Vranjske radile po zakonu 1Foto: Medija centar

Redakcija Vranjskih novina dobila je izveštaj Poreske uprave u kojem se navodi da ovaj nedeljnik nije kršio poreske zakone, utajio porez, niti da postoji ikakva osnova za podnošenje krivične prijave protiv medija koji je pre mesec dana ugašen upravo zbog pritisaka poreske inspekcije.

– Zaključak poreske inspekcije je da u radu Vranjskih nije bilo propusta, što smo oduvek i tvrdili – kaže za Danas osnivač i glavni i odgovorni urednik Vranjskih, Vukašin Obradović.

Podsetimo, jedan od najznačajnijih lokalnih listova u Srbiji prestao je da izlazi 18. septembra, posle 23 godine godine postojanja. Bivši predsednik NUNS-a i vlasnik Vranjskih počeo je štrajk glađu nakon što je doneo odluku o gašenju nedeljnika, zbog finansijskih i političkih pritisaka. Uprkos izmirenim obavezama, brojne inspekcije nedeljama nisu izlazile iz prostorija redakcije. Obradović je tada naveo da su posle objavljivanja intervjua sa bivšim direktorom filijale Poreske uprave u Vranju (tri meseca pre gašenja lista), novinari dobili neformalne informacije da će u Vranjske doći poreski inspektori sa zadatkom da nađu nedostatke koje bi kompromitovale poslovanje Vranjskih. Vukašin Obradović je u pismu upućenom direktorki filijale Poreske uprave u Vranju Slađani Stojanović ukazao da su novinari Vranjskih trpeli pritiske pokrivajući teme od interesa za građane Vranja i okoline, i da su zbog toga tretirani kao politički protivnici a ne medij koji drži gradsku vlast odgovornom svojim građanima.

Mesec dana nakon gašenja, Vranjske funkcionišu samo kao portal, ali pod dodatnim pritiskom, jer predstavnici lokalne samouprave, kao i funkcioneri u većim javnim preduzećima odbijaju da komuniciraju sa novinarima portala.

– Odbijanje da odgovore na postavljena pitanja, kao i nepozivanje na događaje koje organizuje lokalna samouprava, predstavlja nastavak pritisaka koji su i doveli do gašenja štampanog izdanja Vranjskih i plod su očigledne želje da se i portal onemogući u daljem radu – ističe Obradović, dodajući da je „zid ćutanja“ posebno izražen u poslednjih 15 dana.

– Ne javljaju nam se na telefon, ne odgovaraju na poruke. To je otvorena diskriminacija kojom nam je uskraćeno jedno od osnovnih zagarantovanih prava – prava na rad. Funkcioneri SNS-a, koji su na čelnim pozicijama u gradu i javnim preduzećima imaju zabranu da pričaju sa nama, ali mi ih ne zovemo kao članove stranke, već kao predstavnike gradske uprave – ističe Obradović. On podseća da je portal Vranjske registrovano javno glasilo, sa svim zakonskim pravima i obavezama i da gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, kao i ostali funkcioneri lokalne samouprave, direktno krše Zakon o javnom informisanju. Vukašin Obradović kaže da gradonačelnik Vranja više od tri meseca nije dao izjavu za Vranjske, odnosno da je prestao da odgovara na njihove pozive nakon što su objavili tekst o tome kako službenim automobilom ide na daleka, privatna putovanja.

Milenković nije želeo da odgovori na naše pitanje zbog čega bojkotuje novinare Vranjskih.

Solidarnost kolega

Vest o gašenju Vranjskih pre mesec dana pokrenula je širu akciju među novinarima u Srbiji, koji se u okviru Grupe za slobodu medija bore protiv svih vidova pritisaka kojima su medijski poslenici izloženi. Vest o katastrofalnom stanju u medijskoj sferi u Srbiji, kreiranom od strane vlasti, stigla je i do evropskih zvaničnika koji su izrazili zabrinutost i najavili dolazak misije koja će utvrditi stepen kršenja medijskih sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari