Vučić iz Dubaija oslobodio Koluviju 1Foto: Vuk Jeremić

Da je Aleksandar Vučić defakto najmoćnija osoba u zemlji odavno je postao aksiom domaćeg političkog sistema.

Da je tokom godina preuzimao nadležnosti tužioca takođe je dobro poznata stvar. Iznosio je poverljive detalje iz istraga (slučaj Belivuk), najavljivao hapšenja (Mišković, Kosmajac), kritikovao sudske presude (opet Mišković, Bubalo). Ipak, za devet godina vlasti uspevao je da se suzdrži od direktnog upliva u živ sudski postupak.

I tu liniju je prešao uključivši se u živi prenos prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kako bi otvoreno stao u zaštitu Predraga Koluvije, prvooptuženog u postupku koji se vodi zbog organizovanja kriminalne grupe i neovlašćene proizvodnje i puštanja u promet narkotika.

„Taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji takav primer i da se još vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru, vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga ili ne postoji optužnica da je nekoga ubio, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane koju su pola okruženja, Nemci i ostali, legalizovali – što on, takođe, negira da je imao, ali nije ni važno, čak i da je imao, ali dve godine da provedete u pritvoru za tako nešto – očigledno se neko plašio nečega što bi mogao da čuje“, izjavio je Vučić.

Već sutradan on je pojasnio da nije branio Koluviju, ali i dodao da misli da je važno da se ispita i to što je on govorio.

Predsednikovo pojašnjenje prvobitne izjave, međutim, nije previše uticalo na to kako su pravnici razumeli njegove reči.

– Predsednik je iz Dubaija izrekao oslobađajuću presudu, kaže za Danas advokat Branislav Tapušković. Kako dodaje, u pitanju je najdirektniji oblik pritiska na rad sudstva.

Sličnog stava je i sudija krivičnog odeljenja Višeg suda u Beogradu i predsednik Centra za pravosudna istraživanja Aleksandar Trešnjev.

Kako napominje, svako javno komentarisanje sudskog postupka, pogotovo u delu koji još uvek nije okončan, predstavlja pritisak na rad suda.

Najteža forma tog pritiska je, dodaje Trešnjev, ona u kojoj svoje opservacije o postupku iznose najviši državni zvaničnici.

– Pritom, jedna je stvar ako se komentariše neki postupak sudskog veća ili neki propust. Međutim, potpuno druga stvar je ako se komentariše da li u konkretnom slučaju ima ili nema dokaza koji potkrepljuju optužnicu. Pritom, ti isti državni zvaničnici ne mogu da znaju kojim dokazima raspolaže tužilaštvo, navodi Trešnjev dodajući da bi po ovom pitanju Visoki savet sudstva morao da se oglasi.

Da predsednik ne ostane usamljen u uplitanju u sudski proces koji nije ni blizu presude potrudila se predsednica Vlade Ana Brnabić, rekavši da očekuje da državne institucije izvrše ozbiljnu kontrolu svega onoga što je Predrag Koluvija rekao.

Ona je u emisiji televizije Pink istakla da ako je tačno to što je Koluvija pričao, onda je to bio državni udar i atak na predsednika Srbije.

Državni udar u interpretaciji predsednice Vlade predstavlja Koluvijina tvrdnja da su mu policajci koji su odgovorni za pronalazak najveće plantaže marihuane u zemlji nudili da kaže da su vlasnici iste brat predsednika Andrej Vučić i privatni preduzetnik sa Kosova dobro poznat organima gonjenja Zvonko Veselinović.

Istu stvar Koluvija je inače govorio i tokom iznošenja odbrane, zajedno sa tvrdnjama da su zaplenjene biljke industrijske konoplje, a da je policija nakon njegovog hapšenja proizvodila marihuanu kako bi imala dokaze.

Međutim, ovoga puta on je svoje tvrdnje ponovio u emisiji Vladimira Đukanovića, a zajedno su pronašli način da uvežu i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Upravo je Đukanovićeva uloga u celom slučaju za Danasove sagovornike posebno problematična. Osim novinara koji ga je intervjuisao, Đukanović je i jedan od Koluvijih branilaca.

A pored toga, on je i predsednik skupštinskog odbora za pravosuđe, pa samim tim i član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

On je, kako ističe Branislav Tapušković, „renesansna ličnost koja vršlja po srpskom pravosuđu“.

– On hapsi i optužuje, on sudi i brani. On je sve pravosudne funkcije spojio u jednu, a povrh svega obavlja i posao novinara, ističe Tapušković dodajući da planira da na narednoj sednici skupštine Advokatske komore Beograda pokrene ovo pitanje.

Činjenica da Vladimir Đukanović obavlja sve te funkcije nije nezakonita. Međutim, kako ističe sudija Trešnjev, ako nije sa pravne, ona je problematična sa etičke tačke gledišta.

– To po mom mišljenju predstavlja koncentraciju funkcija. Zakon o VSS-u ne zabranjuje advokatima da budu članovi tog tela, naprotiv on i predviđa da jedan član dolazi iz redova advokata. Međutim, ovde govorimo o članu koji je u veću zbog toga što predsedava skupštinskim odborom za pravosuđe i to je razlog više zbog kojeg bi morao da se uzdrži od komentarisanja sudskih postupaka, ističe Trešnjev.

Advokat Miloš Janković naglašava da je multiplikacija funkcija širi društveni problem.

– Kod nas je na snazi jedno mišljenje po kojem pobednik na izborima može sve, uključujući i da na državne funkcije postavlja svoje članove i simpatizere nezavisno od njihovih kvalifikacija, po sistemu „plena“. Takav način razmišljanja je u direktnom sukobu sa sistemom koji vrednuje objektivne sposobnosti kadrova i po kojem se najbolji ljudi postavljaju na najodgovornije pozicije, navodi Janković.

Podsetimo, Predrag Koluvija optužen je da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila krivično delo neovlašćena proizvodnja i puštanje u promet opojne droge.

Na njegovom imanju Jovanjica u novembru 2019. godine pronađeno je 1,6 tona kanabisa.

Paralelno sa ovim postupkom, pokrenut je postupak protiv pripadnika više državnih organa koji se sumnjiče da su obezbeđivali operaciju proizvodnje narkotika.

Predrag Koluvija je skoro dve godine bio u pritvoru.

Pre dve nedelje je pušten u kućni pritvor sa elektronskim nadzorom.

Mesec dana pre toga predsednik Vučić je izjavio: „Kako je moguće da nekog ne puštate već dve godine, kao da je ubio 700 ljudi“.

Vučić: Hajka protiv Koluvije

„Taj čovek je proveo dve godine u pritvoru, ne postoji takav primer i da se još vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru, vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga ili ne postoji optužnica da je nekoga ubio, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane koju su pola okruženja, Nemci i ostali, legalizovali – što on, takođe, negira da je imao, ali nije ni važno…“

Brnabić: Državni udar i atak na Vučića

Ako je tačno to što je Koluvija rekao, to je onda bio državni udar i atak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Plan je bio da Andrej završi u zatvoru, ali meta je bio Aleksandar Vučić. Ukoliko je tačno to što je Koluvija rekao, onda je zastrašujuće koliko je bio razvijen taj mehanizam u državnim institucijama, strašno mi je i bila sam preneražena dok sam slušala intervju“.

Koluvija: Nudili da okrivim Andreja Vučića

„Ponuda je bila ta da ja okrivim Andreja Vučića, koga inače u životu nisam video, video sam ga na televiziji. Da okrivim njega, da ja radim za njega i za Zvonka Veselinovića… Da podsetim ljude da je predsednik dva dana nakon moje otmice završio na VMA zbog srca. Ne bi me čudilo na primer da sam ja potpisao, ko zna šta bi se desilo tada. Uopšte ne želim da isključujem takve mogućnosti. Za mene je to pokušaj državnog udara, sto posto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari