“Vučić je suspendovao Ustav i izvršio državni udar”: Svedočenjem Dejana Mirovića nastavljeno suđenje vođi Narodnih patrola i uredniku portala Srbin info 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Univerzitetski profesor Dejan Mirović danas je svedočeći pred Višim sudom u Beogradu rekao da tokom protesta ispred Predsedništva Srbije od 15. februara ove godine nije počinjeno nijedno krivično delo, insistirajući da su okupljeni, protiveći se potpisivanju francusko-nemačkog predloga, čuvali ustavni poredak.

Sudski postupak na kojem je Mirović bio pozvan da svedoči, vodi se protiv Dejana Zlatanovića, urednika portala Srbin info i Damnjana Kneževića, vođe neformalne desničarske grupe Narodne patrole. Oni se terete da su, govoreći na protestu, počinili krivično delo pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Mirović je naglasio da je u optužnici izvršena zamena teza, te da su optuženi, ali i svi ostali govornici, zapravo čuvali ustavni poredak od “veleizdajnika” Aleksandra Vučića.

– Aleksandar Vučić je uzurpirao sve tri grane vlasti i mimo Ustava uzurpirao pregovore o francusko-nemačkom sporazumu. On je suspendovao Ustav i ponaša se kao sultan. Svako ko menja Ustav mimo za to propisane forme, čini državni udar i naše prirodno pravo je bilo da se tome usprotivimo, kazao je Mirović.

On je naglasio da na samom skupu nije počinjeno nijedno krivično delo, te da ukoliko neko treba da odgovara, to treba da bude on.

– Ja sam organizator skupa, što može lako da se proveri pošto sam ga ja i prijavio u skladu sa zakonom. Ovi ljudi su nevini, oni su na moj nagovor pristali da govore na skupu. Najveće nasilje na skupu počinio sam ja, bacajući tri jajeta na zgradu Predsedništva Srbija, rekao je Mirović dodajući da mu je krivo što se i on ne nalazi na optuženičkoj klupi, što bi mu dalo više vremena “da dokazuje zbog čega je Aleksandar Vučić izdajnik”.

Na ovu konstataciju, uključio se javni tužilac VJT-a Nikola Pantelić rekavši da će mu ublažiti bol, podnošenjem prekršajne prijave za gađanje zgrade Predsedništva.

Mirović je u znak solidarnosti sa optuženima ponovio poklič “Ko potpiše, njega ubiše”, što je na protestu ispred Predsedništva izgovorio urednik portala Srbin info Dejan Zlatanović. Knežević je na protestu, između ostalog, rekao da su oni “spremni na mnogo više od nereda”, poručujući Vučiću da “ga očekuje”.

Optužnim aktom, tužilaštvo je predložilo sudu da Kneževića osudi na kaznu zatvora od godinu i po dana, a Zlatanovića na godinu dana. Oni su nakon protesta uhapšeni, a u pritvoru su proveli oko dva meseca. Na početku suđenja, negirali su krivicu.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 12. oktobar, a planirano je saslušanje Nebojše Jovića iz Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, koji je takođe bio jedan od govornika na protestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari