Vučićev režim promoviše zločince 1Foto: Aleksandar Roknić

Ono što se promoviše po društvenim mrežama je govor mržnje, a pošto srpsko društvo nije sposobno da se samo izbori sa ratnim zločincima, u ime Srbije se bore Evropska unija, SAD, Ujedinjene nacije, pa i kompanije Gugl i Tviter, smatraju sagovornici Danasa Aleksandar Olenik i Edvin Kanka Ćudić.

Povodom najave da će Tviter i Gugl uklanjati sadržaje u kojima se negira genocida u Srebrenici, Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, smatra da je to jedini iskreni put prema našoj prošlosti, dok advokat Olenik naglašava da se Srbija nalazi u fazi javnog slavljenja svih ratnih zločinaca i da je za to odgovoran režim Aleksandra Vučića.

Podsetimo, kompanije Tviter (Twitter) i Gugl (Google) poručile su, u odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), da imaju nameru da sa svojih društvenih platformi uklanjaju sadržaje u kojima se negira genocid u Srebrenici.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) nedavno je uputio zahtev Tviteru i Jutjubu (YouTube) da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

Ove kompanije su za Radio-slobodnu Evropu (RSE) u vezi sa zahtevom IGK-a rekli da imaju jasno ustanovljenu politiku koja „sankcioniše svaki govor mržnje, a koja zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici“.

U odgovoru Gugla, pod čijim okriljem je video platforma Jutjub, dodali su da će sadržaj, za koji se utvrdi da krši ove smernice, biti uklonjen.

Slično su poručili i iz Tvitera, rečima da govoru i porukama „nema apsolutno nikakvog mesta“ na toj mreži.

Navodi se da Tviter ima snažnu politiku u slučajevima glorifikovanja politike nasilja i da preduzima mere protiv takvog sadržaja i ponašanja koji pokušavaju da veličaju ili hvale nasilje i genocid.

– Mi smo kao društvo, prešli iz faze negiranja genocida u fazu javne proslave genocida i u fazu javnog slavljenja svih ratnih zločinaca a posebno svih onih koji su direktno učestvovali u genocidu. U toj situaciji mi sami nismo sposobni da se izborimo sa neofašistima i ratnim zločincima. Zato neko drugi mora da se bori u naše ime. Zato EU, SAD i UN osnivaju tribunale. Naša nesposobnost da kreiramo ozbiljnu alternativu vlasti i delu opozicije koji slave genocid razlog je da čak i privatne kompanije, kao Gugl i Twiter, moraju da reaguju umesto nas – ističe advokat Aleksandar Olenik za naš list.

Prema njegovim rečima, najodgovorniji za ovakvo civilizacijsko propadanje i vraćanje u srednji vek je vlast Aleksandra Vučića koja na sve moguće načine promoviše sve ratne zločince, dajući im javni prostor, medije, knjige a sada su počeli da koriste i filmove.

– U takvoj situaciji, ni deo opozicije nije ništa bolji. U pitanju su ne samo desni ekstremisti već i svi koji su bojkotovali izbore, koji su prećutali presudu Mladiću, koji prećutkuju Srebrenicu, koji relativizuju presude tribunala, koji javno podržavaju i učestvuju u sramnim litijama u Crnoj Gori. Najgore od svega je javna podrška Vučićevom „srpskom svetu“ koja dolazi i od bojkotaške opozicije, od crkve, od ekstremista ali i od kriminalnih grupa. Istovremeno, mi, građanska opozicija, tek je počela sa okupljanjem antifašista i demokrata, kao političke alternative nacionalistima, jer svaki nacionalizam uvek završi u genocidu ili fašizmu – ukazuje Olenik.

Kako dodaje, u ovom trenutku radimo na povezivanju svih koji su spremni da se javno i energično odupru nacionalistima u vlasti ali i opoziciji.

– Krajnji cilj našeg okupljanja nije sam smena Vučića, već kompletna promena trenutne nacionalističke politike, jer nam samo to garantuje da ćemo sami moći da se izborimo sa ratnim zločincima – naglašava Olenik.

Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) smatra da se Nemci ne bi suočili sa svojom prošlošću da nije bilo iskrenog odnosa Zapada prema strahotama koje su nanesene žrtvama Holokausta.

– Tako da, odluke društvenih mreža da spriječe buduće negiranje zločina, za mene je lično dobar put. To je jedini iskreni put prema našoj prošlosti. Ono što se promoviše po društvenim mrežama nije sloboda govora, kako to srpski predstavnici žele prikazati, nego govor mržnje. Taj govor mržnje je novi podstrek za nove ratove, a to je nama, običnim ljudima, ne treba. Drugim riječima, ako to neće sankcionisati domaće države, radit će se to na međunarodnom planu, pa će valjda na taj način i ovi narodi sazrijeti u svojim političkim idejama – ukazuje Ćudić za Danas.

Anđelković: Potiskivanje istine

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da najave kompanija Gugl i Tviter da će sa svojih platformi uklanjati sadržaje u kojima se negira da se u Srebrenici dogodio genocid, predstavljaju najgrublje totalitarno potiskivanje istine. „Verbalni delikt je preblaga reč za ovo. To znači da oni koji pokreću akciju protiv nas znaju da smo u pravu. Ali, ova odluka ime dve strane. Dobro je što ovim potvrđuju našu istinu, a loše je to što se ova strašna akcija zapadnih sila protiv nas neće lako zaustaviti“, rekao je Anđelković za TV Pink.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Vučićev režim promoviše zločince”

  1. A sto jado ne svratis malo do Lesca, Mirjeva I karaburme da se malo okadis, mozda bi se I prekstio I pomolio za spas dusa nasih.

  2. Evropa je problem, ljudi koji trenutno rade sa srbijom su korumpirani, oni treba da se sklone I da se Vucic uhapsi.

  3. Dvostruki standardi na delu. Ovom društvu samo nedostaju N. Kandić i S. Biserko. A SAD i V. Britanija su poznati po tome sto uvode demokratiju po svetu putem ratova i ubijanja. Nas su bombardovali kao saveznici u drugom svetskom ratu gore od Nemačke, a i Nato bombardovanje mora da se spomene. Koliko žrtava? To nije ratni zločin? A Oluja koja se slavi u Hrvatskoj?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.