Aljbin Kurti: Srbija priznala RKS tablice da bi opstala nedemokratska vlast 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Premijer Aljbin Kurti rekao je da odluka o uklanjanju nalepnica sa srpskih tablica može da se promeni ako se promeni pristup ili ponašanje srpskih vlasti za slobodno kretanje vozila sa RKS tablicama.

On je dodao da akciju Srbije da prizna RKS registarske tablice treba čitati kao „manevar nedemokratske vlasti za sopstveni opstanak“.

Kako prenosi Koha.net, Kurti je naglasio da je odluka doneta nakon dve godine korišćenja registarskih tablica kao izgovora Srbije za zaoštravanje bezbednosne situacije na severu zemlje i kao pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice na račun Srbije nakon neregularnosti u decembru. 17 izbora u Srbiji.

„U slučaju da Kosovska policija u međuvremenu dobije izveštaje sa terena o promeni pristupa ili ponašanja srpskih vlasti za omogućavanje slobodnog kretanja vozila sa registarskim tablicama Republike Kosovo na teritoriji Srbije, ili ometanje slobodnog kretanja. kretanja u bilo kom obliku, bićemo obavešteni na vreme i reagovaćemo“, napisao je on na Fejsbuku.

Kurti je naveo da RKS Srbija koristi priznavanje registarskih tablica da pokrije zvanično odbijanje Briselskog sporazuma i da smanji pritisak Zapada za izmanipulisane izbore u Srbiji.

„Pitanje registarskih tablica na Kosovu u septembru 2021. godine iskorišćeno je za ugrožavanje Kosova i regiona kroz ruske avione Mig-29 podignutih u nebo oko granice i pokušaj destabilizacije na severu zemlje, posebno kroz 16 barikada koje su podignute na puteva četiri severne opštine tri nedelje uzastopno u decembru 2022. A u decembru godine iz koje smo tek otišli ​​posle 2023, ova samodisciplina Srbije se koristi da smanji pritisak sa demokratskog zapada (Evropska unija, Sjedinjene Američke Države). i Ujedinjenog Kraljevstva).o Srbiji za izmanipulisane i nedemokratske izbore, ali i da prikrije zvanično odbacivanje Osnovnog briselskog sporazuma koje je učinjeno pismom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić upućenom Savetu EU 13. decembra i da prikriju svoju odgovornost u vezi sa terorističkim i zločinačkim napadom u Banjske i Zvečanu 24. septembra 2023.“, napisao je dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari