Veselin Simonović: Vučić se uvek plašio slobodnih novinara i slobodnih medija 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Posle gotovo četiri meseca pokušaja da u našoj zemlji nađu štampariju, dnevni list Nova se konačno našao na kioscima širom Srbije.

Štampan je u Hrvatskoj, tako će biti i ubuduće, jer niko nije želeo ili smeo da se upusti u „avanturu“ da sarađuje sa medijem koji je kritički nastrojen prema vlasti. Vučić je napujdao medijske kerove na slobodne novinare, a vlasnici štamparija se plaše njegove odmazde, kaže u razgovoru za Danas Veselin Simonović, direktor United Media digital, pod čijim okriljem se štampaju novine Nova.

Naš sagovornik je ovom rečenicom sublimirao probleme sa kojima su se susretali pre početka štampanja lista, ali i dao ocenu stanja na medijskoj sceni Srbije, generalno.

Šta ste sve prošli u proteklom periodu pokušavajući da štampariju nađete u Srbiji?

– Većinu direktora i vlasnika štamparija u Srbiji lično poznajem, neke i decenijama, i naivno sam verovao da će se bar neko od njih okuražiti i reći – štampaćemo vas, da ne brinemo za plate zaposlenih. Nudio sam kao direktor firme United Media digital, koja je izdavač dnevnih novina Nova, da platimo i pola godine, a ako treba i godinu, unapred, da povećaju cenu štampe i više od komercijalne i tržišne. Računao sam da je to isplativije nego da štampamo novine u inostranstvu. Izuzetak je bila samo štamparija Magyar Szo iz Novog Sada, ali oni, nažalost, nisu mogli da štampaju pun kolor.

Verujete li u razloge zbog kojih su vas odbile domaće štamparije ili je, pak, u pitanju nešto drugo. Svima je poznato šta predsednik Srbije misli o našoj medijskoj kući jer ne propušta priliku da to mišljenje javno iznese. S obzirom da se on u državi pita o svemu, da li je moguće da su se vlasnici štamparija uplašili da će naići na odmazdu ukoliko budu sarađivali sa vama?

– Strah od odmazde režima i Vučićeve ljutnje je ipak prevladao kod skoro svih štampara. Predsednik Vučić se uvek plašio slobodnih novinara i slobodnih medija, jer odlično zna kolika je njihova moć. Dok je bio u opoziciji pokušavao je, nekad je u tome i uspevao, da im se dodvori, a kad je postao apsolutni vladar svega i svačega u Srbiji najveći deo medija je korumpirao, a one koje nije mogao je satanizovao. Napujdao je medijske kerove na slobodne novinare, u Bebinoj školi „klonirao“ je razne Pilje, Langure, Kebare… uveo ih u parlament da obesmisle svaki privid demokratije i javnog dijaloga. I kad me pitaju – zašto nove novine u vreme kad tiraži padaju svuda u svetu, moj odgovor je da ovo što se kod nas dešava nema nigde u svetu.

O kreiranju javnog mnjenja pod uticajem retorike predstavnika vlasti svedoči i to što su se na društvenim mrežama i pre nego što je list ugledao svetlost dana pojavili komentari da činjenica da ćete se štampati u Osijeku potvrđuje da ste “ strani plaćenici i domaći izdajnici“. Kako se boriti protiv toga, s obzirom da iste stvari slušamo više od 30 godina?

– Zahvalan sam kolegama iz Glasa Slavonije na izuzetno profesionalnom odnosu i vrhunskom kvalitetu štampe. Izuzetno je zadovoljstvo sarađivati sa takvim profesionalcima. Više od 35 godina sam za taj polusvet strani plaćenik i izdajnik i to je za mene dokaz da se novinarskim poslom bavim časno i profesionalno. Zabrinuo bih se kad bi me neko od njih pohvalio. Taj polusvet iz medijskom mraka je sve učinio da zastraši štampare da ne prihvate štampanje lista Nova, a kad ipak nađemo mogućnost da to uredimo u inostranstvu onda nas nazivaju stranim plaćenicima.

Koliko je ta retorika i takva vrsta etiketiranja opasna? Šta može da proizvede?

– Lično ih se nisam plašio ni kad su bili Miloševićevi poslušnici, pa ni sad kad su svemoćni vlastodršci. Plašim se jedino za svoje saradnike, da ih neka budala ne udari štanglom po glavi, kao što se desilo kolegi Vojislavu Milovačeviću, ili da zbog istine završe u zatvoru kao koleginica Ana Lalić… Postalo je teško a često i opasno baviti se profesionalnim novinarstvom.

Zbog čega su predstavnici vlasti, uključujući i sam državni vrh, nesposobni da prihvate kritiku pa se svađaju čak i sa karikaturama? Osnovna uloga medija je upravo kritika vlasti, ukazivanje na krađu i korupciju, probleme u društvu, kao i skretanje pažnje javnosti na odluke koje mogu biti štetne pa i pogubne. Zašto to ni predsednik ni premijerka ne razumeju?

– A koji to apsolutista u svetu podržava kritiku, razvija kulturu dijaloga? Nijedan, pa neće ni ovaj naš. Srbijom vlada jedan čovek, on odlučuje o svemu, zato i svaku novinarsku istraživačku priču doživljava kao napad na sebe. Novine Nova će se truditi da istražuju i da ih što je više moguće nerviraju. Da li premijerka nešto razume, na to pitanje je teško odgovoriti jer ona govori samo ono što od nje očekuje poslodavac Aleksandar Vučić.

Koliko vam činjenica da ćete se štampati u susednoj državi može otežati rad? Ako ništa, rokovi će sigurno biti skraćeni..

– Rokovi će biti znatno skraćeni (od 16 do 17 h) u poređenju sa drugim novinama, a nećemo imati ni drugo izdanje. Pokušaćemo da taj nedostatak nadoknadimo kvalitetnim pričama i raznovrsnim sadržajem, a portal Nova.rs i novine Nova imaju vrhunske urednike i novinare.

Interesantno je da ste u eri elektronskih medija odlučili da pokrenete dnevni list. Mnogi su bliski stavu da štampani mediji nemaju budućnost, pogotovo oni koji izlaze na dnevnom nivou. Šta vi mislite o tome i kako vidite budućnost štampe?

– Pravio sam portale sa redakcijama dnevnih novina, često su me novinari zbog toga mrzeli, a danas se mnogi od njih predstavljaju kao digitalni eksperti. Nema velike razlike i u ovom obrnutom postupku. Kad radite sa dobrim urednicima i novinarima taj zanatski deo se vrlo brzo nauči. Uvežbali smo to dobro poslednjih meseci, pa verujem da će novine Nova to najbolje pokazati.

Objavljivaćemo ono što drugi ne smeju

Šta je novo što će nam Nova doneti na medijskoj sceni Srbije? Kako biste predstavili list?

– Jedna prijateljica i koleginica iz druge medijske kuće je to najbolje definisala – vama je lako, kaže, dovoljno je da objavljujete samo ono što drugi neće ili ne smeju. Imaćemo mi i više od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari