„Islamska zajednica (IZ) u Crnoj Gori za Crnu Goru, IZ u Srbiji za Srbiju“. Ovo je poslednji odgovor vrhovnog poglavara muslimana u Crnoj Gori reisa Rifata Fejzića na tvrdnju muftije sandžačkog Muamera Zukorlića da njegovo muftijstvo „potpuno legitimno deluje u oba dela Sandžaka“. Ovim se nastavlja produbljivanje nesporazuma između IZ u ove dve države.

Međusobna optuživanja kulminirala su nakon što je IZ u Srbiji otvorila Školu Kurana i dečiji vrtić u Rožajama, u crnogorskom delu Sandžaka. Muftija Zukorlić je poručio da je to deo programa „koji postoje više od 15 godina“.

– Za takvu vrstu programa nije mi potrebna ni državna ni lokalna samouprava, niti reisa, jer su to objekti registrovani u okviru programa Bošnjačke kulturne zajednice i Muslimanskog omladinskog kluba. Tu nema ničeg spornog, jer muftijstvo sandžačko potpuno legitimno deluje u oba dela Sandžaka, rekao je muftija sandžački u intervjuu TV Crna Gora.

Reis Fejzić je optužio Zukorlića da „svojim delovanjem pokušava da u Crnu Goru prenese novopazarski sindrom“. U celu priču umešao se i crnogorski predsednik Filip Vujanović koji je rekao „da muftija treba da zna da ono što je njegova nadležnost ima svoju granicu, da ne prelazi na prostore Crne Gore i on ne može mimo nje da deluje na ovom prostoru“. Mišljenje je dala i mešovita komisija IZ i Vlade Crne Gore u kojem se kaže da „IZ uživa pun legitimitet na teritoriji Crne Gore i država štiti njen pravni status“.

Sandžačko muftijstvo, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, juče je saopštilo da je iznenađeno izjavom predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića „kojom se usuđuje da određuje granice Islamske zajednice (IZ) i njenim autoritetima kao i da daje sebi za pravo da tumači islamske norme o jedinstvu IZ“.

– Nije dobro da jedan političar, pa ni predsednik države crta granice veri i verskoj zajednici. Predsednik države treba da vodi računa o interesu države i njenih građana, a to su, pre svega, mir i stabilnost. Ovakve izjave sigurno ne doprinose očuvanju i afirmaciji mira i stabilnosti, navodi se u saopštenju Sandžačkog muftijstva i dodaje se da razumeju „stogodišnju naviku političara da imaju verske zajednice i verske funkcionere koji će služiti njihovim interesima. Vreme civilizacijskog mraka u kome je vlast uređivala IZ je iza nas“.

„Muftija je gost u oba dela Sandžaka“

Sandžačko muftijstvo je poručilo da je ovaj region „istorijska, verska, kulturološka i geografska celina koju ne mogu podeliti nikakve političke granice bilo da su uspostavljene silom ili nepoštovanjem političkih dogovora“. U skladu sa ovom ocenom, u saopštenju se konstatuje da je „muftija sandžački domaćin a ne gost u oba dela Sandžaka“ i oni političari koji to razumeju „imaće ga za sagovornika u cilju očuvanja i afirmacije mira, stabilnosti i prosperiteta i države i naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari