VNS: “Crna svadba” i Pink satanizuju i diskriminišu rumunsku manjinu 1

Vlaška narodna stranka danas je zbog neprekidne diskriminacije i ponižavanja vlaške, odnosno rumunske nacionalne manjine u Srbiji na više adresa uputila protestno pismo.

Konkretan povod za protestno pismo su, kako se navodi, incidenti poput serije “Crna svadba”, diskriminatornih emisija na TV Pink i napada na etničkoj osnovi na istaknute javne ličnosti rumunske etničke pripadnosti, čime se nastavlja “otvorena neprimerena sistemska hajka na pripadnike rumunske zajednice”. Protestno pismo poslato je Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Regulatnornom telu za elektronske medije (REM). Pismo je takođe upućeno RTS-u na kojem se emituje “Crna svadba” i TV Pink, na kojoj se emituje diskriminatoran sadržaj.

“U ovim emisijama i medijima se vlaška/rumunska zajednica agresivno diskriminiše, njeni običaji i kultura se prikazuju u negativnom kontekstu i izvrgavaju ruglu, a njeni pripadnici se prikazuju kao asocijalni, zaostali, skloni primitivizmu i kriminalu, čime se cela zajednica satanizuje”, stoji u pismu.

Osvrćući se na nedavnu uvredu potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić, Vlaška narodna stranka je navela da je proglašavanje političkih oponenata vlaške/rumunske nacionalnosti za neprijatelja većinskog naroda samo jedan u nizu napada na rumunsku manjinu.

“Državne institucije ostvaruju ovaj etnički i politički pritisak planski i koordinisano putem različitih instrumennata. Instrumenti satanizacije su kako audio/vizuelni i štampani mediji, tako i ostali dostupni kanali širenja dezinformacija i poluistina poput socijalnih mreža na internetu, mreže doušnika bezbedonosnih službi, zloupotrebe školskog sistema, delova lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkve”.

Osnovna uloga ovih pritisaka, dodaje se u pismu, jeste asimilaciona, da se kod pripadnka manjina stvori utisak inferiornosti i kompleksa niže vrednosti čime bi odustali od zahteva za manjinskim pravima.

“Sekundarni efekti su prikrivanje drugih društvenih problema skretanjem pažnje na manjine, ali i preuzimanje političke kontrole od centralne vlasti kroz stvaranje haosa u lokalnim manjinskim zajednicama. Ovo ostavlja negativne posledice na lokalu posredno i na celu zemlju jer su manjinske zajednice time onemogućene da se samoorganizuju i efikasno razvijaju”, stoji u pismu.

Dotičući se serije “Crna Svadba” iz Vlaške narodne stranke navode da ona predstavlja satanizaciju vlaške/rumunske tradicije i običaja koji svedoče o starosti civilizacija na ovim prostorima, čime bi svaka zemlja trebala da seponosi,

“Ovo se ne može pravdati umetničkom slobodom, pre svega jer se radi o kontinuiranom anticivilizacijskom procesu asimilacije, niti može biti umetnost nešto što izvrgava ruglu veliki broj građana izmišljenim i proizvoljno tumačenim običajima. Uloge u seriji su prepuštene glumcima koji nisu govornici niti poznaju vlaške govore odnosno rumunski jezik, što unosi dodatnu dozu vulgarizacije rumunske/vlaške manjine obzirom na manipulacije koje se vrše u javnosti sa vlaškim govorima tj rumunskim jezikom u istočnoj Srbiji”, navode u Vlaškoj narodnoj stranci.

Pojašnjavajući sam običaj po kome je serija dobila naziv, iz Vlaške narodne stranke ističu da se radi o prastarom običaju poštovanja mlade osobe koja je umrla neoženjena , gde se prilikom sahrane uvode neki elementi svadbe.

“Međutim ne noću, bez ikakvih morbidnih scena, bez satanističkog ambijenta i sl. Vlasi/Rumuni mogu biti ponosni na ovakve običaje jer su oni nasleđeni iz daleke prošlosti i pokazuju kompleksne i razvijene društvene odnose u drevnim vlaškim/rumunskim zajednicama a ne zaostalost i primitivnost kako se ovde očigledno insinuira”, ističe se u pismu uz dodatak da se ovaj starobalkanski običaj odavno više ne primenjuje ni u Rumuniji niti u istočnoj Srbiji.

Oni su podsetili da je na televiziji Pink emitovana emisija u kojoj se “Vlaški kraj” proglašava za leglo sifilisa, i sugeriše abnormalni pomiskuitet kod Vlaha.

“Ovakvo ponašanje medija sa očiglednom potporom države, su neprimereni. Povodom ovoga tražimo odlučnu reakciju nadležnih institucija.Ova politika Srbije prema sopstvenim građanima je u suprotnosti sa proklamovanom politikom jedne moderne demokratske zemlje i kandidata za EU, i istovremeno opasna sa stanovišta provociranja eničke netrpeljivosti, i sukoba, što je slika neodgovorne vlasti u Srbiji. Želimo da napomenemo da nijedna državna institucija nije do sada omogućila adekvatne medije na vlaškom/rumunskom jeziku za deo zajednice južno od Dunava odnosno u istočnoj Srbiji. Time je rumunska/vlaška zajednica stavljena u neravnopravan položaj da na ovakve grube napade ne mogu odgovoriti, dok mediji pod kontrolom vlasti ignorišu demantije i autentične stavove vlaških/rumunskih organizacija”, stoji u pismu koje je potpisao predsenik Vlaške narodne stranke Predrag Balašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari