Vučićević iznad države i zakona: Ne postoji način da se skloni Informerov intervju sa silovateljem 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Ispred redakcije Informera na Terazijama danas je održan drugi, još masovniji protest, zbog „megaintervjua“ sa silovateljem Igorom Miloševićem, koji se i dalje može pročitati u ovom tabloidu, odnosno pogledati na Jutjubu. Oko hiljadu građana tražilo je da se skandalozan intervju povuče, a čuli su se zahtevi i da se Informer zabrani.

Činjenica je da je i jedno i drugo malo verovatno, gotovo nemoguće izvesti. Kako nam objašnjava Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra, ne postoji nadležno telo koje bi u Srbiji moglo da zahteva od Informera da povuče intervju sa Jutjuba.

– REM nije nadležan za ovu platformu, niti neka druga institucija. Moglo bi po nalogu suda, ali ulaziti u spor protiv tabloida je dugotrajan proces i on košta. Ovo je, nažalost, još jedan nedostatak naše regulative, tako da će video ostati do daljnjeg – upozorava Macanović.

Ona dodaje da se Autonomni ženski centar obratio Jutjubu, kao i brojni građani, tražeći da se neprikladan i uznemirujući sadržaj ukloni sa ove pratforme, a da li će do toga doći, pokazaće vreme.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, koja je bila na današnjem protestu, podržava zahtev da se intervju skloni, smatrajući da to prvenstveno treba da inicirati republička tužiteljka Zagorka Dolovac, koja se po običaju ne oglašava.

– Naravno da treba skloniti interviju i šta god da sada pokušavaju Dragan J. Vučićević i oni koji stoje iza njega (da oni tuže višestrukog silovatelja Miloševića), ne može se skloniti gorki ukus u ustima da je taj interviju učinio ogromnu štetu širokoj javnosti, ženama, pre svega. Na pitanje zasto institucije ili nadležni to ne traže od urednika Informera, ja imam kontra pitanje: koje institucije i koji nadležni!? Državna tužiteljka Zagorka Dolovac koja sramno ne radi svoj posao? Policija koja je nakrcana desničarima koji slave osuđenog ratnog zločinca? Ministarka za ljudska i manjinska prava koja se ni u jednom slučaju brutalnih kršenja ljudskih prava u Srbiji, nije oglasila i koja nedvosmisleno služi isključivo i jedino kao dimna zavesa za evropske partnere? – pita Ćorović.

Ona dodaje da mi već godinama nemamo ni nstitucije a ni državu.

– U takvim okolnostima, jedino šta možemo je da izlazimo na ulice i na različite načine pokušamo da izborimo pravo svake žene na bezbednost. Danas sam, sa suzama u očima, gledala te mlade, hrabe žene i videla njihovu rešenost da istraju u ovoj priči i ja sam sigurna da će jedino žene, udružene i solidarne, uspeti da promene paradigme u kojima živimo poslednjih decenija. Jer, ono što je dobro za žene, dobro je za čitavo društvo, kako mi, članice Ženske platforme za razvoj Srbije često kažemo – poručuje Ćorović.

Sociološkinja Vesna Pešić ocenjuje za Danas da je pojavom intervjua pređena crvena linija i da je to pokazatelj šta Informer i njegov vlasnik Vučućević rade.

– To nisu novine, ni tabloid, već uvreda elementarnog morala. Treba pre svega da reaguju udruženja novinara i to ime izbace iz registra. Ali, to nije samo on, njega i slične splačine na novinarskoj hartiji je kreirao Vučić i on treba da odgovara za svo prostačko zatupljivanje ovog naroda – smatra Pešić.

Da privođenje Igora Miloševića, kako tvrdi vlasnik Informera, nije bio cilj skandaloznog intervjua, pokazuje to što je on još uvek dostupan javnosti. Kako napominju stručnjaci, sadržaj je mogao biti poslat tužilaštvu, a ne pušten u etar gde višestruki silovatelj govori o svojim gnusnim zločinima i „savetuje“ žene kako da se ponašaju ako ih neko siluje „da bi ih manje bolelo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari