Da Željko Sertić, dosadašnji predsednik Privredne komore Srbije, a pre toga višegodišnji direktor u nekoliko srednjih preduzeća, kao novi ministar privrede neće imati nimalo lak zadatak već je opšte mesto, a koliko je to vruća fotelja svedoči podatak da je u poslednjih nekoliko godina u tom resoru bilo najviše smena. I sada je javnost podeljena po pitanju ovog Vučićevog izbora, a tu se ne misli samo na političke protivnike, koji se izjašnjavaju pretežno prema poziciji svoje partije u odnosu na vlast.


Već prvog dana po objavljivanju vesti ko će biti ministar, oglasili su se i analitičari i privrednici, ali je umesto očekivane raznovrsnosti prevladala uzdržanost. Tako se čulo da tokom jednogodišnjeg predsedavanja PKS Sertić nije uspeo da je reformiše, dok druge brine to što će se ekonomska politika i dalje voditi iz kabineta premijera. Ni privrednici nisu pokazali preterani entuzijazam – neki uopšte nisu želeli da komentarišu, dok su drugi očekivali čoveka iz privrede, ali sa više iskustva u investiranju, što će, procenjuju, u Srbiji narednih godina biti jedina slamka spasa, ukoliko se ciklus uopšte pokrene.

Kako će se novi ministar snaći pokazaće vreme, a više premisa ne daje ni njegova izjava da je Srbiji neophodna nova industrijska strategija – ne zato što ta rečenica nema smisla, nego zato što su naša iskustva sa strategijama – nikakva.

Nešto konkretnije nije moguće zaključiti ni iz zvanične biografije. Rođen je 1967. u Sečnju, školovanje započeo u Novom Sadu, a akademsko zvanje stekao na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta Union u Beogradu, u relativno zrelijim godinama. Od 2010. direktor je preduzeća Konrad, koje se bavi visokogradnjom, završnim radovima u građevinarstvu i uređenjem enterijera, a pre toga je bio i direktor Foreksa iz Beograda i izvršni direktor Magme, kao i suosnivač preduzeća Gotreks iz Beča i Gotra iz Novog Sada.

Član je Srpske napredne stranke i borda direktora Evrokomore, a bio je proglašen i za najboljeg menadžera jugoistočne i srednje Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari