Vučić krši Ustav i zakone učestvujući u izbornoj kampanji SNS-a: Sagovornici Danasa o aktivnostima predsednika svih građana 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Kao i u prethodnim izbornim ciklusima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši Ustav i zakone Srbije, vodeći kampanju za Srpsku naprednu stranku, koristeći funkciju na kojoj se nalazi, a koja bi morala da bude neutralna i da predstavlja sve građane.

Sem što se njegovo ime kao “predsednika svih građana” nalazi u nazivu liste SNS-a, Vučić koristi medijski prostor da reklamira “dostignuća” stranke na čijem čelu je donedavno bio, ali i dalje njome aktivno upravlja.

Gavrilović: Vučić nezakonito dao ime izbornoj listi

Vučić krši Ustav i zakone učestvujući u izbornoj kampanji SNS-a: Sagovornici Danasa o aktivnostima predsednika svih građana 2
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Izvršni direktor BIRODI-ja Zoran Gavrilović poslao je upit Agenciji za borbu protiv korupcije o Vučićevom kršenju pravnih normi tokom izborne kampanje prošle godine, ali je od Agencije dobio odgovor da on nije prekršio zakone i da je tokom svakog gostovanja ili javnog pojavljivanja “jasno bilo naznačeno kada se građanima obraća kao predsednik Srbije, a kada kao lider SNS-a”, što je BIRODI demantovao.

Gavrilović ističe za Danas da analiza integriteta izbornog procesa koja se bavi i analizom integriteta budućeg saziva Skupštine Srbije govori da predsednik Republike, dajući svoje ime izbornoj listi Srpske napredne stranke u situaciji kada on prema istraživanjima javnog mnjenja nekoliko puta ima veći rejting od SNS, stvara situaciju u kojoj postoji rizik od kršenja Zakona o sprečavanju korupcije kojim je definisano da nijedan javni funkcioner, u ovom slučaju poslanik, ne može biti u zavisnom položaju od nekoga drugog.

– Imajući u vidu da predsednik pomaže SNS listi da postigne što bolji rezultat, odnosno bolji rezultat nego što bi imala da je izašla sa svojim imenom, a bez Aleksandra Vučića, to poslanike SNS stavlja u položaj gde oni ne postupaju po Ustavu i ne sankcionišu neustavna ponašanja predsednika Srbije, koja su u analizama profesora prava konstatovana – ukazuje Gavrilović.

Todorović: Vučić ucenjuje birače da glasaju za SNS

Vučić krši Ustav i zakone učestvujući u izbornoj kampanji SNS-a: Sagovornici Danasa o aktivnostima predsednika svih građana 3
Foto: N1

 

Advokat Jovica Todorović navodi za Danas da predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije, da je to je ustavna definicija njegove funkcije, i osnovna njegova Ustavom propisana dužnost.

– Time što je nosilac izborne liste jedne političke stranke, predsednik izvesno postupa suprotno toj ustavnoj dužnosti, i time krši Ustav. Predsednik Republike, takođe, sprovodi tzv. funkcionersku kampanju, koja je zabranjena Zakonom o sprečavanju korupcije, i time krši zakon. Naime, zakon zabranjuje korišćenje javnih resursa za promociju političkih stranaka, pod čime se posebno podrazumeva korišćenje javnih resursa u svrhu javnog predstavljanja učesnika u izborima i njihovih izbornih programa – ukazuje naš sagovornik.

Todorović dodaje da je Vučić sve to radio i u predhodnim izbornim kampanjama kao predsednik Republike i na drugim javnim funkcijama koje je obavljao od dolaska na vlast Srpske napredne stranke.

– Istine radi, treba podsetiti da se ni drugi predsednici Republike pre njega nisu ustezali da interes svoje stranke stave iznad interesa izvršavanja svoje ustavne dužnosti da izražavaju državno jedinstvo. Takodje, ni drugi javni funkcioneri pre njega i naprednjaka nisu se libili da vode funkcionerske kampanje. Međutim, kao što su sve loše prakse svojih omraženih predhodnika usavršili do “perfekcije”, naprednjaci sa Vučićem na čelu su apsolutni šampioni u ovoj protivustavnoj i nezakonitoj praksi – naglašava Todorović.

On kaže da je Vučić apsolutni šampion funkcionerske kampanje kako u izbornom periodu, tako i u kraćim ili dužim pauzama između čestih izbora, “kojima zabavlja i zamajava, ali i motiviše i mobiliše svoje pristalice, a kinji i ponižava oponente”.

– Apsolutni vrh zloupotreba funkcije predsednika Republike u izbornoj kampanji, koji se pre Vučića činio nedostižnim, jeste svojevrsna otvorena ucena birača da glasaju za njegovu stranku, jer on ne pristaje na kohabitaciju sa drugim strankama. Time Vučić stavlja u izgled da će ugroziti sam temelj bezbrižnog, ugodnog i srećnog života svojih podanika ako pokažu neposlušnost i glasaju po sopstvenoj volji i uverenju. To je nečuven odnos prema građanima, zato što predstavlja jedno bahato izdizanje vlastite volje iznad volje većine, i nasilničko ponižavanje i zastraživanje građana – zaključuje Todorović.

Uprkos tome što su pravni stručnjaci godinama ukazivali na kontinuirano kršenje Ustava i zakona od strane Vučića u izbornoj kampanji, on je nastavio da se ponaša po starom što samo pokazuje njegovu apsolutnu moć i porobljavanje institucija koje bi trebalo da reaguju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari