Vukčević: U penziju sam otišao čistog obraza 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ/DS

Prvi tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izneo je niz optužbi na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog režima, od kontaminiranja predmeta za ratne zločine do učešća u organizovanom kriminalu.

Vukčević je u intervjuu za nedeljnik NIN naveo da je predsednik Srbije „upropastio“ dokaz protiv nekadašnjeg komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, koji je u Hagu bio optužen za ratne zločine nad Srbima, ali je oslobođen, ukazujući da je Aleksandar Vučić javno pričao o iskazu zaštićenog svedoka i tako upropastio dokaz.

Vukčević je, između ostalog, rekao i da je vlast izabrala aktuelnu tužiteljku za ratne zločine Snežanu Stanojković, odnosno da su je doveli Milovan Drecun, Veljko Odalović i njima slični da ništa ne radi.

– Da, to znači da je antihaški lobi sada na vlasti u Srbiji, rekao je Vukčević. On je ocenio i to da republička tužiteljka Zagorka Dolovac „godinama čini krivična dela“, jer ne postupa i ne reaguje na slučajeve Krušika, rušenje u Savamali, pogibiju u padu helikoptera, ukazujući da su to produžena krivična dela – zloupotreba službenog položaja.

Na pitanje gde se još vidi „rukopis vlasti“ u organizovanom kriminalu, Vukčević je uzvratio pitanjem da li je moguća Jovanjica bez prisustva vlasti, i Krušik?

Vukčević za Danas naglašava da stoji iza svega što je rekao za NIN i da ništa nije izmislio.

Provladin tabloid Informer odmah je reagovao na Vukčevićev intervju i na svom portalu napisao kako „u Đilasovskim novinama NIN, Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine žali za vremenom kad su se Srbi isporučivali Hagu“. „Sa ovakvim sramotnim antisrpskim stavom, Vukčević može jedino ruku pod ruku sa Kurtijem i Đukanovićem, pa u Srebrenicu…“, piše na kraju teksta ovog prorežimskog tabloida.

Povodom ovoga, Vukčević za naš list navodi da mu je kompliment kada ga Informer kritikuje. Što se tiče njegovih navoda o uticaju Milovana Drecuna, narodnog poslanika i predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju na izbor tužiteljke Stanojković, Drecun je kratko za Danas odgovorio da mu je „ispod časti da komentariše budalaštine koje izgovara penzioner Vladimir Vukčević“.

Vukčević na ovaj Drecunov komentar kaže da se „ponosi što je otišao u penziju čistog obraza“.

Povodom tvrdnji Vukčevića kako je predsednik Srbije „upropastio“ dokaz protiv Orića, advokat Aleksandar Olenik, ističe za Danas da Vučić u medijima optužuje i presuđuje a sve u cilju političke promocije jedne iluzije – njegove neograničene moći.

– Drugi cilj je zaštita kriminalnih grupa od stvarnog krivičnog progona i posebno zaštita ratnih zločinaca. Do političke zaštite dolazi na dva načina. Prvi je kupovina političara od strane zločinaca, a drugi je kada političari štite kriminalce čime ih drže u šaci. Evo vam primera prošlogodišnjih demonstracija: kada je broj građana na ulici porastao, kriminalci su po naređenju napali policiju, što je bio razlog za razbijanje demonstracija. Većina na ovom protestu je bila mirna, čak sa decom, ali su se svi razišli zbog nasilja. Kriminalci u službi režima su čak ispaljivali suzavac na policiju – ukazuje Olenik.

Prema njegovim rečima, štiteći ratne zločince, Vučić štiti sam sebe.

– Ne zaboravite da su svi ratni zločinci sprovodili politiku Miloševića, Šešelja, Vučića, Dačića, Vulina i ostalih iz SPS, SRS i sada SNS. Vučić, Dačić i Vulin sada sprovode tu istu politiku ali ovaj put uz otvorenu podršku desne opozicije i opozicionara sa svojim televizijama, iako svi znaju da ta politika vodi u nove poraze i nove zločine – navodi Olenik.

Što se tiče Vukčevićevih tvrdnji da Dolovac „godinama čini krivična dela, Olenik kaže da je njen jedini posao da sprečava pokretanje krivičnih postupaka.

– Ili da ako zbog pritiska javnosti mora nešto da uradi, da se to uradi toliko traljavo da je oslobađanje sigurno. To jeste krivično delo za koje će ona biti nagrađena novim mandatom – smatra Olenik.

Bez odgovora Odalovića i Vasiljević

Naša redakcija pisala je Veljku Odaloviću, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije i Suzani Vasiljević, savetnici za medije predsednika Srbije, da prokomentarišu optužbe koje je izneo Vladimir Vukčević, ali nažalost, do zaključenja ovog našeg broja, nismo dobili odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari