"Vučićević neće ići u zatvor, živi bili pa videli": Sagovornici Danasa o najavi vlasnika Informera 1Foto: N1 /Miroslav Dragojević -/press centar UNS

Umesto da kao sav normalan svet koga sud osudi na novčanu kaznu, istu i plati, vlasnik Informera Dragan Vučićević odličio je da ode u zatvor. Pritom se ne skidajući sa TV ekrana režimskih televizija glumeći žrtvu koju “država tera na robiju” zbog nekoliko tvitova.

Slikanje po televizijama mu očigledno nije bilo dovoljno, pa je sa naslovnice vikend izdanja Informera ponovio to isto, a u autorskom teksu zavapio:

“Morate pročitati! Dragan J. Vučićević, pretposlednji tekst pred odlazak u zatvor: Meni robija zbog tvitova o Jugoslavu i Žaklini, a njima za bolesne laži nagrade i ordeni!?

U vreme koje oni, žuti hejteri, proglašavaju za najcrnju diktaturu, dok se svakoga dana svim silama upinju da sami sebe predstave kao nevine žrtve zlog Vučića, poziv za izdržavanje zatvorske kazne od svih novinara dobio sam ja, i to po tužbama njih, ‘slobodnih i nezavisnih’!?!”.

Ovom zamenom teza Vučićević prenebregava činjenicu da je pravosnažno osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 200.000 dinara, zbog neistina i uvreda koje javno uputio novinaru Jugoslavu Ćosiću, da je odbio da je plati, pa je shodno tome kazna preinačena na zatvorsku, kao i kod svih novčanih kazni gde osuđeni odbiju da plate.

Pritom taj novac ne duguje novinaru koji ga je tužio, već državi. To u Vučićevićevom vapaju “pred odlazak na robiju” ne možete pročitati, jer ne samo što želi da sebe predstavi kao žrtvu “žutog pravosuđa”, već i borca za istinu, za razliku od “tajkunskih” medija i njihovih novinara.

Vučićević još uvek ima šansu da izbegne zatvor, ukoliko plati kaznu do 3. aprila, kada je pozvan na odsluženje. Sagovornici Danasa su uvereni da će glavni i odgovorni urednik Informera upravo to i učiniti.

Advokat Viktor Gostiljac kaže da bi prihvatio opkladu da Vučićević, posle njegove medijske eksploatacije poziva na izdržavanje kazne, ipak neće otići u zatvor.

– On će to lako rešiti plaćanjem novčane kazne koja je, u skladu sa zakonom, zamenjena kaznom zatvora koju osuđeni nije platio u ostavljenom roku. Za krivično delo Uvrede nije predviđena kazna zatvora pa mu nije mogla biti ni izrečena. Dakle, radi se o zameni teza sa ciljem da se zbune neupućeni i da se dobije oreol žrtve – ističe Gostiljac.

Naš sagovornik dodaje da bi poštovao stav Vučićevića ukoliko bi rekao da neće da plati kaznu jer smatra da nije kriv, i da će otići na izdržavanje kazne uprkos mogućnosti da je izbegne.

– Međutim, ne verujem da je on od takvog materijala. Živi bili pa videli – poručuje Gostiljac.

Advokat Vladimir Todorić takođe smatra da je ovo što Vučićević radi – jeftina predstava.

– On i danas može da plati kaznu bez obzira na poziv za služenje kazne zatvora. Svako ko ne plati novčanu kaznu dobija zatvor a to važi čak i za saobraćajne prekršaje. Izabrao je da se ogluši o naredbu suda da bi od sebe napravio Nelsona Mandelu. Puno sreće mu želim u tom pokušaju. Ko zna, možda će sva novinarska udruženja širom Srbije i Evrope ustati o odbranu slobode Dragana J. Vučićevića – navodi Todorić.

Vlasnik Informera, inače, smatra da mu je presudom ukinuto neprikosnoveno pravo slobode govora. A šta on smatra slobodom govora, najbolje ilustruje jedan od njegovih poslednjih tekstova, koji se odnosi na bivšeg predsednika DS i profesora prava Bojana Pajtića.

„Poznata Pajtićeva ljubavnica napada Danila Vučića i državu. Đorđe Višekruna, raspala novosadska pederčina, progoni po Amsterdamu sina predsednika Vučića“, naveo je vlasnik Informera kako u svojoj objavi, tako i u televizijskom gostovanju.

Pajtić kaže za Danas da je Vučićević taman toliko žrtva naprednjačkog režima, koliko i Aleksandar Vučić, i taman je toliko novinar, koliko i sam Pajtić.

– Propagandista. I ovaj poslednji ispad je običan igrokaz, ali ni to nije izveo kako treba, jer je karakter čoveku sudbina – što bi rekao Heraklit. Naime, čak i u situaciji u kojoj glumata proganjanog pravednika, ne propušta priliku da raspiše usmenu poternicu za sudijom, koga javno proziva, iako sudija nije imao nikakvog izbora, do da postupa po zakonu – ukazuje Pajtić.

Podsetimo, Jugoslav Ćosić je tužio Dragan J. Vučićevića zato što ga je na svom ličnom nalogu @djvucicevic na društvenoj mreži Tviter uvredio navodeći da je „sluga mafijaško-tajkunske hobotnice“, „šiptarski plaćenik“ i da „obavlja prljave poslove u Srbiji za krvav keš“.

Vučićević je, kako stoji u Ćosićevoj tužbi, na Tviteru napisao „Jugoslave, jedva čekam tvoju krivičnu prijavu, biće to sjajna prilika da na sudu raskrinkamo Šolakovu i DraganDjilas mafijaško-tajkunsku hobotnicu čiji si ti sluga. Ali, šta god ti pričao, sad svi znaju da si šiptarski plaćenik! Za njihov krvavi keš obavljaš prljave poslove u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.