Veliki govor Hitlera 1939: Nemačka ne bi propala bez kolonija

Prelistavamo predratne listove Vreme i Pravda - 31. januar 1939. godine

Ostavite komentar


  1. Izgleda da je Hitler, uprkos svim manama i zabludama, po pitanju razumevanja kolonijalnog pitanja imao dobru logiku, na sličan način na koji je to pitanje ispravno razume(va)o Bizmark npr.
    Velika zabluda ogromnog broja ljudi je što razvoj nekih evropskih država, mahom kolonijalnih sila, pripisuju samo ili pretežno eksploataciji kolonija, „pljački“ Afrike, Indije….Realnost to opovrgava. Nemačka je dobila neke kolonije tek krajem 19.veka i nije se mnogo time okoristila, naprotiv. Već krajem tog 19.veka Nemačka je po ekonomskom razvoju daleko pretekla mnoge kolonijalne sile poput Španije, Porugala čak i V.Britanije koje su imale kolonije još od kraja 15.veka. Nemačka se razvila samo i jedino oslonjena na sopstvenu pamet, sposobnost, organizaciju, disciplinu… a ne na „jeftinu inostranu radnu snagu“ ili kolonije. Španci ili Portugalci su dakle imali 400 godina duže kolonije od Nemaca, pa su ih opet Nemci daleko prevazišli već krajem 19.veka. Na sličan način su i Englezi daleko ostavili Špance i Portugalce u ekonomskim postignućima. Na sredini vladavine engleske kraljice Elizabete (krajem 16.veka) Englezi nisu imali nijednu koloniju, a Španci i Portugalci su ih imali na stotine. Ipak ubrzo posle pobede nad španskom „Nepobedivom armadom“ (1588) Englezi su daleko ostavili iza sebe Špance i Portugalce. Na sličan način su Englezi ostvarili dominaciju i u SAD preotevši primat Špancima i Francuzima a sve to zahvaljujući, pretežnim delom, kvalitetima te populacije što je posebna i danas škakljiva tema.

    1. Nemačka pre drugog svetskog rata je imala ogromnu dijasporu u SAD , i američki kapital je ušao u nju kad je uspostavljena finacijska disciplina , za razvoj Nemačke pre drugog sv rata i posle od 49, isključivo su zaslužne SAD, i kapital koji je plasiran u proizvodnju opštih dobara, hemijskoj, metalnoj , prerađivačkoj , automobilskoj , itd.
      Teško da bi i u jednom slučaju bez SAD , Nemačka bila gde jeste, nesporeći vrednoću i požrtvovanost samih nemaca. Kolonije su imale svrhu, kao danas, za izvlačenje jeftinih sirovina, uz masovnu preradu i tržište, svi drugi uključujući VB kao najvećeg svetskog kolonizatora to nikad nisu forsirali, tkz slobodno otvoreno tržište.

      1. Vi upravo potvrđujete opstojavanje te duboko uvrežene zablude a što sam i želeo da objasnim. Nemačka je već krajem 19.veka postala najrazvijenija zemlja sveta ili u najužem vrhu i to bez „uvozne jeftine radne snage“, kolonija, Maršalovog plana donetog posle II sv.rata. Treba da uočite „tajming“.

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 9

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.