"Siniša Mali je plagijator i to ne može promeniti odluka suda": Članovi akademske zajednice o nastavku postupka protiv ministra finansija 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Za članove akademske zajednice dileme nema: ministar finansija Siniša Mali plagirao je svoju doktorsku disertaciju i nema pravilnika koji to može da promeni.

Kako će teći nastavak postupka pred Odborom za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu nije poznato, sem da će Odbor o „slučaju Mali“ odlučivati prema starim propisima, koji su važili u vreme kad je podnet zahtev za preispitivanje doktorske disertacije ministra finansija.

Kako je Danas objavio, predmet je trenutno pred univerzitetskim Odborom za profesionalnu etiku, a postupak se sada vodi u skladu sa Pravilnikom o radu Odbora za profesionalnu etiku iz 2007. godine zbog toga što je inicijalni zahtev bio podnet 2014, a u postupku koji je poništen presudom Upravnog suda primenjivao se Pravilnik o utvrđivanju neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova donet 2016. godine, što je Upravni sud protumačio kao neustavno zbog zabrane retroaktivnosti.

Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union, kaže za Danas da informacije koje su objavljene u medijima još uvek nisu potpune, te da ako se radi o novom zahtevu, nema prepreke da se primeni pravilnik koji je sada na snazi.

– Mislim da je to posebno važno, jer smo u toku ove nedelje u parlamentu mogli da čujemo i Malog i druge ministre kako izvrću dosadašnje odluke Upravnog suda tvrdeci da je sud potvrdio da Mali nije plagijator. Treba podsetiti javnost da Upravni sud nikada nije odlučivao o sadržini doktorata (jer tu nadležnost i nema) nego samo o proceduri koju je Univerzitet sproveo. Nadam se da će Univerzitet ovog puta doneti proceduralno savršenu odluku, potvrditi da se radi o plagijatu i oduzeti Malom zvanje doktora nauka – komentariše Jerinić.

To što će Odbor za profesionalnu etiku ponovo odlučivati o doktoratu Siniše Malog za Đorđa Pavićevića, profesora Fakulteta političkih nauka, je još jedan od primera zloupotreba institucija u svrhu pritisaka na Univerzitet.

– U ovom slučaju je mimo uobičajene prakse i dinamike odlučivao i Ustavni sud. Procedura se mora početi iznova i to će trajati. Ali u ovom slučaju niko dobronameran nema dilemu da je reč o plagijatu, a ovaj prekršaj ne zastareva – ističe Pavićević.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu, kaže da je „Siniša Mali plagijator“ i da to „ne može promeniti odluka Upravnog suda“.

– Mrcvarenje Univerziteta po pitanju diplome sigurno će se nastaviti, a vidimo i da Mali upućuje sasvim jasne pretnje. Osvetu ministra videli smo i tokom poslednjih meseci kada je slao vanredne finansijske inspekcije na svaki fakultet. Siledžije se tako ponašaju, a na akademskoj zajednici je da brani svoje dostojanstvo. Rektorat bi morao da uzme u obzir da i sa akademske strane postoje snage profesora i studenata koji će nastaviti borbu protiv ove sramote – poručuje Stojković.

Predsednik Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti Dalibor Petrović, sve što se događa vidi kao bahatost, mrcvarenje univerziteta i pokušaj da se univerzitet potpuno stavi pod kontrolu aktuelne vlasti.

– To je još jedan pokazatelj bahatosti onih koji su načinili prekršaj, u ovom konkretnom slučaju ministra, koji ovim pokazuje da ne želi da odustane i potpuno negira suštinu onoga što je uradio. Nema pravilnika koji će ga osloboditi toga da je plagirao deo teksta u svojoj disertaciji. Očekivati da će sada nešto drugo da se desi i da je neka drugačija odluka moguća, jedino može da bude najava nekog dodatnog pritiska koji neće doneti pravdu nego će pokazati da je univerzitet bačen pod kolena aktuelne vlasti – navodi Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari