Vladimir Gajić: Država može, ali ne želi da uništi mafiju 1Foto: Medija centar

Prošlo je mesec dana od ubistva poznatog beogradskog advokata Dragoslava Ognjanovića, a počinioci i nalogodavci su i dalje na slobodi.

Ognjanović je likvidiran ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu, u Ulici Antifašističke borbe, dok je njegov sin Petar u pucnjavi ranjen u ruku.

Upitan da prokomentariše to što i posle mesec dana ubica advokata Ognjanovića još uvek na slobodi, predsednik Advokatske komore Beograda, Vladimir Gajić ukazuje za Danas na činjenicu da tužilaštvo i policija imaju veoma malo uspeha u istragama preko 80 ubistava koje se ocenjuju kao profesionalno izvedene likvidacije u poslednjih šest godina.

– Iz ove katastrofalne statistike za koju su odgovorni na prvom mestu republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić nalazi se odgovor na pitanje zašto je ubica advokata na slobodi, ističe Gajić.

Podsetimo, Advokatska komora Srbije (AKS) i jedan deo Advokatske komore Beograda (AKB) – bez onog dela koju predstavlja Vladimir Gajić – organizovale su jednonedeljni štrajk neposredno posle ubistva Ognjanovića. Gajić ističe za naš list da je u vezi s tim štrajkom advokata, na koji su pozvali advokati Jugoslav Tintor i Viktor Gostiljac, već tada naveo da neće imati nikakav efekat.

– Pre svega, održan je u prvoj nedelji avgusta kada advokati i sudovi faktički ne rade zbog godišnjeg odmora. Drugo, nije postavljen nijedan uslov, sem da se organizuje radna grupa, što smatram običnom budalaštinom, jer je notorno čija je to nadležnost po zakonu, pa ne vidim svrhu, sem da se amortizuje kritika vlasti, jer su nesposobni. Oni najavljuju izmene Krivičnog zakona kojim će se navodno zaštiti advokati. Krivični zakon sadrži sve što je neophodno, nema nikakvog razloga da advokati dobiju neki krivično pravni ekskluzivitet, jer će onda biti pitanje zašto ga ne dobiju i lekari, poštari, bankari… Ovde je problem samo jedan – država može, ali ne želi da uništi mafiju. Tako da su sve ove akcije samo jedno obično foliranje, naglašava Gajić.

Gajić ukazuje da on, kao i drugi koji pretenduju da predstavljaju advokate kada je u pitanju ubistvo Ognjanovića, traži ostavku na osnovu objektivne odgovornosti republičke tužiteljke, ministra i direktora policije, „dok moje kolege ne traže samo to“.

Iako je naš list Ministarstvu unutrašnjih poslova poslao pitanje o tome dokle se stiglo sa istragom ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića, nažalost odgovor nismo dobili do kraja ovog našeg broja. Inače, advokat Ognjanović je bio u pravnom timu Luke Bojovića, optuženog za brojna ubistva. Bio je jedan od pravnih savetnika Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, kao i branilac Đorđa Prelića, jednog od optuženih u slučaju ubistva Brisa Tatona. Ubistvo advokata Ognjanovića je 19. mafijaško ubistvo u ovoj godini.

Tintor: Odluka posle 20. septembra

Jugoslav Tintor, predsednik jednog dela AKB ističe za Danas da će, zajedno sa Advokatskom komorom Srbije, sačekati 20. septembar do kada su nadležnim organima dali rok da razreše ubistvo Dragoslava Ognjanovića. Prema rečima Tintora, nakon tog datuma, a u zavisnosti od situacije, advokati će preuzeti dalje korake, što ne isključuje i ponovni štrajk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari