“Vučić misli da je sve i svja, pa je tako 'pao' termin baš za Božić”: Sagovornici Danasa o gostovanju predsednika Srbije na Pinku 1Foto: Printscreen/Pink

Izreka kaže da ćeš ono što radiš na Božić raditi ostatak godine. Međutim, u slučaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića situacija je obrunuta – ono što je radio cele prošle godine, u živom prenosu govorio pred kamerama, nastavio je i na Božić.

Za tu priliku odabran je jutarnji program televizije Pink gde je Vučić govorio o širokom spektru tema – od novog investionog ciklusa do potrebe da se kao društvo menjamo.

„Mi građani Srbije, mi Srbi, moramo da pitamo šta želimo od naše zemlje, kako ćemo to da uradimo, sa oduševljenjem ili ćemo da zvocamo i plačemo za svojom sudbinom“, rekao je Vučić.

Između ostalog on je istakao da “ne treba da se lažemo” i da najmoćnije zemlje EU traže priznanje nezavisnosti Kosova zarad članstva u Uniji, ali i da tri odsto vojnika napusti službu svaki put kada dođe do krize sa Kosovom.

Komentarišući činjenicu da je Vučić i Božić iskoristio da se uživo obrati građanima Danasovi sagovornici, iako sa različitog ideološkog spektra, saglasni su oceni da u tome nema nikakvog odudaranja od uobičajene prakse.

“Navikli smo na redovna obraćanja predsednika koji je odavno izgubio osećaj za meru pristojnosti. Šta da se radi pao je termin baš na Božić”, kaže Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma.

Kako navodi, drago mu je što je Vučić baš na Božić jasno i nedvosmisleno poručio, pre svega Srbima, da ukoliko ne prihvatimo Zapadni plan za Kosovo nema ništa od članstva u EU.

“Gubitničku politiku koja sleduje iz odbijanja pomenutog plana pokušaće da kompenzuje najavljenim grandioznim projektima koji se dogovaraju u četiri oka jer će se najvećim delom finansirati iz zelenaških kineskih kredita. Ulupati toliki novac u izgradnju novog sajma koji su preimenovali u ,,EXPO’’ jer lepše zvuči za pljačku je posebna besmislica kada odustajete od EU. Ko će da nam dolazi kao izlagač u narednih 20 godina da bismo vratili investiciju? Ruske, beloruske i kineske kompanije? Ako ovako nastavimo biće to objekat koji će biti eksploatisan kao i stadioni u Leskovcu i Loznici, desetine miliona evra za dve utakmice godišnje nižerazrednog fudbala”, kaže Vuletić.

On zaključuje da je tragično što i u novoizabranom parlamentu Srbije nemamo više od dva poslanika koji su spremni da podignu ruku za prihvatanje Zapadnog plana bez koga nema EU budućnosti, i baš time će učiniti najveću podršku Aleksandru Vučiću.

“Dok budemo imali takav parlament vladaće SNS”, zaključuje on.

Politički analitičar Dragomir Anđelković komentarišući Vučevo božićno gostovanja ističe da on odavno misli da je “sve i svja” u Srbiji.

“Ponaša se, zanemarujući sve važeće norme, i kao premijer, i kao ministar spoljnih poslova i kao gradonačelnik Beograda. A ne samo kao predsednik Republike. Što onda ne bi poverovao i da je pravi patrijarh SPC i kao takav se preko svog Pinka obratio srpskom narodu? Čudi me samo da se do sada nije poistovetio i sa beogradskim nadbiskupom ili reis-ul-ulemom Srbije. Dok je Vučić na vlasti gaženje svih svetovnih i duhovnih institucija neće imati kraja”, napominje Anđelković.

Nastupi predsednika Srbija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom su prethodnih godina veoma učestali.

Ilustracije radi, organizacija CRTA je jesenas izašla sa podatkom da se Vučić u perodu od 1. jula do 9. avgusta 2023. godine direktno obratio građanima putem televizija sa nacionalnom frekvecijom 30 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari