Vodič za roditelje: Kako bez batina vaspitati i disciplinovati decu (VIDEO) 1Foto: Pixabay/pasja1000

Svaki roditelj nastoji da svom detetu tokom odrastanja obezbedi najbolje mogućnosti za razvoj, negu, podršku i zaštitu. Sa razvojem društva, izazovima savremenog života ali i novim saznanjima, roditelji dobijaju prilike i mogućnosti da unapređuju pristupe u vaspitanju svoje dece. Tokom poslednjih 15 godina značajno se promenio stav roditelja o tome koje disciplinske prakse daju rezultate […]

Svaki roditelj nastoji da svom detetu tokom odrastanja obezbedi najbolje mogućnosti za razvoj, negu, podršku i zaštitu. Sa razvojem društva, izazovima savremenog života ali i novim saznanjima, roditelji dobijaju prilike i mogućnosti da unapređuju pristupe u vaspitanju svoje dece.

Tokom poslednjih 15 godina značajno se promenio stav roditelja o tome koje disciplinske prakse daju rezultate u formiranju poželjnih ponašanja deteta. Danas je preko 90 odsto roditelja saglasno da nasilna disciplina nije dobra za dete. Na koji način je štetna takođe potvrđuju i iskustva stručne prakse i istraživanja. Telesna ili psihološka kazna povređuje i ponižava dete, razvija nepoverenje i nesigurnost, a nepoželjna ponašanja se neretko ponavljaju. Jer autoritet koji se gradi na strahu i nasilju proizvodi strah i nasilje koje dete prenosi i na odnose sa drugima, često tokom celog svog života.

Ipak, skoro polovina (45 odsto) dece uzrasta od jedne do 14 godina i dalje doživljava telesno i psihološko kažnjavanje. Ovakve vaspitne metode najčešće se primenjuju kod male dece koja već u uzrastu od 2 do 3 godine dobijaju prve batine.

Danas pouzdano znamo da postoje nenasilne alternative koje su delotvornije i mnogi roditelji u Srbiji ih već primenjuju. Ohrabrujemo sve druge roditelje da zastanu, promisle i hrabro učine novi korak. Osluškivanje i razumevanje detetovih potreba i usvajanje nenasilnih vaspitnih praksi najbolji je put da se bude pozitivan primer svom detetu da uspostavi granice koje su utemeljene na razumevanju, strpljenju, doslednosti i poštovanju.

VODIČ ZA RODITELJE – IZBROJI DO 5

1 – Pruži
Kada deca razumeju umesto da se boje, granice i pravila prihvataju kao svoje

Važno je da razumemo dete, njegov način razmišljanja i njegove potrebe i da dete zna da smo mu uvek siguran oslonac i podrška. Kada stvorimo takav odnos poverenja, dete će mnogo lakše razumeti i prihvatati granice i usvajati pravila kao svoja a ne kao nešto što mu je nametnuto.

2 – Preispitaj
I roditelj uči i raste uz nova znanja, da bi pružio najbolje na polju vaspitanja

Vaspitne metode usvajamo i pre nego što postanemo roditelji i to je temelj od kojeg svi polazimo. U međuvremenu se menjamo i mi, i svet oko nas i zajedno sa svojom decom se susrećemo sa novim i drugačijim izazovima, i zato je važno da stalno preispitujemo kako naše metode vaspitanja utiču na dobrobit našeg deteta i da istovremeno dok podižemo decu, sebe unapređujemo kao roditelja.

3 – Preskoči
Važna veština je samokontrola, da dete raste bezbedno i bez bola

Dok se dete razvija i uči da upravlja osećanjima, uobičajeno je da ponekad pokazuje otpor, neslaganje i težnju da se suprotstavlja pravilima. Nasilno disicplinovanje takvih ponašanja nanosi štetu detetu i odnosu sa roditeljem.

4 – Primeni
Birajmo nenasilne metode vaspitanja, da dete mirno i sigurno usvaja nova znanja

Postoje brojne metode koje mogu da nam pomognu da usmerimo, smirimo ili promenimo dečije ponašanje na način koji će biti bolji i korisniji i za dete i za naš zajednički odnos. Nenasilna i konstruktivna rešenja su moguća i najbolja alternativa povređujućem disciplinovanju.

5 Potraži pomoć/pitaj
Roditelj bolje zna šta je najbolje za dete, kada istražuje i pita za podršku i savete

Roditelj najviše od svih poznaje svoje dete i čini najbolje za njega. Upravo zbog toga je veoma važno da stalno tragamo za što više kvalitetnih informacija, saveta i podrške jer roditeljstvo je važna i odgovorna uloga, ali i posao koji se uči.

Deca sa smetnjama u razvoju

Vaspitna disciplina je sastavni deo roditeljstva i odrastanja svakog deteta. Kada dete ima smetnje u razvoju, invaliditet ili zdravstvene probleme vaspitni izazovi sa kojima se roditelj susreće mogu da budu zahtevniji. Doslednost, strpljenje i porodica kao tim – ključne su snage u osiguranju brige za dete, preispitivanju, menjanju i unapređivanju vaspitnih praksi.

Adolescenti

Period adolescencije nosi svoje izazove. Kako dete raste i menja se, postepeno se menjaju i ‘rastu’ roditeljske vaspitne prakse. Na tom putu podjednako je važno razumeti šta je adolescentima potrebno od njihovih roditelja, biti svestan najčešćih roditeljskih grešaka i biti spreman za primenu onih vaspitnih strategija koje su najadekvatnije za ovaj uzrast.

Izvor: Unicef.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari