Vučević: Novosadska racija je istorijski čas 1Foto: N1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas, na obeležavanju 77. godina od Novosadske racije u Drugom svetskom ratu, da je taj dan istorijski čas za sve ljude, a pre svega mlade naraštaje, kako bi se obezbedilo da se „prošlost ne ponovi“.

„Svet je naučio veliku lekciju tokom krvavog pira pobesnelih fašista u Drugom svetskom ratu, da više nikada ne sme da se dozvoli da milioni nevinih stradaju da bi shvatili da pravo na život zaslužuju svi. Borba protiv fašizma nikada ne sme da zamre“, rekao je Vučević.

On je rekao da je Racija istorijski čas, pre svega zbog mladih koji ove godine svi „gledaju u Novi Sad“, jer je poneo titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu.

„Danas kada cela mladost Evrope gleda u Novi Sad i u nas, pored spomenika ‘Porodica’ koji je opomena za budućnost, poručujemo generacijama koje dolaze da se kroz život izdignu iznad svakog zla i nikad ne zaborave svoje korene“, rekao je Vučević.

On je dodao da je ponosan na to što Novi Sad „u slozi i zajedništvu“, kao Omladinska prestonica Evrope, šalje poruku „da nikad neće zaboraviti koliko je skupo plaćena sloboda u kojoj danas živimo, kao i one koji su dali život za nju“.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asijel kazao je da zlo ne može da „radi samo“, te da se na ovaj dan treba setiti i onih koji su pristali da „budu neutralni“.

„Da bi zlo radilo svoj posao, sve što je potrebno je velika masa neutralnih posmatrača. Ali oni nisu neutralni, nema neutralnih, oni su zapravo izrekli svoj stav. Ovaj svet je pozornica, ne da bismo bili posmatrači, več aktivni učesnici. Zato sa ovog velikog novosadskog školskog časa, mi treba da ponesemo nauk, da se svakoga dana nalazimo pred takvim izazovom. Zato je ovo lekcija koju ne možete reći da ste naučili i zatvoriti knjigu“, rekao je Asijel.

Vladika bački Irinej održao je pomen na nevino stradale žrtve Racije, na kojem je rekao da ovaj „školski čas istorije“ danas ne treba da služi samo kao podsetnik na prošlost, već i da se „molimo da zlo prestane“, pošto se i dalje dešava po celom svetu.

„Nažalost, moramo biti svesni činjenice da negde u svetu, bio to Bliski ili Sredniji Istok ili Afrika, Azija i drugi delovi sveta, od pre 77 godina do danas, svakodnevno dešavaju tragedije poput Novosadske racije u raznim izdanjima, ali nažalost sa istom suštinom“, rekao je je Irinej.

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije, u znak sećanja na žrtve akcije okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je tokom januara 1942. godine ubijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, održano je na platou ispred spomenika „Porodica“.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospođincima, Šajkašu,Đjurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

Vence na spomenik položili su predstavnici pokrajinskih i republičkih vlasti, kao i jevrejske i romske zajednice, a prisustvovali su i đaci iz novosadskih škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari