Pojedini delovi Vlasotinca ovoga leta, kao što je bilo i prethodnih godina, satima ostaju bez vode. U više predele grada, zbog prekomerne potrošnje u nižim delovima naselja, voda stiže tek u „sitne sate“.

Nebojša Stojanović, direktor Vodovoda kaže da mnogi Vlasotinčani vodu sa gradskog vodovoda koriste za polivanje bašti, pranje ulica, punjenje bazena u svojim dvorištima i za druge potrebe.

– Dosadašnja restrikcija nije dala nikakve rezultate, a svakoga dana Vodovod ima kvarove na mreži, pa smo prinuđeni da radimo i subotom i nedeljom – ističe direktor Stojanović.

Planovi o boljem snabdevanju vodom grada i okolnih mesta, koji potiču od pre nekoliko godina, ne realizuju se zbog besparice. Nestašica vode je, posebno leti, glavna tema političkih razgovora, a o tome se često razgovara i na sednicama SO Vlasotince, ali su, bar za sada, efekti skromni.

Teško je ljudima objasniti zašto nema dovoljno vode kada kroz grad protiče reka Vlasina, najveća pritoka Južne Morave, koja raspolaže takvom količinom vode da bi mogla da se udovolji potreba grada od stotinu hiljada stanovnika.

Vlasina, nekada bistra planinska reka, našla se ovoga leta u centru medijske pažnje, jer je sanitarna inspekcija Jablaničkog okruga zabranila kupanje zbog prisustva bakterija. U ovom kraju, inače, to niko ne poštuje, te je reka prepuna kupača iz Vlasotinca i okolnih mesta.

Inspekcija je takođe donela rešenja o zabrani korišćenja vode sa javnih česama u Gornjem Orahu, Boljaru, Gložanu, Batulovcu, Konopnici i samom Vlasotincu na lokacijama „Buka“ i „Crkvica“.

Doktor Goran Stamenković, šef Republičke sanitarne inspekcije za Jablanički okrug, smatra da je voda reke Vlasine van svih klasa vodotokova. Po njegovoj oceni, sanitarna inspekcija je bila obavezna da donese rešenje o zabrani kupanja i korišćenja vode za piće sa javnih česama zbog prisustva bakterija fekalnog porekla.

Zbog drastičnog zagađivanja reke Vlasina, Eko-baza ,,Jug“ podnela je krivičnu prijavu nadležnim tužilaštvima i ministarstvima – kaže Miroslav Krajinčanić, predsednik Upravnog odbora ove organizacije.

Ekolozi najavljuju proteste

Otpadne vode sa celog sliva reke Vlasine i Lužnice neprerađene se slivaju u reke, pa tvrdnja pojedinih funkcionera da ne postoje zagađivači uzvodno od Vlasotinca gube svaki smisao – zaključuje se u saopštenju Eko-baze ,,Jug“ iz Vlasotinca. Ekolozi najavljuju nove proteste, jer ne žele mirno da posmatraju kako neko uništava ,,simbol grada“ po kome je Vlasotince prepoznatljivo širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari