Vujović: Ovog meseca se čiste divlje deponije u 43 grada i opštine 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zaštite živorne sredine/MO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je danas da će se tokom septembra čistiti divlje deponije u 43 grada i opštine, saopštilo je to ministarstvo.

„Važno je da sačuvamo svaku očišćenu lokaciju i da neodgovorni pojedinci budu kažnjeni. Ne možemo da dozvolimo da jedne te iste deponije čistimo iz godine u godinu, ili iz meseca u mesec“, rekla je Vujović, nakon što je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, obišla deponiju Obrež u opštini Pećinci, čije je čišćenje u toku.

Deponija u naselju Obrež, prema njenim rečima, jedna je od 500 divljih deponija na teritoriji Srbije, a u sklopu septembarske akcije čišćenja biće uklonjena i sanirana.

Svaka deponija i smetlište, kako je rekla, utiče na aerozagađenje, zagađenje zemljišta i vode, jer se obično nalazi u blizini zaštićenog područja ili reke i sav taj otpad završava na mestima gde može da izazove potencijalnu ekološku katastrofu.

Dodala je da je ministarstvo na čijem je čelu kao jedan od glavnih problema izdvojilo upravljanje otpadom.

Ona je rekla da „imamo značajne projekte za upravljanje otpadom, pre svega gradnju regionalnih i reciklažnih centara, ali da će sve to početi da funkcioniše onog trenutka kada sami budemo odgovorni, kada budemo kontrolisali jedni druge i kada se budemo odgovorno odnosili prema životnoj sredini“.

Prema rečima ministarke Vujović, pored podrške resornog ministarstva, lokalne samouprave i same uklanjaju smetlišta na svojoj teritoriji, a primer je deponija u Šimanovcima koju je opština Pećinci sama očistila.

Vujović je rekla da lokalne samouprave mogu da podnesu zahtev Ministarstvu za postavljanje video nadzora tamo gde postoje uslovi za to i pozvala građane da budu odgovorni prema životnoj sredini.

„U borbi za bolju i čistiju budućnost građani su nam saveznici, a zajednički cilj nam je Srbija bez deponija“, rekla je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari