Vukčević: Tačija nikad ne bi našli ako bi pobegao 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Nikola Giju, sudija Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, odbio je zahteve bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija da budu pušteni na privremenu slobodu.

Sudija Giju je prethodno odbio isti zahtev još jednog nekadašnjeg pripadnika OVK, Kadrija Veseljija. Podsetimo, Tači je, zajedno sa Veseljijem, Saljimijem i Krasnićijem optužen za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

U juče objavljenoj odluci, sudija Giju je naveo da „postoji rizik da bi Tači pobegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili počinio nove zločine nad onima koji se smatraju protivnicima OVK, uključujući svedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom“.

Sudija Giju smatra da je visoki položaj u OVK i na Kosovu, čiji je bio predsednik, Tačiju doneo široku mrežu pristalica, koji bi mu mogli pomoći da pobegne. Što se tiče Seljimija i Krasnićija, sudija Giju usvojio je argumente tužilaštva da postoji rizik da bi njih dvojica mogli da pobegnu, da utiču na svedoke, opstruiraju rad suda ili da ponove krivično delo ako bi bili privremeno oslobođeni.

Za Vladimira Vukčevića, nekadašnjeg tužioca za ratne zločine, nije iznenađenje što je tzv. Specijalni sud za zločine OVK odbio da pusti Tačija i ostale na privremenu slobodu.

– Ja sam to očekivao, jer Tači i ostala trojica ne odgovaraju za laka krivična dela, već za ratne zločine. Druga stvar, istraga i optužnica je vrlo dobro odrađena, tj. nastavljeno je ono što smo mi u Tužilaštvu radili dok sam ja bio tužilac za ratne zločine – ističe Vukčević za Danas. Kako naglašava, slaže se sa odlukom suda da bi Tači, Veselji, Seljimi i Krasići mogli da pobegnu i da utiču na svedoke.

– Tačija nikad ne bi našli ako bi pobegao. Promenio bi identitet. Takođe, opstruirao bi postupak, angažovao bi ljude na Kosovu… – naglašava Vukčević.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići terete se za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine. Ta krivična dela su u optužnici kvalifikovana u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini. Po optužnici, oni snose i individualnu i komandnu odgovornost. Njih četvorica su uhapšeni 4. i 5. novembra na Kosovu i izručeni Hagu, a u prvom pojavljivanju pred sudom izjavili su da nisu krivi.

Mustafa pred sudom

Specijalizovana veća u Hagu saopštila su da će se Saljih Mustafa ponovo pojaviti pred sudom 1. februara na statusnoj konferenciji, objavio je juče portal Kossev, preneo FoNet. Ovo će biti Mustafino četvrto pojavljivanje pred sudom u Hagu, koji je krajem septembra bio prva osoba koja je uhapšena po nalogu Specijalizovanog tužilaštva. U optužnici se navodi da Mustafa snosi krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari