Vojska je aktivno uključena u kampanju za drugi krug izbora koju vodi dugogodišnji lider Zimbabvea Robert Mugabe kako bi osigurala njegovu pobedu protiv lidera opozicije Morgana Cvangirajia, navodi se u dokumentima koje je juče obelodanio Bi-Bi-Si. Kao glavni stratezi brutalne kampanje koju vodi Mugabe označeni su vojni veterani.

Vojska je aktivno uključena u kampanju za drugi krug izbora koju vodi dugogodišnji lider Zimbabvea Robert Mugabe kako bi osigurala njegovu pobedu protiv lidera opozicije Morgana Cvangirajia, navodi se u dokumentima koje je juče obelodanio Bi-Bi-Si. Kao glavni stratezi brutalne kampanje koju vodi Mugabe označeni su vojni veterani. Spisi sadrže planove vladajuće stranke Zanu – PF za uznemiravanje, proterivanje i zastrašivanje političkih protivnika. Štaviše, svedoci koji su želeli da ostanu anonimni svedočili su o nasilju koje Mugabeove pristalice sprovode nad neistomišljenicima, naročito u seoskim područjima.
Istoga dana saopšteno je da je uhapšen jedan od lidera opozicije Tendaj Biti prilikom povratka u Zimbabve iz Južne Afrike, a da je u Cvangiraji pritvoren treći put u proteklih sedam dana. Prema navodima Bi-Bi-Si-ja, od opštih izbora održanih u martu u toj državi je stradalo najmanje 60 ljudi, a više hiljada je brutalno pretučeno i bilo prinuđeno da napusti svoje domove. Neimenovani policijski inspektor je u svedočenju britanskim reporterima potvrdio da su osnovane spekulacije da su vlasti u Harareu naredile državnim snagama da podrže Mugabea i da ostanu slepi na nasilje koje se vrši nad pristalicama Pokreta za demokratske promene (MDC), stranke koju predvodi Cvangiraji. U međuvremenu, u javnosti su se pojavili navodi da su vlasti u Harareu konfiskovale kamion koji je prevozio 20 tona američke pomoći u hrani namenjene za siromašnu decu i naredile da se zaplenjene namirnice podele onima koji podržavaju šefa države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari