Vlasnik pirotske Industrije odeće „Prvi maj“ Đorđije Nicović izjavio je juče da je prošla 2009. bila najteža za sve industrijske grane, a posebno za tekstilnu industriji, i najavio oporavak ove konfekcijske kuće od marta ove godine.

Od marta ove godine „Prvi maj“ će se vratiti na ono što mu je neophodno da bi mogao uredno da deli zarade, poveća standard zaposlenih i plaća sve svoje obaveze prema državi i lokalnoj upravi. O tome smo raspravljali na sednici Upravnog odbora i mislimo da ćemo od marta doći do uposlenosti od 90 odsto, što će značiti da ćemo do kraja godine ono što je planirano i ostvariti. Naravno da smo razgovarali i da imamo socijalni dijalog sa sindikatima. Zamolili smo ih za strpljenje za to što se dešavalo u prethodnom periodu. Raspravljali smo o merama kako bi bilo bolje, odnosno da budemo svi jedinstveni i da sačuvamo „Prvi maj“. To je zdrava firma. Njen glavni problem u 2009. bilo je nedostatak posla i uposlenost kapaciteta. Na pragu smo dobijanja novih ugovora i novih partnera i povratak na neke početne pozicije na kojima je „Prvi maj“ bio 2008. godine. U 2009. godini smo imali manji izvoz za 40 odsto. Ni država nije reagovala prema tekstilnoj industriji onako kako nam je bilo obećano. Mislim da menadžment „Prvog maja“ nije bio u poziciji da reaguje pravovremeno na krizu. Generalni direktor je već ponudio ostavku. Tragamo za novim kadrovskim rešenjima koja će nam omogućiti veću uposlenost kapaciteta – rekao je Nicović.

Prema nekim podacima Samostalnog sindikata, od 1.100 proizvodnih radnika početkom prošle nedelje radilo je više od 120 radnika. Prosek poslednje isplaćene plate je 13.500 dinara.

Predsednik Samostalnog sindikata „Prvog maja“ Zoran Živković kaže da su zadovoljni što je došlo do razgovora sa Upravnim odborom, menadžmentom i vlasnikom. On se založio da ono što je dogovoreno i realizuje i da se uposle kapaciteti.

– Dobro je što smo krenuli u dijalog. Ne možemo da očekujemo ni najmizernije zarade ako nema proizvodnje. Mi ćemo zaključke sa ovog sastanka analizirati na sednici Odbora koji će dati konačnu odluku o tome. Tražićemo i hitan sastanak sa nadležnim ministarstvima i poslodavcima kako bi se razgovaralo o položaju tekstilne industrije – kaže Živković.

Predsednik ASNS-a u fabrici Goran Živadinović kaže da su insistirali da se u fabrici kapaciteti uposle što pre.

– Znamo svi da jedino sa punom uposlenošću možemo da izađemo iz krize i povećamo standard. Veliki problem je što zbog neuplaćenih doprinosa radnicima nisu overene knjižice zbog čega ne mogu da idu kod lekara zbog čega su primorani da iz svojih džepova plaćaju račune i kasnije traže da se to refundira. To dodatno opterećuje fabriku. Dobili smo obećanje da će se prodajom imovine to rešiti u što kraćem roku – kaže Živadinović.

Radnici s kojima smo razgovarali mnogo očekuju od ovih razgovora i kažu da nikada nije bilo teže.

– Radim 25 godina. Nema dovoljno posla i plate su male. Ne znam do kada će ovo sve da traje – kaže jedna anonimna „prvomajka“.

„Prvi maj“ koji je privatizovan 2007. godine zapošljava sada 1.537 radnika.

Prodaja imovine zbog namirenja obaveza

– U narednom periodu rešićemo problem penzijskog i zdravstvenog osiguranja radnika. Prodaćemo deo imovine kako bi isplatili te obaveze, a sa državom dogovaramo da se ta obaveza pretvori u kredit i da se taj dug reprogramira – kaže Nicović, dodajući da su isplaćene sve plate osim plate za decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari