Vukčević i Olenik traže smenu tužiteljke Stanojković i ministarke Popović 1Aleksandar Olenik i Vladimir Vukčević (Foto: Medija centar)

Vladimir Vukčević i Aleksandar Olenik zatražili su danas procesuiranje svih lica optuženih za ratne zločine koja se kriju u Srbiji, smenu tužiteljke za ratne zločine Snežane Stonajković i ministarke pravde Maje Popović.

Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine Srbije i advokat Olenik, građanski aktivista, predstavili su u Medija centru svoj apel koji prenosimo u celosti:

ZLOČIN JE ZLOČIN!

Država Srbija izložena je pokušaju vradanja u ratne devedesete godine, što se najjasnije vidi kroz njenu današnju ulogu u izazivanju napetosti u regionu, kao i kroz državno i paradržavno promovisanje anticivilizacijskih “vrednosti”, te veličanje ratnih zločinaca.

Uvereni smo da takva politika Srbiju gura u nove sukobe, ali i da društvo u Srbiji vodi u sve oštrije i nepomirljivije podele i konflikte, u kom građani i građanke nede uživati osnovnu ličnu bezbednost.

Izjave najviših državnih zvaničnika,da Srbija nede izručiti ili pred domadim sudovima procesuirati lica optužena za ratne zločine, među kojima su i osobe sa Interpolovih poternica, predstavlja najgrublji šamar vladavini prava i žrtvama ratnih zločina ne samo u regionu, ved i u samoj Srbiji.

Na sve to, dutanje onih koji se predstavljaju kao politička i društvena alternativa sadašnjemrežimu, predstavlja jasan znak da je nacionalistički konsenzus vedine političkih faktora u Srbiji dostigao zabrinjavajude dimenzije.

Zbog svega rečenog, zahtevamo:

1. Da se odmah procesuiraju sva lica optužena za ratne zločine koja se kriju na teritoriji Srbije, a za kojima su raspisane međunarodne poternice ili su optuženi pred sudovima u državama nastalim na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije;

2. Smenu tužiteljke za ratne zločine Snežane Stanojković i pokretanje krivičnog postupka protiv nje zbog nepostupanja kao i zbog zaštite optuženih za ratne zločine;

3. Smenu ministarke pravde Maje Popović jer Vlada RS sprečava tužilaštvo za ratne zločine, ali i druga tužilaštva da vrše svoju ustavnu i zakonsku dužnost, čime su građani ostavljeni na milost zločincima.Insistiramo na procesuiranju ratnih zločinaca pred sudom u Srbiji.

Izgovori da sudovi nisu nadležni su apsolutno neprihvatljivi jer je upravo Republika Srbija insistirala na takozvanoj univerzalnoj nadležnosti za sve ratne zločine, bez ozbira gde su izvršeni.

Država Srbija, međutim, to “univerzalno pravo” koristi isključivo za zaštitu lica koja su optužena za ratne zločine počinjene na platformi nacionalističkogprojekta Velike Srbije.

Zakon mora da važi i da se primenjuje jednako za sve bez izuzetka, bilo da se radi o delima koje se mogu kvalifikovati kao ratni zločini ili organizovani kriminal, u suprotnom pravo postaje izvor nepravde, tiranije i nesigurnosti.

Ne pristajemo da se zločin pravda nacionalnom pripadnošću, i ne pristajemo da zločincima država Srbija bude utočište i zaštita pred zasluženom kaznom.

Vukčević: Na snazi promocija ratnih zločinaca

Na današnjoj konferenciji za medije, Vukčević je istakao da je regionalna saradnja bila ključ uspeha u procesuiranju ratnih zločina dok je on bio glavni tužilac.

– Spečili smo to da granice budu barijere za sprečavanje progona izvršilaca krivičnih dela – naglasio je Vukčević, dodajući da je rad u Tužilaštvu za ratne zločine “pao” od njegovog odlaska u penziju.

Vukčević i Olenik traže smenu tužiteljke Stanojković i ministarke Popović 2
Vladimir Vukčević (Foto: Medija centar)

 

On je rekao da je “veliki promašaj” dovođenje sadašnje tužiteljke Snežane Stanojković i podsetio da joj je dao ocenu jedan kada se javila na konkurs.

– Dok ne dođe do suštinskih promena ko će rukovoditi Tužilaštvom, sve će ići ovako traljavo – naveo je Vukčević, naglašavjući da bez regionalne saradnje nema uspeha na polju procesuiranja ratnih zločina.

Prema njegovim rečima, na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput TV Hepi i TV Pink, na snazi je promocija ratnih zločinaca.

Dodao je i da je Stanojković forimirala radnu grupu za prikupljanje dokaza u kojoj se nalazi Veljko Odalović, koji je, kako je naveo Vukčević, stručnjak za tendere, kao i Milovan Drecun, i odbojica su “nekopetentni”.

Vukčević je naglasio i to da nije bilo Haškog tribunala mnogi zločinci ne bi bili procesuirani.

Naveo je da je trebalo procesuirati i zločine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluji”.

Olenik: Vučić čuva ratne zločince

Olenik je istakao da se u poslednjih godinu i po ratni zločinci i genocid slave.
– Oni koji su pravosnažno osuđeni i koji su odslužili svoje kazne ne silaze sa medija sa nacionalnom frekvencijom gde šire svoju ideologiju, to zlo. To je jedan od razloga za sastavljanje ovog apela – ukazao je Olenik.

Vukčević i Olenik traže smenu tužiteljke Stanojković i ministarke Popović 3
Aleksandar Olenik (Foto: Medija centar)

Politika u Srbiji je duboko nacionalistička, dodao je Olenik.

– Ta politika daje podršku ratnim zločincima i to je razlog zašto institucije ne rade svoj posao. Sada imamo “srpski svet” koji je patentirao Aleksandar Vučić, i to je ista politika kao devedestih – naveo je Olenik.

Prema njegovim rečima, oni koji su vršili vlast devdesetih i koji su sporovodili politiku koja je dovela do ratova i genocida i sada su na vlasti – Vučić, Vulin, Dačić…

– Ta politika je duboko zločinačka na svim nivoima, i oni to guraju i preko medija i preko državnih organa, i sprečavaju da se dođe do istine. Vučić čuva ratne zločince kojih u Srbiji ima oko 2.500 za neke nove sukobe – istakao je Olenik.

Ako hoćemo da završimo sa ratovima iz devedesetih, dodao je Olenik, moramo da kaznimo ratne zločince.

Po njegovom mišljenju, i veći deo opozicije je nacionalistički.

Olenik je rekao i to da je jedan od razloga oslobađajuće presude Naseru Oriću bio komentarisanje vrha srpske vlasti, posebno predsednika Vučića, i izvođenje javno dokaza koji kasnije nisu mogli da se koriste.

– Vreme je da neko pita predsednika Republike zašto je kontaminirao najbitnije dokaze koji su trebali da se izvedu u postupku protiv Orića – naglasio je Olenik.

On je podsetio da je juče pred sudom u Hrvatskoj svedok Kosta Danilović optužio Vučića da je učestvovao u ratnim zločinima u Klini 1991. godine.

– Naše tužilaštvo bi trebalo da sasluša Vučića, ali ja sumnjam da će to da uradi – naveo je Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari