Vučević: Spremni smo da testiramo dronove kompanije PR-DC Željka Mitrovića 1Foto: FoNet/AP

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je večeras da su to ministarstvo i Vojska Srbije spremni da testiraju dronove kompanije „Pink research and development center“ (PR-DC), koja je u većinskom vlasništvu Pink medija grupe.

„Ono što mogu da kažem, što se tiče ministarstva odbrane i Vojske Srbije, mi smo spremni da to testiramo kada se kompanija ‘PR-DC’ javi u zvaničnu proceduru i uđe u ocenjivanje od strane tehničko-opitnog centra pri Generalštabu i da vojska naša testira i kaže da li je to korisno i upotrebljivo“, rekao je Vučević za TV Pink.

On je naveo da ne izbegavaju prihvatanje proizvoda domaćih kompanija, kao i da ne želi da uđe u narativ „da se neko nekome ruga apriori i da ga isključuje zato što ga voli ili ne voli“.

„Mi gledamo šta je korisno i da li je funkcionalno. Ako to zaista radi, a ja neću da kažem da sam skeptičan, već želim da to testiramo, pretpostavljam da će predsednik republike (Aleksandar Vučić) već proceniti da li nam je potrebno to naoružanje“, kazao je Vučević.

Upitan šta bi ta kompanija mogla da proizvodi za potrebe vojske, Vučević je rekao da su to dronovi koji nose određena minska ili eksplozivna sredstva, od dronova-kamikaza, do onih koji će ispuštati eksplozivna sredstva i vraćati se nazad.

Naglasio je da je Vojska Srbije orijentisana isključivo defanzivno, za „zaštitu odbrane neba i teritorije“.

„Ne spremamo se da nekoga napadnemo, ne spremamo se da nekoga ugrozimo. Mi vojsku organizujemo, jačamo, opremamo, obučavamo da bude u stanju i kondiciji da može da brani naše građane i našu državu“, rekao je on.

Kazao je da se rade procene dešavanja u Ukrajini, Nagorno-Karabahu, kao i onoga što se dešava u neposrednom okruženju Srbije.

„Sve ono što se kupuje, kupuje se na osnovu procena stručnjaka, ljudi koji su eksperti za te stvari, a procenjujući izazove, rizike i opasnosti sa kojima se mi kao država i narod suočavamo“, naveo je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.