Vojni penzioneri Srbije: Stare kartice od 1,7 miliona penzionera uzelo 300.000, a pripremaju se nove 1Foto: Lj. Bukvić/Danas

Udruženje penzionisanih vojnih lica Srbije zatražilo je danas objašnjenje od predstavnika vlasti i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO) zašto su penzioneri od prethodno izradjenih 1.700.000 penzionerskih kartica podigli samo oko 300.000, a pripremaju se nove.

„Zašto vlada Srbije ne obaveže lokalne samouprave i javna preduzeća da svim ili penzionerima do odredjene visine penzije obezbede popuste u plaćanju prevoza, komunalnih usluga, banja, lekova i ortopedskih pomagala, struje, telefona, interneta, kablovske televizije, pozorišta, muzeja i taksja“, navedeno je u saopštenju tog udruženja, povodom izdavanja nove generacije penzionerskih kartica koje će važiti od 1. oktobra.

Da li to država, kako je navedeno, druge poziva (trgovačke lance, institucije …) na društvenu odgovornost, a sama nije organizovana i odgovorna.

Udruženje je upitalo zar nije licemerno da predstavnici vlasti penzionerima nude popust u privatnim zdravstvenim organizacijama, umesto da zdravstvene potrebe obezbede u zdravstvenom sistemu Srbije za koji penzioneri već izdvajaju ogromna finansijska sredstva.

„Svima je poznato da preko 80 odsto penzionera penzijama ne pokriva čak ni toškove za hranu, lekove, struju i komunalne troškove, pa popusti za ekskluzivne restorane, glisere, parfeme, putovanja na egzotične destinacije i slično penzionere ne interesuje“, navedeno je u saopštenju.

Znaju, kako je navedeno, tvorci projekta da penzioneri u ruralnim područjima koji su i najsiromašniji od kartica neće imati nikakvu korist, ali to i nije njihova svrha.

Skoro svi trgovački lanci u Srbiji su, po oceni udruženja u skladu sa svojom poslovnom politikom razvili lojaliti sisteme u kojima penzionerima nude povoljnosti i nagrade, a da li će se sada, upitalo je udruženje, ubacivanjem RF PIO izmedju trgovaca i penzionera kao potrošača povoljnosti „keš bek“ deliti izmedju tog fonda i penzionera.

Udruženje je upitalo i na koji naćin će se obezbediti novac za bodove koje nudi RF PIO kao nagradu za uzimanje i korištenje penzionerske kartice, koja je vrednost boda kao nagrade za lojalnost tom fondu i trgovcima, kako će se oni koristiti i ko će plaćati novozaposlene u PIO koji će se angažovati na poslovima praćenja potrošnje penzionera, dodele i utroška bodova.

PIO se, kako je navedeno, 2018 i 2020. godine pokazao kao neodgovoran i nesposoban da čuva lične podatke penzionera kada su dati Srpskoj naprednoj stranci da bi penzioneri dobili pisma zahvalnosti zbog strpljenja u finansijskoj stabilizaciji koju su samo oni platili.

„Pozivamo RF PIO da se bavi poslovima koji su definisani Zakonom o PIO, a posebno praćenjem ažurnosti i pravilnosti uplata doprinosa koji su poslodavaci dužni da redovno uplaćuju i tako stvore uslove za veće penzije i povećanje najniže penzije koja je uvredljivo i sramotno mala“, navelo je udruženje i pozvalo penzionere da ne podnose zahteve za karticu dok ne bude potpuno jasan način njenog korištenja da se podaci ne bi zloupotrebili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari