da idu u Hilton, insistirajući da, ako i na svakom Saboru, budu smešteni u svojim „kelijama“ u Patrijaršiji.

U SPC juče niko nije mogao da potvrdi spekulacije da ministar Nikola Selaković ima kancelariju u Parohijskom domu Svetosavskog hrama, navodno kao član Sinodske komisije za završetak radova na Hramu.

Kovertu izvlači arhimandrit Jovan (Radosavljević)

Kako Danas nezvanično saznaje, Sinod je juče odlučio i da u drugom krugu izbora jednu od tri koverte sa imenima kandidata koji uđu u trojnu kandidaturu za novog patrijarha izvuče arhimandrit Jovan (Radosavljević). Arhimandrita Jovana Sinod je bio odredio da izvlači kovertu i na crkvenim izborima 2010, ali ga je Sabor na početku izbornog zasedanja zamenio arhimandritom Gavrilom (Vučkovćem) iz manastira Lepavina, navodno zato što su neki od arhijereja imali primedbe na to što otac Jovan, kao sabrat manastira Blagoveštenja u Ovčarsko-kablarskoj klisuri živi u Eparhiji bačkoj. Crkveni izvori tvrde da je on sada u manastiru Svetog Stefana u Eparhiji vranjskoj.

Vladika Pahomije pozitivan na koronu

Eparhija vranjska saopštila je juče da je kod episkopa vranjskog Pahomija (Gačića) potvrđeno prisustvo virusa korona. Vladika Pahomije se u ponedeljak testirao, zbog lakše kliničke slike ostao je u kućnoj izolaciji, ali je zbog mera predostrožnosti i daljeg lečenja upućen u Beograd u bolnicu KBC „Dragiša Mišović“. Zvanično, od korone, u SPC su do sada preminuli patrijarh Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) i episkop valjevski Milutin (Knežević), dok je više vladika izlečeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.