Zimska služba Beogradputa poslala je juče pet ekipa za čišćenje snega u Crnu Travu, na jugu Srbije, gde je pod blokadom smetova oko 50 kilometara lokalnih puteva. Na raščišćavanju će raditi 15 mašina i dvadesetak radnika Beogradputa. Očekuje se da ekipe Beogradputa rade na raščišćavanju snega i u drugim opštinama, koje se nalaze po snežnom blokadom.


Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević potvrdio je za Danas da šezdesetak domaćinstava i dalje nema električnu energiju, a da ekipe EDB zbog smetova ne mogu da dođu do mesta gde je kvar nastao. Predsednik opštine Trgovište Darko Tomić izjavio je da su nove padavine lokalnu vlast dovele na korak od uvođenja vanrednog stanja, pošto o stanju u polovini sela nema nikakvih informacija.

– Svi lokalni putevi su zavejani i otežan je telefonski saobraćaj. Za zakup mašina dnevno nam je potrebno 60.000 dinara, a opštinska kasa je prazna – naveo je za Danas Tomić. On je ponovio da je uputio zahtev premijeru Cvetkoviću, u kome je zatražio novčanu pomoć od pet miliona dinara. Predsednik opštine kaže i da ekipe Hitne pomoći često ne mogu da dođu na poziv bolesnika, a neke škole deca danima ne pohađaju, zbog ogromnih nanosa snega.

Poplave moguće nakon 10 dana

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RHMZ) kažu za Danas da se u narednih 10 dana ne očekuje veće topljenje snega u područjima gde je snežni pokrivač visok.

– Neće biti ni većeg vodostaja. Možda se neznatno poveća nivo vode, nakon padavina koje očekujemo između ponedeljka i utorka, ali topljenja snega i poplava neće biti. Građani jugozapadne, jugoistočne i južne Srbije, gde je snežni pokrivač najviši, mogu da budu mirni barem narednih 10 dana – kažu u Odseku za prognozu voda RHMZ, dodajući da se situacija sa padavinama konstantno prati, i da će građani blagovremeno biti obavešteni o vremenskim promenama. K. Ž.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari