Vučić povodom naslovne strane Danasa: Samo vi radite svoj posao 1Foto: Beta/Darko Vojinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na svom tviter nalogu povodom Koraksove karikature objavljene u vikend izdanju lista Danas.

On je podelio karikaturu koja je motivisana fotografijom koja je na kraju povučena sa naslovne strane ovonedeljnog broja nedeljnika NIN i poručio: „Samo vi radite svoj posao! Otvaram autoput Obrenovac-Surčin 18. decembra! Živela Srbija!“

Stefanović o karikaturi u Danasu: Ozbiljna opomena, nešto što ne bi smelo biti dozvoljeno

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da su naslovna strana NIN-a i karikatura u listu Danas na kojima je u predsednika Srbije Aleksandra Vučića uperen snajper, „ozbiljna opomena“ i da to „u našem društvu ne bi smelo biti dozvoljeno“.

Navodeći da je „monstruozna kampanja“ protiv Vučića počela „jako davno“, ministar je ocenio da je ono što Danas i NIN objavljuju „čist kontinuitet medijske, uređivačke politike Milovana Brkića i Tabloida“.

Vučić povodom naslovne strane Danasa: Samo vi radite svoj posao 2
Foto: Beta/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

„Upravo je Milovan Brkić prvi objavio sliku Aleksandra Vučića kao mete. Nema nikakve razlike izmedju Tabloida, Danasa i NIN-a. Crtajući metu na Vučiću, pokušavaju da pošalju užasnu poruku za naše društvo. Čak su i nemački vlasnici povukli naslovnu stranu NIN-a shvativši da je zemlji u kojoj je ubijen premijer na takav način, pogrešno slati takvu poruku“, kazao je Stefanović novinarima u Beogradu, a prenosi Beta.

On je ocenio da su takve pojave „deo politike protiv Aleksandra i (brata predsednika Srbije) Andreja Vučića“ kako bi svakodnevno bili „stavljani u kriminalni milje i zasipani lažima“.

„Pišite šta god hoćete, imate slobodu ali nemojte objavljivati simbole koji nekog mogu da podstaknu da razmišlja o nekakvom krvavom scenariju“, naveo je Stefanović.

Komentarišući navode televizije N1 i lista Danas da im je advokat preduzeća GIM zapretio sudskom tužbom ukoliko nastave da „objavljuju poslovne informacije“ o toj firmi koje se mogu smatrati poslovnom tajnom, ministar je kazao da tužilac kvalifikuje da li je bilo odavanja poslovne tajne.

„Ne znam kako bi se to kvalifikovalo u SAD kad neko od zaposlenih u jednoj kompaniji iznosi podatke koji se tiču poslovnih karakteristika, recimo oružja koje se pravi. Što se mene tiče, neka sporove reše sami, ja ne mogu da budem ničiji advokat“, kazao je Stefanović.

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Petrović izjavio je danas da se „desilo upravo ono što je Koraks nacrtao na karikaturi sa naslovnice Danasa – predsednik uporno glumi žrtvu u svakoj prilici i spreman je da dobrovoljno izigrava metu kad god mu se ukaže prilika“.

SPS: Tužilaštvo mora reagovati na naslovnu stranu Danasa, to je poziv na likvidaciju Vučića

Socijalistička partija Srbije (SPS) osudila je današnju naslovnu strana lista Danas koja, kako se navodi, „poziva na likvidaciju Aleksandra Vučića“ i ocenila da tužilaštvo „mora reagovati“ na „otvoreni poziv na nasilje i haos“.

SPS je u saopštenju ocenio da je „navodna karikatura“ u listu Danas „surova poruka i poziv da treba ukloniti Vučića“ i „potvrda dela loših namera opozicije da pretnjama i nasiljem izazovu haos i sukobe u društvu i zarad ličnih interesa zaustave razvoj Srbije“.

„Ako se zna da je autor ovog ‘rada’ veoma aktivan u protestima protiv vlasti, koje organizuje deo opozicije, onda ne treba uopšte sumnjati u prave motive, niti se zaklanjati iza navodne karikature. Trebalo je očigledno umanjiti posledice naslovnice NIN-a sa istom porukom prema Vučiću i sve zaodenuti u ‘slobodno stvaralaštvo’ koja to u ovom slučaju sigurno nije“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su „godinama unazad iz istih krugova kojima pripada i autor karikature stizale ocene kako je posle političkih promena 2000. godine stvarana atmosfera nasilja i linča koja je nažalost dovela do tragičnog ubistva predsednika Vlade Srbije i da organizatori te kampanje nisu privedeni licu pravde“.

„Neka se autor naslovnice Danasa i njegovi istomišljenici sete toga kad budu pokušali da opravdaju svoje činjenje“, naveli su socijalisti.

Obradović: Na naslovnoj NINa videli smo šefa političke mafije

Lider Dveri je na KZN govorio i o povučenoj naslovnoj strani NINa i istakao da on na toj slici ne vidi pretnju već vidi „šefa političke mafije u Srbiji“.

„Ja sam duboko uveren da je to poruka naslovne strane NINa: Pogledajte lice šefa političke i kriminalne sfere u Srbiji. Čoveka koji zapravo stoji iza trgovine oružjem od 2012, od kada je stupio na mesto ministra odbrane, do danas“ – rekao je Obradović.

Predsednik Dveri je pokazao naslovnu stranu Informera na kojoj je predsednik Srbije prikazan sa omčom oko vrata. „Kako je moguće da ovo nije problem a naslovna NINa je problem? Ovo je zlo a ne NIN“- rekao je on.

Obradović je pomenuo tri krupne afere: Krušik, aferu sa kriminalom u vrhu MUP-a i aferu sa Megatrendom i istakao da bi tužilac samo sa ova tri slučaja mogao da napravi neverovatnu tužilačku karijeru.

„Po ova tri scenarija mogu da se snime fenomenalni kriminalistički filmovi“- rekao je on.

On je dodao da ne treba zaboraviti ni lice sa prošlonedeljne strane NINa a to je Nebojša Stefanović i da će mu posvetiti sledeću konferenciju.

SPO: Neprimereni i opasni tekstovi, fotografije i crteži kojima se aludira na ubistvo Vučića

Zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Čotrić ocenio je danas kao „neprimerene i opasne tekstove, fotografije i crteže kojima se aludira na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

„I atentatima na Slavka Ćuruviju, Ivana Stambolića, Vuka Draškovića, četvoricu funkcionera SPO i Zorana Djindjića prethodili su napisi i govori koji su pripremali teren za te zločine, demonizovali žrtve i stvarali opravdanje za izvršioce“, naveo je Čotrić a preneo SPO.

Čotrić je dodao da je Srbiji „potrebno nadmetanje u različitim idejama i programima za izgradnju evropske budućnosti Srbije, a ne vraćanje u prošlost ispunjenu sukobima, ubistvima i ratovima“.

Milićević: Ovo nije politika, već poziv na linč

Potpredsednik Skupštine Srbije Ðorđe Milićević reagovao je na naslovnu stranu Danasa sa karikaturom na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazan kao snajperska meta i ocenio da ovde više nije reč o politici, već o pozivu na linč, nasilničko i siledžijsko ponašanje, koje ne sme postati norma društvenog ponašanja u Srbiji.

„Da li sloboda medija podrazumeva da svakog dana gledamo neku novu naslovnu stranu sa istom porukom, metom iscrtanom na legitimno izabranom predsedniku Srbije Aleksandra Vučiću, sve dok se cillj koji žele da postignu ne ostvari?“, naveo je  Milićević u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je upitao i da li je jedino što jedan deo opozicije ovako „hrabro“ putem pojedinih medija ima da ponudi Srbiji. 

„Evidentno je da su manjak političkih ideja, uticaja i moći jednog dela opozicije doveli do sve češće pojave najprimitivnijeg ponašanja koje je odavno prevazišlo političke okvire“, ocenio je Milićević i istakao i da se neće istorija u Srbiji ponoviti u svom najgorem obliku.

„Demokratija se ostvaruje na izborima, a ne na ulici. Jedino izbori mogu promeniti politički kurs Srbije, a tu patološku mržnja kao osnov političkog delovanja neće pomoći“, poručio je Milićević.

Vučević: Vlasnik medijskog šljama bi da ubije predsednika

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) komentarišući naslovnu stranu današnjeg Danasa, na tviteru naveo je „Ne morate se više truditi. Shvatili smo do koje mere ide idiotizam, gluposti i mržnja Dragana Đilasa. Lopov i vlasnik medijskog šljama bi da ubije predsednika. E pa neće moći! Nije Srbija njegova crna naslovnica“.

Jovanović: Dno dna iskeširano i pušteno s lanca

Povodom iste naslovne strane na tviteru se oglasio se i lider LDP Čedomir Jovanović. On je naveo da je „Vikend izdanje Danasa dno dna iskeširano i pušteno s lanca“.

Vulin: Naslovna strana Danasa nije za osudu, ona je za lečenje

„Naslovna strana Danasa, na kojoj opet ubijaju Vučića, nije za osudu ona je za lečenje. Posle NIN-a, Danas je ponovio – ubiti Vučića je jedina politika koju SZS nudi, san koji sanjaju“, naveo je ministar odbrane Aleksandar Vulin u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari