Vučić: Računajte da je Grčić pre četiri dana podneo ostavku, bez poskupljenja struje 1Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Srbija ne može da podmiri svoje potrebe, pre svega u elektiričnoj energiji, što se vidi kad počne hladno vreme, kazao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić za televiziju Pink nakon sastanka sa predstavnicima kompanija iz oblasti energetike i nadležnima.

Prvo sam bio ljut a oni kao pokisli”, rekao je Vučić on govoreći o sastanku: “Razgovarali smo o onome što možemo da postignemo:“

Kada bi se zatvorili rudnici uglja, kako to „od nas traže“, ne bismo imali struje ni za 30 odsto potreba.

Kako je dodao, tek posle 15. januara moći će da se vadi kvalitetniji ugalja sa kopa Tamnava, ali i da je ljut na odgovorne u Kolubari, pre svega na v. d. generalnog direktora, zbog toga što je iskopani ugalj bio previše vlažan.

“Kolubara ima najlošiji ugalj i moramo to da rešimo da nam se ne bi ponovo začepilo u TENT-u. Oni znaju gde ima uglja kvalitetnog samo treba da dođu do njega”, kazao je Vučić.

Kako je najavio za dva dana – „na moju slavu svetog Nikoli – ići će u Kostolac da obiđe jamski rudnik i termoelektranu.

Takođe je izrazio nadu da neće biti restrukcija struje, ali „to ne može niko da garantuje“.

Odgovarajući na pitanje o ostavci v. d. EPS-a Milorada Grčića, rekao je da Grčić sada sređuje sistem i kad to završi „računajte da je pre četiri dana podneo ostavku“.

O odgovornosti resorne ministarke nije govorio, već je kazao da su svi prethodni ministri krivi za funkcionisanje energetskog sistema i optužio ih da su novac od privatizacije „trpali u svoj džep“.

Takođe, kazao je da su cene energenata porasle zahvaljujući „glupim izjavama političara iz Evrope“, ali da je Srbija značajno uštedela uzahvaljujući dogovoru sa Putinom.

Vučić je odbacio spekulacije o navodnoj „ozbiljnoj sabotaži“.

Bez poskupljenja struje

Vučić izjavio je kazao da za domaćinstva tokom zimskog perioda cene struje i gasa neće biti promenjene.

„Sa privredom smo odložili do 31. decembra, a gledamo da im damo najpovoljniju cenu struje i gasa“, rekao je Vučić u vanrednom Nacionalnom dnevniku na TV Pink: „Od Srbije samo Ukrajina i Gruzija imaju nižu cenu struje, a svi u regionu koji imaju manje plate, imaju skuplju struju.“

„Sada imamo nekoliko stotina domaćinstava bez struje, a građanstvo nije osetilo mnogo problema, sem oko 150.000 ljudi u prva 24 sata“, dodao je Vučić.

Referendumsko NE odlaže evropske integracije

Odgovarajući na pitanje da li je premiejrka u pravu kada kađe da ne na referedumu 16. januara o ustavnim promenama u pravosđu znači odlaganje evropskih integracija Srbije za četiri godine, Vučuć je kazao da jeste odlaganje za godinu, možda i godinu i po.

Kako je naveo, ustavne promene se odnose isključivo na pravosuđe i nemaju nikakve veze ni sa Kosovom ni sa Rio Tintom.

Vučić nije hteo da komentariše stavove režisera Gorana Markovića iznete u intervjuu nedeljniku Novi magazin, već je pitao „zašto da me streljaju?“ i naveo saobraćajnice koje su izgrađene, „najviše novca u istoriji uložili smo u hram Svetom Savi, zbog spomenika Stefanu Namanji, šest puta više vojnih helikoptera“…

U jednom trenutku je ocenio da se neko naljutio (Marković) zato što prvi put nije dobio nvac za film.

„Jesam li kriv što nemam račun u inostranstvu, 619 miliona. Lakše će vam oprostiti lopovluk kao Šilasu, Mariniki, nego poštenje“, kazao je on i istakao kako nije hteo da izađe u susret kriminalnim radnjama Đilasa i Šolaka, inače bi me „danas hvalili više nego što hvale Mila Đukanovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari