Vređanje Marinike Tepić dozvoljeno, ali ne po nacionalnoj osnovi 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Dan nakon što je potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić izvređao na nacionalnoj osnovi, a suočen sa lavinom kritika i potencijalnom krivičnom prijavom, reditelj Dragoslav Bokan reprizno je na televiziji Pink pojasnio da “neko pokušava da stvori nepostojeći sukob sa Rumunima”.

Bokan koji je u ponedeljak rekao da je Tepić pripadnica nacionalne manjine koja mrzi Srbiju i srpski narod, u utorak je napomenuo da je Tepić „prva i jedina Rumunka u istoriji fenomenalnih odnosa Srba i Rumuna koja kvari te odnose“.

“Tepić je ušla kod Čanka u njegovu antisrpsku organizaciju kada je bila mlada devojka i studirala šta? Rumunski jezik! Iz rumunske porodice! Rumunska mama, rumunski tata, radila u rumunskoj organizaciji, i ona je naš neprijatelj! Ona je nacionalni neptrijatelj, ne samo ideološki i politički“, rekao je Bokan u ponedeljak. U utorak međutim, Bokan je Tepić okrakterisao kao “izrod rumunskog naroda” koji izdaje principe na kojima stoje odnosi srpskog i rumunskog naroda.

Bokanovu izjavu na, sebi svojstven način, osudio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je obilazeći radove u Makiškom polju rekao da je Marinika Tepić lažov i da ne postoji stvar koju nije uradila protiv države. Ipak on je dodao da je sramota da je neko napada zato što pripada drugoj naciji.

„Apsolutno osuđujem svakog ko bilo koga vređa na nacionalnoj osnovi. Ja Rumune obožavam, i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare i ne dam da bilo ko napada nekog zato što je Rumun ili Srbin. Uvek ću, svuda, na svakom mestu, da izrazim neslaganje s tim, da osudim svaki govor mržnje i isticanje argumenata da je neko ovakav ili onakav zato što pripada nekoj naciji“, rekao je Vučić.

Mnogo direktniji u osudi Bokanove izjave bili su u Nacionalnom savetu Rumunske nacionalne manjine karakterišući njegov “govor mržnje” kao sramotan i neprihvatljiv.

“Rumunski narod se kroz istoriju pokazao kao prijateljski srpskom narodu vezujući nas zajednička sudbina u teškim vremenima koja nas je okretala jednim drugima a i dalje drži zajedno. Poštujemo politički pluralizam i pravo svakoga na svoje mišljenje i političko opredeljenje ali se ono ne sme vezivati za celokupan narod, poistovećivati sa njime a naročito ne stavljati u kontekst kakav je predstavljen u navedenoj emisiji”, navodi se u saopštenju.

Zaviša Žurž, predsednik Društva za kulturu Vlaha-Rumuna “Ariadnae Filum” za Danas napominje da mu je bilo neshvatljivo da neko može takve uvrede da uputi jednoj političarki, ali i pripadnicima jednog naroda.

– Naša politička bara je mala, ima puno krokodila i voda je jako priljava. Ja razumem političku borbu, ali da se kao neprijatelji okarakterišu pripadnici jednog naroda koji je uvek bio u prijateljskim odnosima sa Srbijom to mi je neverovatno. U toku celog današnjeg dana to je jedina tema o kojoj pripadnici zajednice razgovaraju na društvenim mrežama, a mene lično je bar desetak ljudi zvalo da bi mi skrenuli pažnju na ovu izjavu, navodi Žurž. On ističe da su članovi njegovog udruženja o ovoj izjavi obavestili ambasadu Rumunije u Srbiji i da od njih, ali i zvaničnih državnih organa Srbije, očekuju reakciju.

Osuda Bokanove izjave u toku jučerašnjeg dana došla je i od Poverenice za ravnopravnost Brankice Janković, koja je za N1 istakla da je krajnje neprimereno, diskriminatorno i zabranjeno zakonom dovođenje u vezu bilo čije nacionalne i etničke pripadnosti sa poslom kojim se bavi.

Dragoslav Bokan, reditelj i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju nerektno gostuje na televizijama Hepi i Pink. Po sopstvenom priznanju, prošle godine režirao je državnu manifestaciju održanu u Busijama, a povodom godišnjice Oluje. Najkontroverzniji deo biografije datira iz devedesetih godina kada je Bokan, kao član Srpske narodne odbrane, učestvovao u ratovima u Bosni i Hrvatskoj sa paravojnom formacijom Beli Orlovi.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo navodi da su se Beli orlovi pominjali u brojnim krivičnim postupcima za ratne zločine.

– Dati osobi koja je komandovala jedinicima paravojnih formacija da režira komemorativni skup nije ništa drugo do izrugivanje žrtvama, kaže Kandić. Ona napominje da, iako Bokan lično nije optužen za ratne zločine, svako ko je ratovao u sklopu paravojnih formacija je učestvovao u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva.

Upitana za komentar njegove izjave, Kandić naglašava da je reč o nameri da se jedna političarka diskriminiše isticanjem njene nacionalne pripadnosti.

– U tom smislu, Bokanova izjava podstične netolerantnost i nasilje prema pripadnicima drugih etničkih zajednica i to čini u jednom društvu koje je i bez toga dovoljno nestabilno, ističe Kandić.

Pored komandovanja paravojnim formacijama, protiv Bokana je sredinom devedesetih pokrenut krivični postupak zbog razbojništva. Naime, on je bio optužen da je pomagao pljačkašima da iz kuće novosadskog biznismena Tomislava Đorđevića ukradu 250.000 maraka.

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine u saopštenju je zahtevao je od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da zaustavi delovanje Dragoslava Bokana i da ga uhapsi.

„Trideset godina ovaj fašistički jurišnik seje mržnju po Srbiji i zemljama regiona. Ovaj osuđeni kriminalac slobodno se pojavljuje u medijima i širi svoje ludačke i fašističke ideje. Ovakvom smeću nije mesto na televizijima, nego u zatvoru. Predsednice Vlade Brnabić, radite svoj posao i hapsite ovakve fašiste“, naveo je Čanak u saopštenju poručujući građanima Vojvodine – Srbima, Mađarima, Rumunima, Hrvatima, Slovacima, Rusinima, Makedoncima, Romima, Albancima i svim ostalim – da se ne boje „takvih fašista“.

Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije je osudila govor mržnje usmeren prema rumunskoj manjini u Republici Srbiji, medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu i propagiranje lažnih vesti o Rumunima koji su građani Srbije, proglašavajući ih “nacionalnim neprijateljima”, saopštila je Ambasada Rumunije. “Ovakav potez prema zajednici koja je dokazala lojalnost državi Srbiji i koja pozitivno doprinosi atmosferi međuetničkog suživota u Republici Srbiji mogao bi baciti senku na prijateljske odnose između Rumunije i Republike Srbije, koji su oduvek bili spona između dve etničke zajednice u obema državama”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari