Ko je veštiji u izbornim manipulacijama - Vučić ili Milošević: Sagovornici Danasa o suočavanjima dva režima sa pobunama naroda 1Foto: Beta/Miloš Miškov/EPA PHOTO EPA/SAŠA STANKOVIĆ/ss-fob

Poređenja režima Aleksandra Vučića sa režimom Slobodana Miloševića opšte su mesto skoro deceniju unazad. Vreme kada je aktuelni predsednik Srbije bio desna ruka osuđenog ratnog zločinca pred Haškim tribunalom – Vojislava Šešelja, saborca Miloševića u ratnim pohodima tokom devedesetih godina prošlog veka, danas je drugačije jer su upravo ti krvavi ratovi razorili bivšu Jugoslaviju, pa danas Vučić ispoljava svoj, po mnogim ocenama, diktatorski način vladavine u mirnodobskim uslovima, doduše – preteći i dalje sukobima u regionu.

Srećom, bez snage i načina da ih istinski i izazove.

Za sad.

U intervjuu za Danas, Vladeta Janković, narodni poslanik i univerzitetski profesor u penziji, izjavio je, iznova altuelizovajući tu paralelu između Vučiča i Miloševića, da je sadašnji predsednik Srbije “neuporedivo veštiji manipulant” od onog iz devedesetih godina prošlog veka.

On je govoreći o izbornog krađi koju je 1996. godine sproveo Slobodan Milošević i velikoj pobuni naroda koja je usled toga nastala, rekao da su danas okolnosti bitno drugačije jer se Vučić neuporedivo veštiji manipulant od Miloševića i ne libi se da zloupotrebljava neposredni kontakt sa biračima putem abnormalno učestalih takozvanih obraćanja preko televizije.

– Njegova ekipa je, za razliku od Miloševićevih diletanata, izbornu krađu promišljeno organizovala mesecima unapred, pripremajući teren za upravo ovakav ishod, tako da nije čudno što je odziv na protestima manji nego devedesetih – istakao je Vladeta Janković.

Zdravko Ponoš, lider opozicionog pokreta SRCE, kaže za Danas da “postoje stvari za koje nije dovoljno da neko poseduje veštinu, sposobnost da ih uradi”.

Ne radi se sve što se može, pojašnjava, “treba i da se hoće”.

– Ima stvari koje će učiniti samo oni koji su nesputani moralnim obručima. Veliki je belaj ako se radi o stvarima od nacionalnog značaja i o takvim ljudima koji imaju formalnu poziciju da se njima bave. Nisam sklon da Vučićevu uspešnost u manipulacijama pripišem njegovoj veštini, mada je i ona zavidna. Karakter je tu presudan – kaže sagovornik Danasa.

Ako je uspešniji manipulator od Miloševića, napominje, onda je to zato što je sposobniji, nego zato što beskrupulozniji od njega.

zdravko ponoš
foto FoNet Milica Vučković

– Ne znam kako drugačije nazvati njegovu spremnost da i dolazak i opstanak na vlasti temelji na prodaji i predaji nacionalnih interesa, a da za to optužuje druge. Ilustrovaću to sa tri primera – evropski put Srbije, Kosovo i korupcija. Namerno nas odvlači sa puta koji vodi ka članstvu Srbije u EU jer na tom puta nema mesta za njegov način vladavine. Srbija ne ide u tom smeru ne zato što ne može, nego zato što ova vlast, tj. Vučić to neće. Što se tiče Kosova, svima je već jasno da je Vučićeva kooperativnost u uspostavljanju u kosovske državnosti sputana samo Kurtijevom potrebom da ga povremeno ponizi umesto da mu podigne spomenik u Prištini – kaže Ponoš.

Kako dodaje, Vučiću se pokazala ispravnom računica da za predaju Kosova može bez ozbiljnijih spoljnih zamerki u ostatku Srbije da se ponaša ludo i nezaboravno.

“Vučić je korupcijom inficirao krvotok ove države”

Na kraju, kaže, korupcijom je potpuno inficiran krvotok ove države.

– Nakon 11 godina Vučićeve vladavine malo šta je ostalo neinficirano. Ne samo da su korumpirane državne institucije. Korumpirao je deo crkvenog vrha, deo diplomatskog kora, izvesan broj stranih političara, stranih parlamentaraca. Nije više tajna ni u Briselu ni u nekim prestonicama ko je sve inficiran tim virusom i mehanizam njegovog širenja. Bizarni su napori nekih aktera u Briselu da se pegla rečnik kojim se opisuje stanje u Vučićevoj Srbiji. Da ne pominjem projekat eksploatacije litijuma koji je protkan korupcionaškim koncem, zatim neke investicije i akvizicije kojima je kupljena naklonost nekih kabineta – ističe Zdravko Ponoš.

Sve navedeno je ništa drugo do uništavanje ove zemlje, njene sadašnjosti i budućnosti, napominje, a onaj ko je vlast i ko to svesno radi nije sposoban – on je beskrupulozan.

“Vajdice koje buše studentske organizacije i univerzitetski kadar”

Kada se pominju sličnosti i razlike aktuelnog vremena sa devedesetim godinama, na čije poređenje, kao poslednja u nizu, ukazuje izborna krađa, neretko se podseća na angažovanost studenata i profesora Univerziteta tada, kako bi se opisala nedovoljnost takvih činova danas.

Zdravko Ponoš, međutim, kaže da je nezahvalno porediti studente i profesore od pre 30 godina i danas.

– Uveren sam da je po prirodi stvari to populacija koja je buntovnija i koja hoće više i bolje, sada i odmah, kako ’68 i 90-tih, tako i sada. Mislim da bar deo problema što taj bunt nije organizovan kao pre 30 godina treba tražiti u činjenici da je režim izbušio i anestezirao mnoge studentske organizacje. Ima tvrdnji da je i nastavnički kadar na univerzitetima anesteziran raznim vajdicama. Skloniji sam da tu tražim problem nego među studentima. U Miloševićevo vreme sa studentima su marširali njihovi profesori na čelu kolone. I patrijarh. Danas, da ne poredim na današnji dan… – kaže Ponoš.

Na ullci je ipak bilo dosta mladog sveta na protestima od maja pa sve do najnovijih zbog izborne krađe, dodaje.

– Verujem da je ProgGas pokrenuo dobar deo akademske zajednice i da je to plamen koji neće da se ugasi pre nego se desi neophodan zaokret ka normalnosti. Pokrenulo se i civilno društvo na mnogo vidljiviji način nego u prethodnim izbornim šaradama. To su dobre vesti – zaključuje sagovornik Danasa.

Ko je veštiji u izbornim manipulacijama - Vučić ili Milošević: Sagovornici Danasa o suočavanjima dva režima sa pobunama naroda 2
foto FoNet Milica Vučković

„Vučić bez prava na bilo koju vrstu priznanja, analitičkog objašnjenja ili samilosti“

Karikaturista Dušan Petričić kaže za Danas da je “neopisiva muka da o zločincima koji su nam ovako i ovoliko unakazili živote” izgovori bilo šta što bi imalo čak i nagoveštaj afirmativnog, pozitivnog komentara.

O gore navedenoj izjavi Vladete Janković da je Vučić neuporedivo veštiji manipulant od Miloševića, sagovornik Danasa kaže: “Kao naprimer: uspešniji, veštiji… makar iza toga išlo manipulant, prevarant, lopov, zločinac”.

– Pojedinci imaju potrebu da racionalno i analitički analiziraju ovu odvratnu pojavu u tragičnoj istoriji Srba. Oni za mene zauvek ostaju beskrupulozni divljaci bez prava na bilo koju vrstu priznanja, analitičkog objašnjenja ili samilosti – zaključuje Dušan Petričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari