Da li Vučić prihvatanjem RKS tablica pokušava da spreči EU da ne prizna rezultate izbora u Srbiji, uprkos dokazima o krađi? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Aleksandar Vučić prionuo je na primenu Ohridskog sporazuma od završetka izbora u Srbiji, 17. decembra, istovremeno kada je najavljeno moguće nepriznavanje izbornih rezultata zbog navodnih malverzacija i krađe koju je upravo predsednik Srbije, odnosno njegova stranka – sprovela.

Naime, Vučić je iznenada i prećutno, pre nekoliko dana prihvatio RKS tablice, zbog čega je, paradoksalno, mesecima i godinama unazad organizovao pobune Srpkinja i Srba na Kosovu, naređivao im kolektivni izlazak iz institucija na severu, prepuštao tamošnje građanke i građane sili i u nemilost vođa organizovanog kriminala.. Poput Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića.

Stoga, nameće se pitanje da li Vučić prihvatanjem tablica, odnosno prihvatanjem dela Ohridskog sporazuma, pokušava da utiče na EU da prizna izbore i ne donese odluku u korist opozicije, koja se očekuje sledeće nedelje.

– S obzirom da je odluka Vlade Srbije o slobodi kretanja svih vozila sa Kosova doneta dan nakon brutalnog nasilja srpske policije nad demonstrantima ispred Skupštine grada Beograda i selektivnog privođenja aktivista koji traže poništavanje izbora, deluje da je Vučićevo postupanje u vezi sa tablicama zbog kojih je pre godinu dana plašio zemlju ratnim stanjem (a i Srbima na Severu Kosova koji su prešli na RKS tablice su vozila spaljivana kao vid zastrašivanja) direktni pokušaj da ublaži reakcije EU u vezi sa nedemokratskim izborima – kaže za Danas Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta.

Da li Vučić prihvatanjem RKS tablica pokušava da spreči EU da ne prizna rezultate izbora u Srbiji, uprkos dokazima o krađi? 2
Printskrin/Jutjub/RTS

Međutim, kako kaže, “da budem sasvim iskrena, mene ne bi iznenadilo ukoliko bismo saznali da je ova odluka svakako pripremana za period posle izbora i to pre svega kao posledica događaja iz Banjske koji takođe nije imao epilog”.

– Nadam se da će EU iskoristiti priliku da pokaže da neće oćutati na to da se u zemlji kandidatu za članstvo ne sprovode slobodni i pošteni izbori radi smene režima stikera – zaključuje sagovornica Danasa.

Podsetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je na dan kada je Vučić prihvatio RKS tablice, da predsednik Srbije to čini zato je pokrao izbore i sada pokušava da se dodvori Evropskoj uniji tako što primenjuje sporazume koje Unija od njega očekuje.

– Nema sumnje da Vučić, kao i prethodne vlasti u Srbiji, Kosovo koristi kao monetu za potkusurivanje u “igrama” sa međunarodnom zajednicom, po principu “ja vama ustupak – vi meni novac i da žmurite na jedno oko”, uključujući i na izborne mahinacije – kaže za Danas Dinko Gruhonjić, profesor Univerziteta u Novom Sadu.

On na taj način nastavlja da se prikazuje kao “stabilokrata”, napominje, koji je spreman da pre svega političkom Zapadu poruči da pristaje na različite vrste kompromisa sa Kosovom.

Zapad ne sme da bude naivan i da se zadovoljava sitnim ustupcima od Vučića – kao što su RKS tablice

Zapad, međutim, smatra Gruhonjić, ne sme da bude naivan i da se zadovoljava sitnim ustupcima od Vučića, dok ovaj istovremeno planira da izazove rat na Kosovu i čini sve da potpali fitilj pod balkanskim buretom baruta.

– Posle terorističkog upada na sever Kosova krajem septembra, posve je jasno da Vučić neće prezati ni od “krimskog scenarija”, i to ne samo kada je u pitanju Kosovo, već i Bosna i Hercegovina – kaže sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, Vučić, kao i inače vlasti u Srbiji, razume samo politiku spoljnog pritiska i poslednji je čas da politički Zapad prestane da gaji iluzije da će politikom malih koraka privoleti Vučića na njihovu stranu.

– Neće. On će to učiniti samo ako ne bude više imao izbora, ako mu se pripreti širokom lepezom ekonomskih pritisaka, koji bi ugrozili ekonomsku stabilnost njegovog režima, što bi onda zakonomerno vodilo porastu ionako sve većeg nezadovoljstva i frustracije građana Srbije. A to bi veoma ozbiljno ugrozilo njegovu svevlast – kaže sagovornik Danasa.

Da li Vučić prihvatanjem RKS tablica pokušava da spreči EU da ne prizna rezultate izbora u Srbiji, uprkos dokazima o krađi? 3
foto Medija centar

S druge strane, dodaje, ne treba pod svaku cenu, kao što to radi opozicija, kritikovati svaki Vučićev potez kada je Kosovo u pitanju.

Priča o tablicama je priča o slobodi kretanja za građane Kosova i Srbije, kaže, i u tome nema ništa loše, to je dobra vest za obične građane u obe susedne države.

– Takođe, opoziciji neće pomoći to što uzaludno pokušava da se “nadgornjava” sa Vučićem u nacionalizmu. Ta taktika se pokazala neuspešnom i kada su isto pokušavali sa Slobodanom Miloševićem. Tek kada su poslali poruku Zapadu da su iskreno za evropske integracije i za evropske civilizacijske vrednosti, dobili su podršku koja je bila veoma važna u rušenju Miloševićevog zločinačkog režima. Opozicija mora pod hitno da odustane od pokušaja da Vučića pretekne zdesna, jer je on, kao i Milošević, na tom terenu suveren. Ukoliko žele da dobiju podršku sa Zapada, ne treba da idu u Bundestag, kao što su uradili pre izbora, i da tamo poručuju da će poništiti sve Vučićeve sporazume sa Kosovom. To je ravno političkom samoubistvu – objašnjava Dinko Gruhonjić.

Oni moraju ponuditi politiku koja je hrabra i koja će, naglašava, kada je Kosovo u pitanju, jasno reći da je Kosovo nezavisna država, da je to tako jer je Srbija od 1989. godine u kontinuitetu sprovodila politiku aparthejda prema kosovskim Albancima, da je takva politka kulminirala pokušajem etničkog čišćenja kada su sa Kosova proterali najmanje 800.000 Albanaca, kada su srpska vojska i policija organizovale masovna ubistva Albanaca, kada su u predgrađu Beograda nicale masovne grobnice kosovskih Albanaca…

– Umesto da prigovaraju Zapadu što ih ne podržava, valjda je krajnje vreme da shvate da vas neko može podržati samo ako mu pružite ruku i pokažete da ste iskreni saveznici – zaključuje Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari