Šta piše u odluci Vlade Srbije o ukidanju stikera za RKS tablice 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Četvrti je dan kako vozila sa RKS tablicama nesmetano ulaze u centralnu Srbiju bez propratnih procedura i korišćenja stikera. Ovu pogodnost je vozačima sa Kosova omogućila Vlada Srbije odlukom koju je donela na izmaku 2023. Odluka međutim, nije zvanično objavljena, već ju je javnosti tada prepričao direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

KoSSev portal je imao uvid u ovaj dokument.

Reč je zapravo o zaključku Vlade Srbije koji je donet još 25. decembra i to, kako se navodi, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Dokument se sastoji od tri tačke.

U prvoj se navodi da se ovim zaključom stavljaju van snage prethodni zaključci Vlade Srbije – broj: 27-10533/2016 od 3. novembra 2016. godine i broj: 27-7768/2019 od 1. avgusta 2019. godine.

Ujedno u najnovijem zaključku nema objašnjenja šta se konkretno stavalja van snage.

Druga tačka već otkriva da je reč o odluci o kojoj je govorio i Petar Petković, odnosno da se njome sada dozvoljava kretanje vozilima sa RKS tablicama. Ujedno se podcrtava da to ne znači da je Srbija priznala Kosovo.

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti ‘Kosova’, ne prejudicira određivanje konačnog statusa ‘Kosova’ i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija 1244(1999)“.

U trećoj i poslednjoj tački navodi se da se ovaj zaključak, radi realizacije, dostavlja Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu finansija Upravi carina, a radi informisanja – Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Kancelariji za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Nijedan od ovih zaključaka nismo, međutim, do objavljivanja pronašli na sajtu Vlade Srbije, odnosno u odeljku „Dokumenti“ na kojem se nalazi arhiva odluka donetih na sednicama Vlade Srbije u prethodnim godinama.

Iako su na sajtu dostupni podaci za svaku sednicu pojedinačno, uključujući i za one koje su održane 25. decembra ove godine, 3. novembra 2016. i 1. avgusta 2019. godine, među odlukama koje su tada objavljene ne nalaze se zaključci Vlade Srbije o tablicama.

Inače, zaključci vlade se uopšteno ne objavljuju, a što se pristupa starim tiče, za to je potreban pristup elektronskom servisu vlade, za KoSSev je objasnio pravni ekspert Dragutin Nenezić.

Da je Vlada Srbije donela odluku kojom omogućava kretanje vozilima sa RKS tablicama, javnost je istog dana kada je i doneta, odnosno 25. decembra, na konferenciji za štampu obavestio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, bez preciziranja da to zapravo znači da Srbija ukida stikere za RKS oznake, kako se potom ispostavilo.

Vlada Srbije je ovu pogodnost omogućila vlasnicima kosovskih oznaka neposredno nakon što su iz saobraćaja na Severu Kosova praktično nestale srpske tablice gradova na Kosovu.

Nakon godina ponavljanja da „nema predaje – KM ostaje“ i teških kriza, uključujući i one sa smrtnim ishodom, krajem se godine uz ćutnju zvaničnog Beograda i prorežimskih medija, završio proces preregistracije vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu na RKS, sa preko 4,200 registrovanih vozila.

Tek kada se u Beogradu potom odlučilo da se uklone stikeri sa RKS tablica, Petković je o donošenju te odluke izvestio tako što je optužio prethodnu vlast da sadašnja mora samo da sprovede sporazume koje su njihovi prethodnici prethodno potpisali, ali ju je ujedno i branio kao papir koji će pomoći i olakšati živote Srbima na KiM.

Ipak, jasno je podcrtao da to ne znači da Srbija priznaje Kosovo, najavivši uvođenje još jednog disklejmera koji je identičan sadržini druge tačke odluke.

Odluka o uklanjanju stikera sa RKS je stupila na snagu 1. januara, te je nova godina na prelazima između teritorije Kosova i centralne Srbije osvanula uz novo odricanje odgovornosti Srbije od nezavisnosti Kosova, ali i bez stikera za automobile sa oznakama Republika Kosovo, koji su se uputili ka centralnoj Srbiji.

Iako je prošlo 10 dana od kada je doneta, tekst odluke, međutim, i dan danas nisu objavili ni direktor Kancelarije za KiM, ni Vlada Srbije.

To je ove nedelje primetio i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.

„Ili je to zbog nedostatka transparentnosti, ili to ima veze sa metodologijom kako oni objavljuju zvanična dokumenta“, ocenio je Bisljimi u intervjuu za Radio Goraždevac.

Kosovski premijer od dolaska na vlast govori o reciprocitetu. Posebno je to naglašavao kada su u pitanju tablice, odnosno da kada Srbija bude uklonila nalepnice, učiniće i Priština isto.

To do danas nisu učinili. Naglasio je u prvim komentarima nakon što je Beograd saopštio svoju odluku da će sačekati da vidi da li Srbija to zaista i poštuje. Sada slično ponavlja i njegov zamenik, konkretizujući sopstvenu obavezu kroz dva uslova: da Srbija primenjuje svoju odluku, ali i da istu javno objavi, ili im dostavi napismeno.

„Onog trenutka kada naše vlasti budu izvestile da Srbija u potpunosti sprovodi ovu odluku, i kada budem video da je odluka negde objavljena ili odštampana, onda će i Kosovo da postupi prema toj odluci i odluči isto, a to znači da će stikeri postati prošlost“, kazao je Bisljimi u intervjuu za Radio Goraždevac.

Juče je, međutim, portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu, najavio da će Priština uskoro odlučiti o tome da se automobilima sa srpskim tablicama dozvoli kretanje na teritoriji Kosova bez stikera.

Neke od nezvaničnih informacija su i da bi Priština to već danas mogla da odluči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari