Vučić o medijima: Mogu svi da me kritikuju 1Foto: Fonet

Mislim da Srbija jeste demokratsko društvo, ali sam uveren da ima prostora za napredak i spreman sam na dijalog o tome, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, upitan o stanju medijskih sloboda u Srbiji u danu kada se obeležava Svetski dan slobode medija.

Nikada nikoga nisam tužio, a takve su gadosti o meni objavljivane, rekao je Vučić novinarima posle obilaska „Beograda na vodi“,

Sa vama sa američke televizije sam uvek spreman da razgovaram. Ne vidim da vas neko u nečemu sprečava, uzeli ste kanale koje ste hteli, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje. Vučić smatra da od novinara beže i na njihova pitanja ne odgovaraju njegovi politički protivnici, poput Saše Jankovića i Saše Radulovića, a za sebe ističe da uvek odgovara na pitanja novinara.

Mene imaju pravo svi da kritikuju. To je valjda najlakše i najednostavnije. Vučić je kriv i kada je penal…, dodao je on. Vučić je rekao i da se bliži kraj njegovom mandatu na mestu predsednika Vlade Srbije i da je ponosan na rezultate koje je ostvario.

Dva veka smo čekali da nešto ovako napravimo, bunili su se i protiv prve sijalice i protiv prvog restorana u Beogradu, rekao je Vučić govoreći o „Beogradu na vodi“.

Upitan o izjavama Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da mu Haradinaj preti, ali da ga to ne brine već da je zabrinut zbog toga što svi u Evropi i svetu ćute i što je protiv Srbije sve dozvoljeno.

Vučić je poručio i da će iz politike otići kada na izborima bude imao podršku 26 odsto birača, ali je ocenio i da je od toga miljama daleko. Otići ću sam i kada budem video da ne postoji razumevanje za ono što radim na čelu Srbije, napomenuo je Vučić i podvukao da je vodio politiku mira i stabilnosti, kao i da je pružio ruku svima na Balkanu.

Vučić smatra i da će njegova vlada ući u udžbenike zbog toga što je za dve godine uspela da preokrene trajektoriju javnog duga Srbije. Prema Vučiću, u Srbiji postoji širok pokret, ali ne mnogoljudan i u njemu su ljudi koji uvek govore da nije dobro šta god da njegova vlada uradi.

Dobro je samo da oni budu na vlasti, konstatovao je Vučić.

On je rekao i da ne razume kako sada Hašim Tači može da negira da je davao izjave o ujedinjenju Kosova i Albanije kao da su svi ludi. Prema Vučiću, Albance niko ne pita šta je sa Zajednicom srpskih opština i kako mogu da daju izjave o tome kako Zajednica treba da izgleda, kada je sporazum o tome potpisan u Briselu i treba ga sprovesti.

Vučić je ponovio i da je Srbija spremna za nastavak dijaloga u Briselu. Prema Vučiću, njegovi politički protivnici kada su bili na vlasti su se dogovarali o puštanju Ejupa Ganića na slobodu kada je svojevremeno uhapšen u Londonu.

Pitao sam Dačića, on kaže da ima dokaze da je bilo dogovarano da Ganić bude pušten kada je uhapšen u Londonu, rekao je Vučić i napomenuo da se govori da postoje poruke i transkripti razgovora.

Osvrnuvši se na izjave mogućeg kandidata za premijera Makedonije Zorana Zaeva, Vučić je rekao da tim izjavama Zaev mnogo više govori o sebi nego o njemu. Vučić je napomenuo da Srbija jedina Makedoniju naziva tim imenom i ne koristi naziv BJRM, kao i da jača ekonomsku saradnju.

Ko su nam braća i prijatelji, imaće građani Srbije priliku da vide u septembru, oktobru kada bude glasanje u UNESKO, napomenuo je Vučić.

Na pitanje kada se može očekivati otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, Vučić je rekao da je za Srbiju važno da bude na evropskom putu, a da on nikada nije molio za otvaranje poglavlja. Vučić je dodao i da nove vlasti u Preševu od njega traže da vrati zahvalnicu koju je dobio pre dve godine za izgradnju porodilišta i da je razlog za takav potez to što ne dozvoljava cepanje Srbije.

Prema Vučiću, kod njegovih političkih protivnika ne postoji nikakva politika nego samo lična mržnja prema njemu, a jedini od kritičara koji je izneo nekakvu politiku jeste Vuk Drašković.

Vučić je rekao i da ne razume kako njegovi protivnici danas mogu da kažu da su sudbina preduzeća Goša i stanje u Juri paradigma današnje Srbije. Juru su doveli oni u Srbiju, a ja gledam da pomognem. Gošu su oni opljačkali…, napomenuo je Vučić.

On je konstatovao i da će u oktobru 2018. biti deset godina postojanja Srpske napredne stranke i da će tada biti vreme da počne da razmišlja o ostavljanju stranke nekim drugima i o tome kako će stranka da izađe na neke sledeće izbore. Vučić je pomenuo i da je skratio listu kandidata za premijera, ali nije precizirao ko je na njoj.

Na konstataciju jedne novinarke da su mu politički protivnici već sistematizovali radno mesto predsednika Srbije i šta može da radi, Vučić je odgovorio da ne moraju da ga uče šta piše u Ustavu Srbije. Vučić je poručio da ga nikada neće pobediti i da će se sam skloniti kada gro reformi bude završeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari