Vojtehovski: Ne očekujem Vučićevu reakciju, ja nisam Barbara 1Foto Aleksandar Krstovic

Tatjana Vojtehovski, novinarka TV Prva, ne oseća se ni malo bezbedno nakon nekoliko pretnji koje je dobila putem Tvitera, a u kojima se njoj i njenoj ćerki preti silovanjem i ubistvom.

Zbog sumnje da je putem društvene mreže Tviter sa dva naloga pretio Vojtehovski, policija je sinoć saopštila da je uhapsila jednu osobu koja se tereti za krivično delo ugrožаvаnje sigurnosti.

Vojtehovski navodi da je problem što su ove, poslednje u nizu pretnji koje je dobila, očigledno posledica botovske retorike koja je sve ozbiljnija i strašnija.

– Zaprećeno mi je smrću, mojoj ćerki i meni silovanjem. To su tako gnusne poruke da ih ne mogu ni citirati. U njima me upozoravaju da se više ne oglašavam u vezi politike i da ne spominjem Vučića, inače ćemo moja ćerka i ja biti mučene, silovane i ubijene – kaže Vojtehovski.

Anonimne pretnje, prema njenim rečima, nisu uputili klasični botovi, već oni koji su poverovali u njihovu retoriku.

– Ovo je sada ozbiljnija faza. Zbog toga sam se javno na Tviteru obratila Aleksandru Vučiću, poručivši mu da je sve ono što mi se događa direktna posledica narativa u javnosti i etiketiranja neistomišljenika. Od njega ne očekujem ništa. Bukvalno ništa. Ipak ja nisam Barbara – naglašava Vojtehovski. Potvrdu da se državni vrh neće oglasiti niti stati u njenu zaštitu, dobila je preksinoć, putem saopštenja MUP-a.

– Biljana Popović Ivković je napisala saopštenje koje počinje političkom konotacijom i spominjanjem stranaka. To nije normalno. Da nakon ovakvih pretnji, pominjete „zlonamerne tvrdnje pojedinaca“. Nemam više ni reči ni živaca kako bih opisala ovo stanje – ističe Vojtehovski. Dodaje da SBPOK svoj posao radi profesionalno, bez obzira na istupe političara iz vrha MUP-a, ali da se u ovakvoj atmosferi ne oseća ni malo bezbedno.

Najstrašnije pretnje Tatjana Vojtehovski je dobila sa Tviter naloga „VlasiTimočkaKrajina“. Isti „tvorac“ uputio je pretnje i liderima Saveza za Srbiju, kao i glumcu Sergeju Trifunoviću, navodeći da će na protestnom skupu u subotu u masu baciti bombu.

Trifunović kaže za Danas da pretnje dobija godinama, da ga nisu ni malo uplašile, kao i da policija, ako želi, u veoma kratkom roku može da otkrije nalogodavca.

– Koliko je teško locirati telefon ili kompjuter i utvrditi ko stoji iza lažnog naloga? Veoma jednostavan posao koji bi mogao da se uradi za nekoliko minuta. Policija ima načina da otkrije sve koji prete i da zaštiti one kojima su pretnje upućene, a da li će to učiniti, pitanje je za njih – zaključuje Trifunović. Na pitanje da li će u subotu biti u protestnoj koloni odgovara sa „a gde bih drugo bio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari