Holandski premijer Jan Peter Balkenende, čija se vlada raspala usled neslaganja oko trajanja vojne misije u Avganistanu, izjavio je juče da će holandski vojnici napustiti tu zemlju kao što je i planirano. „Ukoliko se u međuvremenu situacija ne promeni, holandski vojnici napuštaju Avganistan po završetku misije u avgustu“, rekao je Balkenende holandskoj televiziji.

Holandija ima 2 000 vojnika u provinciji Uruzgan, a njihova misija ističe u avgustu ove godine. Vlada se raspala zbog neslaganja demohrišćana i njihovih koalicionih partnera laburista oko produženja misije holandskih vojnika nakon avgusta. Balkenendeova Demohrišćanska partija, veći partner u koaliciji, bila je za to da holandski vojnici i posle roka, a to je avgust 2010, ostanu u manjem broju u Avganistanu, odnosno da se njihovo prisustvo postepeno smanjuje.

Tome se oštro usprotivio zamenik premijera Vouter Bos, čija Laburistička partija želi da se holandska misija u Avganistanu okonča kao što je i planirano. Holandski premijer ponudio je ostavku kraljici Beatrisi nakon raspada vladajuće koalicije. „Kontakt sa kraljicom Beatrisom, koja je na odmoru u Austriji, uspostavljen je telefonom“, rekao je portparol predsednika vlade Henk Brons.

Parlamentarni izbori najranije bi se mogli održati sredinom godine, ali će najverovatnije uslediti meseci pregovora radi formiranja vlade. Veruje se da bi veliki pobednik narednih izbora mogao da bude desničar Gert Vilders iz Slobodarske partije, koji je takođe tražio povlačenje holandskih vojnika u avgustu. Prema analizama javnog mnjenja, Slobodarska partija, čija se kampanja zasniva na nepoverenju vladi i antiimigracionim stavovima, mogla bi postati najveća ili druga po snazi partija u holandskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari