Ko je imao bolje ocene - Vučić ili Đilas: Šta o tome kažu u Zemunskoj gimnaziji? 1Foto: Aleksandar Veljković; EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC; EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prebiranje po uspehu tokom školovanja nije nov metod borbe između političkih neistomišljenika.

Posle lažnih diploma i plagiranih doktorata, mahanja navodnim svedočanstvima predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, te čitanjem u parlamentu ocena iz indeksa aktuelnog šefa države Aleksandra Vučića, inače diplomca Pravnog fakulteta, na red su došle i prozivke o opštem obrazovanju i ocenama iz srednje škole.

Najpre je Aleksandar Vučić u nedelju na televiziji Prva komentarisao isečak iz gostovanja predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa na TV Nova S, u kome ovaj kaže da oni (vlast) koji se ne obaziru obično loše završe, jer ako nisu čitali knjige, gledali su serije.

„Ja razumem da mi želite smrt. On je rekao, koji je više od šestice imao samo iz odbrane i zaštite na fakultetu, i možda još jednu sedmicu, koji ništa u životu pročitao nije. Opšte obrazovanje mu je daleko ispod proseka… On je rekao ’ako nisi čitao knjige’. Ja ako nisam čitao knjige? Ti si čitao knjige, pa da mi objasniš, ja nisam, ok, nisam…“, rekao je Vučić o Draganu Đilasu, koji ga je potom pozvao da pokaže ocene iz Zemunske gimnazije.

U snimku na društvenoj mreži Iks lider SSP-a je naveo:

„Čovek koji ima 53 godine priča o ocenama u školi i na fakultetu. Poražavajuće, ali hajde kad hoće, ja mu nudim jednu stvar, pošto smo obojica išli u Zemunsku gimnaziju, ja dva razreda, a on duže, da uporedimo ocene iz ta dva razreda, neka izađe i kaže kakvu je ocenu imao iz matematike. Ali da ne laže, upozoravam ga imam svedoka koji je sa njim išao u razred“. Evo ja sam imao sve petice u prva dva razred i bio sam prvak opštine iz hemije. Koliko znam on nije mogao da bude prvak ni u svom ulazu. Hvali se opštim obrazovanjem, pa prijavi se čoveče za kviz Potera, budi Tragač“, kazao je Đilas.

A da bi uverili javnost kakvi su učenici bili u srednjoj školi, Vučić i Đilas će morati sami da pokažu svoje đačke knjižice, jer ovi podaci nisu javno dostupni.

U Zemunskoj gimnaziji nisu imali komentar, već su se, kada smo se interesovali za ocene dvojice njihovih bivših učenika, pozvali na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Naime, podaci iz matične knjige nisu za javnost bez saglasnosti lica za koje se traži uvid.

Na na izjavu Dragana Đilasa koji je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da uporede pocene iz matematike promptno je reagovao funkcioner SNS Vladimir Orlić.

 

„Da li više ljubomoran što konferenciju u Minhenu vidi samo na TV ili ljut kad mu pomenu „uspeh“ na fakultetu, tek – tajkun bi da poredi ocene. Evo jedne: „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ 47% glasova, 129 mandata. Ocenio narod. Kako je ocenjen Đilas?“, napisao je Orlić na svom Iks nalogu.

Više duha imala je kopredsednica stranke Zajedno, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu Biljana Stojković, koja se pohvalila svim peticama u srednjoškolskoj đačkoj knjižici.

 

„Pre nego što dođen na red da me Vučić prozove za ocene u Zemunskoj gimnaziji, da kažem da sam bila vukovac na prirodno-matematičkom smeru“, napisla je Stojković, koju je predsednik tokom gostovanja u nedelju „prozvao“ zbog „brčkanja“ ispred Skupštine Srbije.

O školskim ocenama lidera opozicije Vučić je govorio i sredinom prošle godine u emisiji „Ćirilica“, upitavši Đilasa da li je dobio ijednu sedmicu osim iz odbrane i zaštite.

„Ali kad me već pitate da ne ispadne da neću da odgovorim. Prva dva razreda srednje škole išao sam u Zemunsku gimnaziju, u koju je išao i Vučić, i imao sam prosek 5,00. Bio sam prvak Zemuna iz hemije jer sam pobedio na opštinskom takmičenju iz ovog predmeta. Neka Aleksandar Vučić kaže u čemu je on bio prvak. Mašinski fakultet, vazduhoplovni smer, sam završio sa prosekom većim od osam (8,3), što se za tehničke fakultete smatra visokim prosekom. Iz tog podatka je i onima kojima matematika nije jača strana, jasno da sam na fakultetu imao mnogo ocena većih od sedmice“, istakao je Đilas za Nova.rs.

Ranije, funkcioner SNS Aleksandar Martinović je u parlamentu čitao ocene iz Vučićevog indeksa, rekavši da je završio Pravni fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,44, i da je iz predmeta uvod u pravo, opšta sociologija, ustavno pravo i politička ekonomija dobio ocenu 10.

Visokim ocenama svojevremeno se pohvalio i sam predsednik Srbije, pokazujući indeks nakon završenog prvog semestra na Visokoj sportskoj školi, u kome su se u tom trenutku našle tri desetke i jedna devetka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari