Optuženi Vojislav Šešelj izjavio je sinoćna suđenju pred Haškim tribunalom da je Milorad Ulemek Legija izrazio spremnost da u Hagu svedoči u njegovu odbranu. Bivši pripadnik SDG Željka Ražnatovića Arkana i komandant JSO MUP Srbije, Ulemek je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i drugih zločina.

Šešelj je u sudnici iz Ulemekove pisane izjave citirao da je on „spreman da bude svedok odbrane Šešelja, ali ne preko video-linka, nego isključivo u sudnici i na otvorenoj sednici“. Šešeljevim pravnim savetnicima, Ulemek je dao izjavu o tome kako ga je u aprilu 1992, zajedno sa još trojicom pripadnika srpskih paravojnih formacija, uhapsila i pretukla policija u Zvorniku. Pošto su, nakon dva dana, oslobođeni, Ulemek je u Malom Zvorniku, kako je izjavio, „prvi put sreo“ Arkana i „pitao ga može li da se pridruži njegovoj Gardi“. Zatim je sa Ražnatovićevom formacijom učestvovao u borbama za Zvornik i, kasnije, u sukobima oko Sarajeva.

Ulemek je naveo i da je prethodno pobegao iz Legije stranaca u Čadu, kada je čuo šta se događa u bivšoj Jugoslaviji i da je došao u BiH da „pomogne srpskom narodu kojem je pretila opasnost od muslimanskih terorista“. Ulemekovu izjavu, Šešelj je koristio tokom unakrsnog ispitivanja zaštićenog svedoka optužbe VS-2000. Šešelj je rekao i da je Tužilaštvu za izvođenje dokaza protiv njega ostalo još nešto više od sedam sati, te se unapred suprotstavio eventualnom zahtevu tužilaca da se to vreme produži. Početkom januara, Šešelj je najavio da neće izvoditi dokaze odbrane, pošto sudije saslušaju poslednjeg svedoka optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari