Vučić: Rekao sam da ću odlučiti za 60 dana, ali ne o sankcijama nego o "jednom projektu" 1Foto: MOD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je američki senator Kris Marfi u svom autorskom tekstu precizno preneo Vučićeve reči „nazovi me za 60 dana. i proveri da li sam uradio ono što sam ti rekao da ću uraditi“, ali da se to nije odnosilo na uvođenje sankcija Rusiji.

Odgovarajući na pitaja novinara nakon vojnog prikaza „Štit 2022“ u Batajnici, Vučić je istakao da se tej deo razgovora „ticao jednog specifičnog projekta“, ali nije želeo da kaže o kakvom je projektu reč.

„Računam da biste vi bili najsećniji da ja uvedem sankcije Rusiji, jer to žele svi oni koje ste podržavali, vi i vaš vlasnik“, obratio se Vučić novinaru televizije N1 i poručio da njegova pitanja nemaju nikakvog smisla.

Kada je reč o minama proizvedenim u Srbiji koje su viđene na ukrajinskom ratištu, Vučić je rekao da su mine isporučene ranije, dok nije bilo rata.

„Jel vi hoćete da nam zabranite da se bavimo proizvodnjom mina i oružja, nije to proizvodnja cipelica za baletane, to je oružje, ne razumem šta hoćete od nas, šta nam prebacujete, jel to što smo jedina zemlja koja ne naoružava nikoga, šta je smisao ovog pitanja“, rekao je predsednik novinarima.

Vučić je naveo da će on kao predsednik u narednih pet godina donositi odluke u interesu Srbije.

„Baš me briga za Amerikance, baš me briga za Ruse i Evropljane, makar sam na svetu ostao, samo ću raditi u korist svoje države“, rekao je Vučić.

Ogroman napredak u opremanju VS, najkasnije početkom 2023. dogovor o Rafalima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je prethodnih godina ostvaren „ogroman napredak“ u opremanju Vojske Srbije (VS) i najavio da najkasnije početkom naredne godine, očekuje dogovor sa Francuskom o nabavci, kako je rekao, „šest plus šest“ ili 12 novih lovačkih aviona Rafal.

Obraćajući se novinarima posle prikaza dela sposobnosti Vojske Srbije (VS) na batajničkom aerodromu, Vučić je kazao i da očekuje početak razgovora sa Velikom Britanijom o eventualnoj nabavci 12 do 14 aviona Tajfun.

„Ponosan sam na VS, na našu Srbiju. Ovde smo bili 2013. na prvom aviomitingu kada nismo imali šta da podignemo u vazduh, šta da pokažemo od sistema PVO. Danas ste, što na stajankama, što u dinamičkom delu, mogli da vidite 14 aviona MiG-29, od kojih je 10 modernizovano. Mogli ste da vidite 11 aviona Orao, to je deo naše bombarderske avijacije i tu će biti potrebna dodatna ulaganja“, kazao je Vučić.

On je kazao i da se razmišlja o nabavci više tipova lovaca-bombardera poput kineskog L-15, mada, kako je dodao, nisu počeli pregovori sa kineskom stranom na tu temu.

„Značajno ćemo osnažiti i lovačku avijaciju ako ne bude političkih prepreka, ali mi kao neutralna država moramo da pronađemo rešenja da sačuvamo svoje nebo i zemlju. Do skoro smo mogli da nišanimo 15 ciljeva u vazduhu istovremeno, danas možemo 90 a moći ćemo i više stotina. Uzimaćemo i još helikoptera, ali nam je potreban veći broj pilota. Do kraja godine očekujem 40 PASARS-a sa Bofors topovima, tu ćemo da nakačimo francuske rakete Mistral“, najavio je Vučić.

Upitan koliko je koštala nabavka kineskog PVO sistema FK-3, Vučić je kazao da je cena bila „veoma, veoma povoljna“, ali nije precizirao iznos.

„Sve što smo naručili 2019. smo kupili za naš novac. Kupili smo koliko je potrebno, obezbedili smo dovoljno da čuvamo naše nebo a kad budemo imali novca, kupićemo još. Cena je ona za koju smo se dogovorili, veoma povoljna. Odnos cene i kvaliteta je gotovo neverovatan, tri do četiri puta je jeftiniji u odnosu na konkurenciju“, kazao je Vučić.

Dodao je da sistem FK-3 ne može nikog drugog da ugrozi, ali da može da brani Srbiju i da deluje „veoma odvraćajuće“ prema svakom potencijalnom agresoru.

„Srbija je čuvar mira i stabilnosti, ali nikad više neće dozvoliti da bude kanta ili džak za udaranje kao do pre nekoliko godina“, kazao je Vučić.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je današnji prikaz na aerodromu u Batajnici „praktični dokaz napretka opremanja i gotovosti VS“.

„U odnosu na period od pre osam ili deset godina, danas imamo sasvim novi, nemerljiv napredak koji pokazuje da VS može uspešno da brani Srbiju i naš narod, da je faktor odvraćanja od bilo kakve pomisli da Srbija može ponovo da bude gađana“, rekao je Dodik.

Dodao je da današnji prikaz sposobnosti VS „puni srce svim Srbima, gde god da žive“.

U prikazu na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ učestvovalo je više od 1.000 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

U statičkom delu prikaza učestvovalo je više od 300 borbenih sredstava dok su u dinamičkom učestvovali avioni MiG-29, Orao, G-4 Super Galeb i Lasta kao i helikopteri Mi-17, Mi-35 i H-145.

Javnosti su prvi put prikazani kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3 kao i modernizovana bespilotna letelica Pegaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari