Vojska skriva podatke o aktivnim pripadnicima optuženim za ratni zločin 1 Foto:LogoFHP

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je 18. jula zahtev Vladi Srbije da obezbedi izvršenje njegovog rešenja iz maja 2014. godine.

Poverenik je naložio Ministarstvu odbrane da Fondu za humanitarno pravo (FHP) dostavi informacije da li su dva oficira Vojske Srbije – Pavle Gavrilović i Rajko Kozlina – i dalje u aktivnoj službi nakon podizanja optužnice protiv njih za ratni zločin. 

„FHP smatra da Vlada treba prioritetno da postupi po ovom zahtevu Poverenika, da naloži MO-u da tražene informacije dostavi i time jasno stavi do znanja da državni organi ne smeju kršiti pravo javnosti da zna činjenice o zločinima iz prošlosti i ulozi države u njima, a naročito kada su u njih umešane osobe koje su i dalje u državnoj službi“, piše FHP. Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u novembru 2013. godine optužnicu protiv aktivnih oficira i podoficira Vojske Srbije Pavla Gavrilovića i Rajka Kozline za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Optužnicom im je stavljeno na teret da su, kao nekadašnji pripadnici 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, zajedno sa drugim pripadnicima Pozadinskog bataljona, 25. marta 1999. godine ubili najmanje 27 civila, stanovnika sela Trnje kod Suve Reke na Kosovu – starije muškarce, žene i decu, među kojima i dečaka starog četiri godine. Prvostepeni postupak pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je u toku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari